Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
14. 7. 2017,
12.20

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Darko Milanič Matjaž Kek NK Rijeka UEFA liga prvakov žreb NK Maribor NK Maribor

Petek, 14. 7. 2017, 12.20

1 leto

Žreb lige prvakov, kvalifikacije (3. krog)

Maribor vleče na sever Evrope, hud izziv za Kekovo Rijeko

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Zlatko zahović | Foto Sportida

Foto: Sportida

Če bo slovenski nogometni prvak NK Maribor na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov zadržal prednost iz Mostarja (2:1) in izločil Zrinjskega, prvaka BiH, se bo v 3. krogu pomeril z boljšim iz dvoboja med prvakoma Islandije in Ferskih otokov. Kekovi Rijeki se nasmiha dvoboj z avstrijskim prvakom iz Salzburga, derbi v skupini neprvakov med Ajaxom in Nico.

Pari 3. kroga kvalifikacij lige prvakov:

Prvaki držav:
Zmagovalec Zrinjski Mostar (BiH)/Maribor (Slo) - Zmagovalec FH Hafnarfjördur (Isl)/Vikingur (Fer)
Slavia Praga (Češ) - Zmagovalec BATE Borisov (Blr)/Alaškert (Arm)
Zmagovalec Spartaks Jurmala (Lat)/Astana (Kaz) - Zmagovalec IFK Mariehamn (Fin)/Legia Varšava (Pol)
Zmagovalec Žilina (Slk)/Köbenhavn (Dan) - Zmagovalec Malmö (Šve)/Vardar Skopje (Mak)
Zmagovalec Linfield (SIr)/Celtic Glasgow (Ško) - Zmagovalec Dundalk (Irs)/Rosenborg (Nor)
Zmagovalec Hapoel Be'er-Sheva (Izr)/Honved (Mad) - Zmagovalec Žalgiris Vilna (Lit)/Ludogorec Razgrad (Bol)
Viitorul Konstanca (Rom) - Zmagovalec APOEL Nikozija (Cip)/Dudelange (Luk)
Zmagovalec Hibernians (Mal)/Red Bull Salzburg (Avt) - Zmagovalec Rijeka (Hrv)/The New Saints (Wal)
Zmagovalec Qarabag (Aze)/Samtredia (Gru) - Zmagovalec Šerif Tiraspol (Mol)/Kukesi (Alb)
Zmagovalec Partizan Beograd (Srb)/Budućnost Podgorica (ČG) - Olympiakos Pirej (Grč)

Neprvaki držav:
Steaua Bukarešta (Rom) - Viktoria Plzen (Češ)
Nice (Fra) – Ajax Amsterdam (Niz)
Dinamo Kijev (Ukr) - Young Boys Bern (Švi)
Club Brügge (Bel) - Istanbul Bašakšehir (Tur)
AEK Atene (Grč) - CSKA Moskva (Rus)

Izbranci Darka Milaniča so po dragoceni zmagi v prestolnici Hercegovine (2:1) na dobri poti, da si zagotovijo napredovanje v 3. krog kvalifikacij za ligo prvakov. Če bi izločili prvaka Bosne in Hercegovine, bi si podaljšali evropsko sezono in si zagotovili vsaj še štiri evropske tekme. V primeru neuspeha v 3. krogu kvalifikacij za ligo prvakov, bi bili namreč deležni tolažilne nagrade, obračuna v play-offu kvalifikacij za ligo Europa.

Če pa bi izločili tekmeca tudi v 3. krogu kvalifikacij, bi si že zagotovili igranje v skupinskem delu in zelo dolgo evropsko sezono. Če bi v odločilnem 4. krogu kvalifikacij potegnili krajšo, bi zaigrali v skupinskem delu evropske lige, če pa bi zmagali v play-offu, bi že tretjič v klubski zgodovini zaigrali med najboljšimi in si izdatno obogatili klubsko blagajno.

Ste zadovoljni z žrebom?

  • Sem. NK Maribor bo z lahkoto izločil boljšega iz obračuna med prvakoma Islandije in Ferskih otokov.
    91,88 %
    430 glasov
  • Nisem. NK Maribor bo v 3. krogu kvalifikacij naletel na boljšega in izpadel.
    2,78 %
    13 glasov
  • NK Maribor sploh ne bo napredoval v 3. krog kvalifikacij lige prvakov.
    5,34 %
    25 glasov
Oddanih 468 glasov

Da so islandski tekmeci v evropskih pokalih premagljivi, so v četrtek dokazale Domžale. S pomočjo strelca Jana Repasa so v gosteh ugnale Valur z 2:1. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Da so islandski tekmeci v evropskih pokalih premagljivi, so v četrtek dokazale Domžale. S pomočjo strelca Jana Repasa so v gosteh ugnale Valur z 2:1. Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenski prvak je bil zaradi visokega koeficienta uspešnosti v evropskih tekmovanjih (v zadnjih petih sezonah) uvrščen med nosilce. Žreb mu je zato namenil tekmeca, ki vsaj na papirju kotira veliko slabše in bo lažje premostljiva ovira od kandidatov, ki so bili uvrščeni med nosilce.

Ples kroglic je poskrbel, da se bodo vijolice, če bodo preskočile hercegovsko oviro, v 3. krogu pomerile z boljšim iz obračuna med prvakoma Islandije in Ferskih otokov. Favoriti so Islandci, ki pa so na prvi tekmi pred domačim občinstvom le remizirali (1:1), tako da bo na povratni tekmi med severnima sosedoma še zelo zanimivo.

Maribor se je v zgodovini evropskih tekmovanj že enkrat pomeril z islandskim tekmecem. Pred davnimi leti je v pokalu Intertoto gostoval pri Keflaviku, obračun pa se je končal brez zadetkov (0:0). S ferskim klubom se še ni pomeril, primerjava klubskih koeficientov pa je močno na strani Maribora.

Se Matjaž Kek vrača v Avstrijo? 

Trener Rijeke Matjaž Kek, ki je v prvi tekmi 2. kroga premagal prvaka Walesa TNS z 2:0, se bo v primeru napredovanja najverjetneje pomeril z bogatim avstrijskim prvakom Salzburgom. | Foto: Vid Ponikvar Trener Rijeke Matjaž Kek, ki je v prvi tekmi 2. kroga premagal prvaka Walesa TNS z 2:0, se bo v primeru napredovanja najverjetneje pomeril z bogatim avstrijskim prvakom Salzburgom. Foto: Vid Ponikvar Ko je Maribor leta 1996 gostoval na Islandiji, je barve vijolic branil tudi Matjaž Kek. Nekdanji slovenski reprezentant in selektor je že skoraj štiri leta in pol trener Rijeke, s katero je osvojil naslov hrvaškega prvaka. Po domači zmagi nad valižanskim prvakom TNS (2:0) se mu nasmiha napredovanje, kjer bi lahko njega ter občasnega slovenskega reprezentanta Matica Črnica pričakal avstrijski prvak Red Bull Salzburg.

Rdeči biki, ki kljub bogatemu pokrovitelju in številnim avstrijskim lovorikam niso niti enkrat zaigrali v skupinskem delu lige prvakov, so v prvi tekmi 2. kroga kvalifikacij zlahka nadigrali prvaka Malte (3:0). Kek je v preteklosti dobro spoznal avstrijsko prvoligaško tekmovanje, saj je branil barve graškega Gaka.

Slovenski reprezentant Benjamin Verbič, ki je na dobri poti, da po zmagi v gosteh s 3:1 z danskim Köbenhavnom izloči slovaškega prvaka Žilino, bi se lahko v 3. krogu pomeril z boljšim iz dvoboja med švedskim in makedonskim prvakom.

Zelo zahteven žreb čaka tudi boljšega iz sosedskega obračuna med srbskim Partizanom in črnogorsko Budućnostjo (2:0), saj se bo pomeril z grškim prvakom Olympiakosom. 

Če želi Maribor ponoviti senzacionalen uspeh izpred treh let, ko se je uvrstil v skupinski del lige prvakov (tudi takrat se je v 2. krogu kvalifikacij pomeril z Zrinjskim), mora v kvalifikacijah preskočiti tri ovire - v 2., 3. in odločilnem 4. krogu kvalifikacij.

Balotellijeva Nica proti Ajaxu

V kvalifikacijah za ligo prvakov potekata ločeno dve tekmovanji. V prvem med seboj obračunavajo prvaki svojih držav, med katerimi je tudi Maribor, v drugem pa zgolj ekipe iz močnejših lig, ki niso osvojile naslova prvaka, ampak se za ligo prvakov potegujejo po zaslugi visoke uvrstitve svoje države na lestvici uspešnosti v evropskih tekmovanjih.

Mario Balotelli ima veliko izkušenj z nastopi v ligi prvakov. Bi lahko med evropsko elito nastopil tudi v dresu Nice? | Foto: Reuters Mario Balotelli ima veliko izkušenj z nastopi v ligi prvakov. Bi lahko med evropsko elito nastopil tudi v dresu Nice? Foto: Reuters

Tako se bo v 3. krogu kvalifikacij v skupini neprvakov pridružil tudi tretjeuvrščeni francoski klub iz Nice, za katerega nastopa tudi italijanski zvezdnik Mario Balotelli. Žreb mu je dodelil zelo zahtevnega tekmeca. Pomeril se bo z Ajaxom iz Amsterdama, nizozemskim podprvakom in finalistom evropske lige.

V zadnjem krogu kvalifikacij se bodo neprvakom pridružila tudi tako kakovostni klubi kot Liverpool (Ang), Sevilla (Špa), Napoli (Ita), Hoffenheim (Nem) in Sporting Lizbona (Por).

Prve tekme 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov bodo 25. in 26. julija, povratne pa teden dni pozneje (1. in 2. avgusta). Žreb parov play-offa kvalifikacij, odločilnega 4. kroga kvalifikacij, bo 4. avgusta.
Ne spreglejte