Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 8. 2022,
22.52

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Dinamo Kijev Benfica Lizbona Crvena zvezda Bodo/Glimt Dinamo Zagreb Nino Žugelj UEFA liga prvakov

Sreda, 17. 8. 2022, 22.52

1 leto

Liga prvakov, kvalifikacije, play-off (prve tekme)

Poraz Crvene zvezde, zagrebškega Dinama, še višji za kijevskega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Benfica Dinamo Kijev | Benfica je z 2:0 premagala Dinamo Kijev. | Foto Reuters

Benfica je z 2:0 premagala Dinamo Kijev.

Foto: Reuters

V ligi prvakov, elitnem klubskem tekmovanju pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa), v katerem se cedita med in mleko, udeležence pa pričaka bogata finančna nagrada, več kot 15 milijonov evrov, bo tudi v tej sezoni nastopilo 32 klubov. Šest si bo zagotovilo vstopnice prek kvalifikacij. Zagrebški Dinamo je v torek izgubil z ekipo Bodo/Glimt z 0:1, kijevski Dinamo pa v sredo zvečer z Benfico 0:2.

V ligi prvakov je že znanih 26 udeležencev, po kvalifikacijah se jim bo pridružilo še šest klubov. Trije državni prvaki in trije klubi, ki v prejšnji sezoni v svoji državi niso bili najboljši, a so si zaradi visokega koeficienta uspešnosti v evropskih tekmovanjih svoje države zagotovili priložnost za preboj v ligo prvakov.

Damir Krznar
Sportal V Mariboru se je pokadil bel dim: novi trener stari znanec Dinama

Žugljevi soigralci premagali krvnika Anteja Šimundže

Nino Žugelj je v tej sezoni v kvalifikacijah za ligo prvakov že nastopil za Maribor. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Nino Žugelj je v tej sezoni v kvalifikacijah za ligo prvakov že nastopil za Maribor. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Kar se tiče državnih prvakov, je hrvaški prvak Dinamo Zagreb, katerega je še lani treniral Damir Krznar, novopečeni trener NK Maribor, ostal praznih rok na Norveškem. Izgubil je z moštvom Bodo/Glimt (0:1), ki domuje na severu države, in je v prejšnji sezoni v Evropi večkrat opozorilo nase, zlasti z visoko zmago 6:1 proti Romi. Za Norvežane nastopa tudi mladi slovenski reprezentant Nino Žugelj, ki zaradi tega, ker je v kvalifikacijah za ligo prvakov v tej sezoni nastopal že za Maribor in v 2. krogu kvalifikacij ostal praznih rok proti Šerifu iz Moldavije, v play-offu kvalifikacij za ligo prvakov ne sme pomagati soigralcem.

Žugelj je pred desetimi dnevi debitiral za norveški klub v domačem prvenstvu, ko so rumeno-črni kar s 7:0 nadigrali Odd. Dinamo prihaja na sever Evrope dobre volje. V soboto je v velikem hrvaškem derbiju pomendral Hajduk s 4:1, pod vodstvom Anteja Čačića, ki se še vedno spopada z nekaterimi kritikami v hrvaških medijih, sploh še ni doživel poraza. Niz nepremagljivosti pa je trajal le do srečanja v domovini vikingov, tako da bo moral zagrebški klub, če bo želel zaigrati v elitni ligi prvakov, prihodnji teden odpraviti Bodo/Glimt z vsaj dvema zadetkoma razlike.

Zmagoviti zadetek na srečanju na Norveškem je dosegel Amahl Pellegrino. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmagoviti zadetek na srečanju na Norveškem je dosegel Amahl Pellegrino. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Köbenhavn, nekdanji klub Benjamina Verbiča, je premagal turškega prvaka Trabzonspor, Glasgow Rangers, letošnji finalist evropske lige, pa je v razburljivem srečanju doma remiziral z nizozemskim velikanom, nekdanjim evropskim prvakom PSV Eindhoven (2:2).

Vsi klubi, ki so se uvrstili v play-off, so si že zagotovili 8,6 milijona evrov. Pet jim pripada za udeležbo v play-offu, dodatnih 3,6 milijona evrov bodo tisti, ki bodo ostali v play-offu praznih rok, prejeli za nastop v skupinskem delu evropske lige.

Liga prvakov, kvalifikacije, play-off (prve tekme):

Torek, 16. avgust:
Bodo/Glimt : Dinamo Zagreb 1:0 (1:0)
Pellegrino 37.

Köbenhavn : Trabzonspor 2:1 (1:0)
Claesson 9., Lerager 48.;  Bakasetas 79.

Glasgow Rangers : PSV Eindhoven 2:2 (1:1)
Čolak 40., Lawrence 70.; Sangare 37., Obispo 78.

Sreda, 17. avgust:
Qarabag : Viktoria Plzen 0:0 (0:0)

Dinamo Kijev : Benfica 0:2 (0:2)
Gilberto 9., Ramos 37.

Maccabi Haifa : Crvena zvezda 3:2 (1:2)
Pierrot 18., 51., Chery 61.; Pešić 27., Kanga 40.

Povratne tekme bodo prihodnji teden.

Ante Šimundža
Sportal Šimundža "v lisicah" oponašal Mourinha: Moji igralci niso morilci
NK Domžale NK Maribor
Sportal Velik udarec za tekmeca Maribora pred tekmo leta

Nastop v ligi prvakov ima zagotovljenih že 26 klubov:

Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid (Jan Oblak), Sevilla (vsi Španija), Bayern München, RB Leipzig (Kevin Kampl), Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, Eintracht Frankfurt (vsi Nemčija), Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham (vsi Anglija), AC Milan, Juventus, Inter (Samir Handanović), Napoli (vsi Italija), PSG, Marseille (oba Francija), Porto, Sporting Lizbona (oba Portugalska), Ajax (Nizozemska), Red Bull Salzburg (Benjamin Šeško – Avstrija), Šahtar Doneck (Ukrajina), Club Brugge (Belgija), Celtic Glasgow (Škotska)

Ne spreglejte