Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
14. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

UEFA liga prvakov Leicester City Sevilla Juventus Porto

Torek, 14. 3. 2017, 4.00

1 leto

Pred torkovima povratnima tekmama osmine finala lige prvakov

Prebujeni angleški nogometni čudež zdaj upa še na evropsko pravljico

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Leicester City | Foto Reuters

Foto: Reuters

Leicester City bo po odhodu italijanskega trenerja Claudia Ranierija, ta se je moral posloviti prav po porazu na prvi tekmi osmine finala lige prvakov proti Sevilli (1:2), proti Andaluzijcem zvečer pred domačimi navijači lovil zgodovinsko uvrstitev v četrtfinale. Na drugi tekmi večera v Torinu med Juventusom in Portom je skoraj že vse odločeno. Italijanski prvaki so zmagali že na Portugalskem (2:0).

Leicester City – Sevilla /izid prve tekme 1:2/

Povratna tekma osmine finala lige prvakov. Štadion King Power v Leicestru (kapaciteta 32.312). Sodnik: Daniele Orsato (Italija).

Verjetni začetni enajsterici:
Leicester City: Schmeichel; Simpson, Morgan, Huth, Fuchs; Mahrez, Drinkwater, Ndidi, Albrighton; Okazaki, Vardy.
Sevilla: Rico; Pareja, Rami, Mercado; Mariano, N'Zonzi, Nasri, Escudero; Iborra; Jovetić, Vitolo.

Lahko Craig Shakespeare spiše zgodovino? | Foto: Reuters Lahko Craig Shakespeare spiše zgodovino? Foto: Reuters Leicester City in Sevilla sta od prve tekme, ki so jo Andaluzijci doma dobili z 2:1, potem ko so bili pri vodstvu z 2:0 bližje tretjemu zadetku kot Angleži prvemu, preživljala različni usodi. Pri Angležih je bilo zelo pestro. Prav po porazu v Španiji se je na njihovi klopi zgodila sprememba.

Zaradi katastrofalne forme v prvenstvu, Leicester je bil takrat tik nad mesti, ki vodijo v drugo ligo, so se zahvalili Claudiu Ranieriju. Italijanu, ki jih je lani senzacionalno popeljal do prvega naslova angleškega prvaka v zgodovini kluba in poskrbel za eno največjih nogometnih presenečenj vseh časov.

Odpoved simpatičnemu gospodu je dvignila precej prahu, a njegov naslednik Craig Shakespeare je nanizal dve prvenstveni zmagi. Doma je najprej s 3:1 odpravil Liverpool, potem pa konec tedna z istim rezultatom odpravil še Hull City in zaplaval v mirne vode.

Zdaj je pred njim še veliko pomembnejša tekma. Ekipo Leicestra bo poskušal popeljati med najboljših osem v njenem krstnem nastopu v ligi prvakov in po angleški poskusil napisati še evropsko nogometno pravljico. Za napredovanje zadostuje že zmaga z 1:0.

Jamie Vardy se je vrnil v strelsko formo. V središču pozornosti bo tudi tokrat. | Foto: Reuters Jamie Vardy se je vrnil v strelsko formo. V središču pozornosti bo tudi tokrat. Foto: Reuters

Bo strelec, ki se je vrnil v formo, poskrbel za zlata vreden gol?

Gol na španskih tleh, ki je bil delo Jamieja Vardyja, ta se počasi očitno vrača v lansko strelsko formo in je v zadnjih treh tekmah dosegel tri gole, utegne biti zlata vreden.

"Gol v gosteh, ki smo ga dosegli na prvi tekmi, je bil zelo pomemben. Imamo lepe možnosti, da napredujemo. Pred nami je posebna tekma, vzdušje bo zelo bučno. Verjamem v svoje moštvo. Glede na prikazano na zadnjih dveh tekmah smo lahko optimisti," pravi Shakespeare, nekdanji Ranierijev pomočnik. Možakar, ki je bil sprva predviden za vršilca dolžnosti trenerja, je vodilne ljudi Leicester Cityja očitno prepričal. Pred kratkim so namreč sporočili, da v trenerskem sedlu ostaja do konca sezone.

Argentinec ima le eno rojstnodnevno željo

Jorge Sampaoli želi nadaljevati evropske uspehe Seville. | Foto: Reuters Jorge Sampaoli želi nadaljevati evropske uspehe Seville. Foto: Reuters Sevilla je od prve tekme odigrala kar dve tekmi več. Po zmagi nad Leicestrom je nanizala še prvenstveni zmagi nad mestnim tekmecem Betisom in Athleticom Bilbaom, a v zadnjih dveh prvenstvenih krogih remizirala in zamudila priložnost, da se na vrhu lestvice povzpne tik za Real in Madridčanom diha za ovratnik. Proti Alavesu in Leganesu pred domačimi navijači pretekli konec tedna je namreč le remizirala.

"V zadnjem času igramo solidno, a tokrat bomo morali pokazati pravi obraz in biti Sevilla, kakršna smo v tej sezoni že bili. Pokazati bomo morali vse, kar znamo. To, zaradi česar smo v španskem prvenstvu z ramo ob rami Barceloni in Realu. Ne smemo se bati, moramo biti pogumni in pametni. Nadvse si želim, da bi napredovali. To bi bilo najlepše mogoče darilo za moj rojstni dan," pred tekmo v Leicestru pravi trener Seville Jorge Sampaoli. Argentinec namreč ravno danes praznuje 57. rojstni dan.

Juventus – Porto /izid prve tekme 2:0/

Povratna tekma osmine finala lige prvakov. Štadion Juventus v Torinu (kapaciteta 41.507). Sodnik: Ovidiu Hategan (Romunija).

Verjetni začetni enajsterici:
Juventus: Buffon; Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Alex Sandro; Marchisio, Khedira; Cuadrado, Dybala, Mandžukić; Higuaín.
Porto: Casillas; Maxi Pereira, Marcano, Felipe, Layun; Danilo, Andre Andre, Oliver Torres; Brahimi, Andre Silva, Soares.

Neumnost Alexa Tellesa je odločila tekmo v Portu. | Foto: Reuters Neumnost Alexa Tellesa je odločila tekmo v Portu. Foto: Reuters Porto ima, čeprav je v izjemni formi, zelo malo možnosti za napredovanje. Čeprav je pred prvo tekmo proti Juventusu na Portugalskem nanizal šest zmag in trikrat zmagal tudi po njej - v zadnjih treh tekmah je zabil kar 12 golov, prejel pa ni nobenega -, je zaostanek z 0:2, ki si ga je priigral pred tremi tedni, prevelik zalogaj.

Da je tako, je z neumnostjo poskrbel brazilski branilec Alex Telles, ki tokrat ne bo imel pravice nastopa. Na prvi tekmi si je namreč v dveh minutah prislužil kar dva rumena kartona in moral predčasno z igrišča že po 27 minutah.

Rezervista Torinčanov, Brazilec Dani Alves in mladi Hrvat Marko Pjaca, sta potem v drugem delu igre zadela in Juventus odpeljala na prag uvrstitve med najboljših osem evropskih moštev. To je jasno vsem, čeprav trenerja obeh ekip seveda opozarjata, da se lahko zgori še marsikaj.

Igrali bodo, kot da je bilo na Portugalskem 0:0

"Verjamem, da bo Porto dal vse od sebe. Igrali bomo, kot da je bil rezultat prve tekme 0:0. Poskušali bomo zmagati. Najpomembneje je, da napredujemo. Drugo nepomeni nič. Spomnimo se, kaj se je zgodilo na tekmi med Barcelono in PSG. V nogometu je mogoče prav vse," opozarja trener Juventusa Massimiliano Allegri.

Nuno Espirito Santo se s Portom od lige prvakov ne namerava posloviti kar tako. | Foto: Reuters Nuno Espirito Santo se s Portom od lige prvakov ne namerava posloviti kar tako. Foto: Reuters

"Vzdušje v ekipi je sijajno. Moji nogometaši bodo dali vse od sebe, da nam uspe. Nismo se predali. Igramo proti ekipi, ki je sijajna in doma ni izgubila že dolgo časa, a to ne pomeni, da ne verjamemo v to, da lahko presenetimo Juventus in ga izločimo. Jasno pa je, da ne bo lahko," pa pravi Nuno Espirito Santo, nekdanji vratar Porta, ki na njegovi klopi sedi od začetka sezone.

Ne spreglejte