Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 11. 2021,
22.55

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

2

Natisni članek

Benjamin Šeško Benjamin Šeško Lovro Bizjak UEFA liga prvakov Benjamin Verbič Samir Handanović Jan Oblak Jan Oblak Josip Iličić Kevin Kampl

Sreda, 24. 11. 2021, 22.55

1 leto

Liga prvakov, skupinski del (5. krog)

Zgodovinski dosežek Handanovića, Oblak v nezavidljivem položaju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

2

Jan Oblak, Zlatan Ibrahimović | Jan Oblak se je pred zadnjim krogom znašel v težavah. | Foto Guliverimage

Jan Oblak se je pred zadnjim krogom znašel v težavah.

Foto: Guliverimage

V ligi prvakov so si napredovanje med 16 najboljših že zagotovili Ajax, Bayern, Juventus, Liverpool, Manchester United in branilec naslova Chelsea, danes pa so se tej druščini pridružili še Manchester City, PSG, Real Madrid in Inter s Samirjem Handanovićem. Ta je z 2:0 opravil s Šahtarjem in si prvič v zgodovini priboril napredovanje. Jan Oblak je z Atleticom klonil proti Milanu (0:1), Kevin Kampl pa je z RB Leipzigom s kar 5:0 slavil v Belgiji. Manchester City je po preobratu z 2:1 dobil poslastico večera proti PSG-ju.

Jan Oblak, ki ga Fifa ni uvrstila med pet kandidatov za vratarja leta, se je z Atletico Madridom pred zadnjim krogom znašel v nezavidljivem položaju. Madridčani so danes z 0:1 klonili proti Milanu, ki je zdaj tako kot Atletico pri štirih točkah. Edini zadetek na tekmi je v 87. minuti dosegel Junior Messias. Točko več ima pred zadnjim krogom Porto, ki je z 0:2 moral priznati premoč še stoodstotnemu Liverpoolu. Atletico bo v zadnjem krogu gostoval v Portu, Milan pa bo gostil Liverpool.

Na srečanju na štadionu Wanda Metropolitano je bil glavni sodnik Slovenec Slavko Vinčić. V prejšnjem krogu je sodil Josipu Iličiću v Bergamu, zdaj pa je bil na delu še na Oblakovem "dvorišču". Na tem štadionu je njegov rojak Damir Skomina leta 2019 sodil v finalu lige prvakov, kar je največji dosežek slovenskih nogometnih sodnikov v zgodovini. Atletico je igral brez kaznovanega Brazilca Felipeja, ki je odločil sobotno tekmo la lige proti Osasuni, Joao Felix in Kieran Trippier pa sta poškodovana.

Lionel Messi, Neymar in Kylian Mbappe so v Manchestru ostali brez točk. | Foto: Reuters Lionel Messi, Neymar in Kylian Mbappe so v Manchestru ostali brez točk. Foto: Reuters

Veliki derbi evropskega nogometa in arabskih "petrodolarjev" sta na Etihadu uprizorila Manchester City in PSG. Na pravi poslastici, ki je upravičila naziv derbija, so se zmage po preobratu z 2:1 veselili sinjemodri. Mrežo Manchester Cityja je v 50. minuti načel Kylian Mbappe, trinajst minut pozneje je izid na 1:1 poravnal Raheem Sterling, končni izid pa je v 76. minuti postavil Gabriel Jesus.

Gostitelji so igrali brez Kevina de Bruyneja in Ferrana Torresa. Udarna napadalna trojica (Mbappe – Neymar – Messi) pa je tako ostala brez točk, a se je ob porazu ekipe Club Brugge proti Leipzigu, tako kot City že uvrstila med najboljših 16 ekip. 

Jan Oblak
Sportal Dokaz več, kako močno bo svet pogrešal Oblaka

Kampl v boj za ligo Europa, Handanović z odliko

V skupini C si je Ajax, ki ima v svojih vrstah izjemnega strelca Sebastiena Hallerja, ki se je ob zmagi nad Bešiktašem znova dvakrat vpisal med strelce, že zagotovil napredovanje. Na drugi tekmi je Sporting Lizbona v boju za drugo mesto s 3:1 odpravila dortmundsko Borussio. Pred zadnjim krogom imajo Portugalci tri točke prednosti pred Nemci in precej boljšo razliko med doseženimi in prejetimi goli.

RB Leipzig Kevina Kampla se bo po visoki zmagi nad Club Bruggom (5:0) v zadnjem krogu boril za tretje mesto in evropsko pomlad v ligi Europa. Nekdanji slovenski reprezentant je igral vseh 90 minut. Nogometaši Leipziga, ki imajo tako kot belgijski klub zdaj štiri točke, so pred odhodom na gostovanje k Bruggeu zaradi okužb z novim koronavirusom ostali brez trenerja Jesseja Marscha in kapetana ter prvega vratarja Petra Gulacsija.

Samir Handanović je zaklenil vrata. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Samir Handanović je zaklenil vrata. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V skupini D sta si napredovanje zagotovila Real Madrid in milanski Inter. Šerif iz Tiraspola je po senzacionalnem začetku zdrsnil na tretje mesto in bo spomladi nadaljevanje evropske pravljice iskal v ligi Europa. Šerif je brez poškodovanega Lovra Bizjaka z 0:3 klonil proti belim baletnikom, ki so se tako oddolžili za boleč poraz v Madridu (1:2), ki je presenetil svetovno nogometno javnost.

Inter s Samirjem Handanovićem je upravičil vlogo favorita proti v tej sezoni zelo skromnemu Šahtarju. Klub iz Milana je zmagal z 2:0 po dveh zadetkih Edina Džeka. Handanović si je z zmago in ob pomoči Reala prvič v karieri zagotovil preboj med 16 najboljših v ligi prvakov. 

Xavi Hernandez
Sportal Real Madrid najboljši v Španiji, Xavi debitiral kot trener Barcelone

Xavi debitiral z remijem, mojstrovina Poljaka

Benfica Barcelona Haris Seferović
Sportal Neverjetno, kaj je Švicar zapravil v Barceloni: "V 30 letih še nisem videl česa takšnega"

V torek je bilo na evropskih zelenicah še kako zanimivo. Svečano je bilo na Camp Nouu, kjer pa se ni vse končalo po željah domačih. Novopečeni trener Xavi je debitiral v novi službi v Evropi. Ko je imel nazadnje opravka z ligo prvakov, je leta 2015 Barceloni pomagal do naslova v finalu v Berlinu, zdaj pa se je z Benfico razšel brez zadetkov in bo s svojimi varovanci uvrstitev v osmino finala lovil v zadnjem krogu, ko jih čaka obračun z Bayernom. Katalonci niso mogli računati na najboljšega mladega igralca do 21 let na svetu (po izboru Tuttosport) Pedrija, v napadu so pogrešali tudi Ansuja Fatija in Sergia Agüera, ki naj bi konec tedna sklenil kariero.

Xavi verjetno z debijem v ligi prvakov ne bo pretirano zadovoljen. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Xavi verjetno z debijem v ligi prvakov ne bo pretirano zadovoljen. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Lionel Messi, Pedri
Sportal Ni kaj, Barcelona ima najboljšega na svetu

V skupini A si je Bayern München že pred tem krogom zagotovil napredovanje. Tokrat so Bavarci gostovali v Kijevu, kjer Benjamin Verbič ni dočakal priložnosti za igro. Bayern je sicer nastopil močno oslabljen. Pestijo ga ogromne težave z okužbami, kar pet igralcev je v karanteni, med njimi tudi nemški zvezdnik Serge Gnabry. Na testu sta že bila pozitivna Eric Maxim Choupo-Moting in Joshua Kimmich.

Bavarce je v vodstvo na zasneženem igrišču z izjemnim zadetkom s škarjicami popeljal Robert Lewandowski. Poljski ostrostrelec je tako zadel še na deveti zaporedni tekmi v ligi prvakov, kar mu je kot prvemu v zgodovini uspelo drugič. Prvič je imel tak niz že leta 2020. Z devetimi goli je Lewandowski tudi prvi strelec tekmovanja. V 42. minuti je Kingsley Coman podvojil prednost Bavarcev. Ukrajinci so zaostanek zmanjšali v 70. minuti, kaj več pa jim ni uspelo narediti.

Robert Lewandowski je Bayern popeljal v vodstvo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Robert Lewandowski je Bayern popeljal v vodstvo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V skupini F vlada pri vrhu gneča. Kljub nekaterim spodrsljajem si je Manchester United, ki se je po sobotnem razočaranju proti Watfordu (1:4) razšel z Olejem Gunnarjem Solskjaerom in išče novega trenerja, že priboril nastop v osmini finala. V predzadnjem krogu z vedno motiviranim strelskim rekorderjem lige prvakov Cristianom Ronaldom je z 2:0 slavil na gostovanju pri Villarealu. Med strelce sta se vpisala Ronaldo, zmago pa je potrdil Jadon Sancho.

Atalanta z Josipom Iličićem, ki ni dobil priložnosti za igro, je remizirala v Švici (3:3) pri ekipi Young Boys. Točko je italijanski ekipi v 88. minuti s prostega strela zagotovil Luis Muriel. Rdeči vragi imajo zdaj na prvem mestu deset točk, drugi Villarreal jih ima sedem, Atalanta šest, Young Boys pa štiri. Atalanta bo v zadnjem krogu gostila Villarreal.

Ole Gunnar Solskjaer
Sportal Manchester potrdil, po novem porazu Solskjaer izgubil službo

Poraz Salzburga z mladim Slovencem  Benjamin Šeško je igral do 59. minute. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Benjamin Šeško je igral do 59. minute. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zanimivo je bilo tudi v skupini G, kjer so se karte pred zadnjim krogom še dodatno premešale. Lille je z 1:0 ugnal Salzburg, pri katerem je Benjamin Šeško igral do 59. minute. Serijski prvak Avstrije ni še nikoli napredoval med 16 najboljših v ligi prvakov, danes pa se mu je izmuznila že druga zaključna žogica. Uvrstitev v osmino finala bi bil veliki uspeh za najmlajšo zasedbo lige prvakov. Povprečna starost Salzburga je namreč le 23 let in osem dni, kar je najmanj izmed vseh 32 udeležencev lige prvakov. Salzburg je v tej sezoni v ligi prvakov zaigral že s šestimi najstniki, toliko jih je na igrišče poslala le še Barcelona.

Zdaj ima vodilni Lille osem točk, drugi Salzburg sedem, tretja Sevilla šest, zadnji Wolfsburg pa pet. Obeta se izjemno zanimiv zadnji krog.

Evropski prvak Chelsea je z zmago prevzel vodstvo v skupini H. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Evropski prvak Chelsea je z zmago prevzel vodstvo v skupini H. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V skupini H je Chelsea na derbiju vodilnih s kar 4:0 odpravil Juventus in si zagotovil napredovanje. Juventus si je sicer že pred to tekmo zagotovil preboj v osmino finala, a je bil v Londonu povsem nemočen in doživel najhujši poraz v ligi prvakov. Zadeli so Trevoh Chalobah, Reece James in Callum Hudson-Odoi, kar pomeni, da je imel Chelsea v ligi prvakov prvič tri različne angleške strelce. Zmago je potrdil še Timo Werner.

Prvo točko v ligi prvakov je osvojil še švedski prvak Malmö, ki je proti Zenitu dosegel tudi svoj prvi gol v sezoni. Rusi, ki so z igralcem manj izenačili po enajstmetrovki v drugi minuti sodniškega dodatka, so si s tretjim mestom v skupini zagotovili nadaljevanje sezone v evropski ligi.

Najboljši strelci:

9 – Sebastien Haller (Ajax), Robert Lewandowski (Bayern)
7 – Christopher Nkunku (Leipzig)
6 – Cristiano Ronaldo (Man United), Mohamed Salah (Liverpool)
5 – Karim Benzema (Real Madrid), 
4 – Pedro Goncalves (Sporting), Riyad Mahrez (Man City), Leroy Sane (Bayern)

Liga prvakov, skupinski del (5. krog):

Skupina A:
Sreda, 24. november:
Club Brugge : RB Leipzig 0:5 (0:4)
Nkunku 12., 90.+3, Forsberg 17./11m, 45.+1, Silva 27.
Kevin Kampl (RB Leipzig) je igral celotno tekmo.

Manchester City : PSG 2:1 (0:0)
Sterling 63., Gabriel Jesus 77.; Mbappe 50.
                        
Skupina B:
Sreda, 24. november:

Atletico Madrid : Milan 0:1 (0:0)
Messias 87.
Jan Oblak (Atletico) je branil celotno tekmo.

Liverpool : Porto 2:0 (0:0)
Alcantara 52., Salah 70.

Skupina C:
Sreda, 24. november:

Bešiktaš : Ajax 1:2 (1:0)
Ghezzal 22./11m; Haller 54., 69.

Sporting Lizbona : Borussia Dortmund 3:1 (2:0)
Pedro Goncalves 30., 39., Porro 81.; Malen 90.+3. R.K.: Can 75./Borussia.
Pedro Goncalves (Sporting) je v 81. minuti zapravil 11m.
                        
Skupina D:
Sreda, 24. november:

Inter Milano : Šahtar Doneck 2:0 (0:0)
Džeko 61., 67.
Samir Handanović (Inter) je branil celotno tekmo.

Šerif Tiraspol : Real Madrid 0:3 (0:2)
Alaba 30., Kroos 45.+1, Benzema 56.
Lovro Bizjak (Šerif) zaradi poškodbe ni bil v kadru.

Skupina E:
Torek, 23. november:

Dinamo Kijev : Bayern München 1:2 (0:2)
Garmash 70.; Lewandowski 14., Coman 42.
Benjamin Verbič (Dinamo) je tekmo spremljal s klopi za rezerve.

Barcelona : Benfica 0:0

Skupina F:
Torek, 23. november:

Villarreal : Manchester United 0:2 (0:0)
Ronaldo 78., Sancho 90.

Young Boys : Atalanta Bergamo 3:3 (1:1)
Siebatcheu 39., Sierro 80., Hefti 84.; Zapata 10., Palomino 51., Muriel 88.
Josip Iličić (Atalanta) je tekmo spremljal s klopi za rezerve.

Skupina G:
Torek, 23. november:

Lille : Salzburg 1:0 (1:0)
David 31.
Benjamin Šeško (Salzburg) je igral do 59. minute.

Sevilla : Wolfsburg 2:0 (1:0)
Jordan 13., Mir 90.+7

Skupina H:
Torek, 23. november:

Chelsea : Juventus 4:0 (1:0)
Chalobah 25., James 56., Hudson-Odoi 58., Werner 90.+5

Malmö : Zenit St. Peterburg 1:1 (1:0)
Rieks 28.; Rakitsky 90.+2/11m. R.K.: Chistyakov 86./Zenit.
Dzyuba (Zenit) je v 52. minuti zapravil 11m.

Ne spreglejte