Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2023,
22.30

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

Natisni članek

Raul Alexander Florucz Albert Riera Mustafa Nukić Joao Henriques liga prvakov liga prvakov Valmiera NK Olimpija NK Olimpija UEFA liga prvakov

Sreda, 12. 7. 2023, 22.30

9 mesecev, 3 tedne

Kvalifikacije za ligo prvakov, 1. krog (prve tekme)

Izjemen začetek evropskega poletja za Olimpijo, a z napako

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37
liga prvakov NK Olimpija Valmiera Mustafa Nukić | Mustafa Nukić je začel v prvi postavi in ob koncu prvega polčasa zadel za 1:0. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Mustafa Nukić je začel v prvi postavi in ob koncu prvega polčasa zadel za 1:0.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Nogometaši Olimpije so v prvi tekmi uvodnega kroga kvalifikacij za ligo prvakov z 2:1 premagall latvijsko Valmiero. Povratna tekma bo 19. julija. Prvak Kosova Ballkani je doma presenetil Ludogorec (2:0). Zmagovalec tega obračuna se bo v 2. krogu kvalifikacij pomeril z boljšim iz obračuna Olimpija - Valmiera. V sredo je za presenečenje dneva poskrbel prvak Luksemburga (Swift), ki je v Bratislavi remiziral s slovaškim Slovanom, za katerega je Kenan Bajrić odigral vso tekmo.

liga prvakov NK Olimpija Valmiera Mustafa Nukić
Sportal Pri Rieri pozabljen in zapostavljen, zdaj spet prekipeva od sreče
liga prvakov NK Olimpija Valmiera Mustafa Nukić
Sportal Zgodovinska zmaga Olimpije z grenkim priokusom

Henriques računa na Nukića in ta opravičuje zaupanje

Joao Henriques | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Joao Henriques Foto: Vid Ponikvar/Sportida Slovenski prvak Olimpija tako lepe priložnosti za evropsko jesen kot letos morda še ni imel. Prvi nasprotnik latvijska Valmiera je po lanski sezoni ostal brez najboljših posameznikov, v Evropi pa tako ali tako ni še nikoli zmagal. A na drugi strani se je tudi v Stožicah igralski kader pošteno prevetril. Je pa novi trener Joao Henriques v prvo postavo uvrstil Mustafo Nukića, na katerega spomladi njegov predhodnik Albert Riera ni več računal. Ob njem so v prvi postavi začeli še Pedro, Posavec, Elšnik, Doffo, Sešlar, Sualehe, Muhamedbegović, Ratnik, Silva in vratar Vidovšek. Glavni dve poletni okrepitvi Raul Alexander Florucz in Nemanja Motika sta tako ostala na klopi.

V prvem polčasu smo videli veliko terensko premoč Olimpije (75-odstotna posest), a proti bunkerju gostov niso imeli prave ideje v napadu. Zares nevarnih strelov večji del polčasa tako ni bilo, Rui Pedro je na primer v osmi minuti streljal mimo desne vratnice. David Sualehe je v 40. minuti poslal lep predložek v kazenski prostor, a je Nukić z glavo streljal mimo gola. Je pa le dve minuti pozneje Nukić unovčil lepo podajo Agustina Doffa. Pred temi so gostje nespretno izgubili žogo v obrambi. Iz prve je streljal v spodnji desni kot in premagal vratarja iz Venezuele Carlosa Olsesa. V zadnji minuti polčasa je imel nato Nukić še eno priložnost za zadetek, a je po diagonali streljal malo mimo oddaljene vratnice.

Rui Pedro | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Rui Pedro Foto: Vid Ponikvar/Sportida Olimpija je bila boljša tudi v drugem polčasu, eno od lepših priložnosti uvodnih minut je imel Rui Pedro, a je njegov strel blokiral eden od branilcev. Vratar bi bil sicer premagan. Gostje so imeli prvo priložnost tekme šele v 72. minuti, ko je po sploh prvi podaji iz kota žogo na glavo dobil dva metra visoki 19-letnik Niks Sliede, a je bil njegov strel preslab za Matevža Vidovška. Sredi polčasa je Henriques v igro poslal Florucza in v 74. minuti je ta na svojem debiju podal za gol za 2:0. Zadel je Pedro. Vratar Olses je bil nemočen. Po tem zadetku je priložnost za debi dobil še Motika, ki je zamenjal prav Pedra.

Kako je Nukić utišal kritike in Pedro zadel za 2:0 (foto: Vid Ponikvar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 24

Ko je visel v zraku še tretji gol Ljubljančanov, pa je v 87. minuti sledil trenutek nezbranosti v obrambi in šok v Stožicah. Senegalski rezervist Meissa Diop je z glavo premagal Vidovška in izid 2:1 pred povratno tekmo za Olimpijo ni tako ugoden, kot bi bil 2:0. Drugih 90 minut bosta ekipi odigrali naslednji teden v Latviji.

Joao Henriques
Sportal Neponovljiva priložnost za Olimpijo, v Evropi se delijo milijoni evrov
Valmiero okrepil tudi nekdanji nogometaš Gorice

Kapić je igral v dresu Gorice. | Foto: Vid Ponikvar Kapić je igral v dresu Gorice. Foto: Vid Ponikvar Valmiera, trenutno tretjeuvrščeni klub v Latviji, je sklenila dogovor z Rifetom Kapićem, 28-letnim legionarjem iz BiH, ki se je pred leti dokazoval tudi v Sloveniji (Gorica), nato pa se preselil v Švico (Grasshoppers). Kariero je nadaljeval v Moldaviji, BiH, Nemčiji in Ukrajini, zdaj pa se je po poročanju Transfermarkta (prestop naj bi bil vreden kar 500 tisoč evrov) pridružil Valmieri, za katero je debitiral v Stožicah. V igro je vstopil v 65. minuti.

Prvak Kosova spravil v težave naslednika Šimundže

V drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov se bo zmagovalec dvoboja Olimpija - Valmiera pomeril z boljšim z obračuna med prvakoma Kosova in Bolgarije: Ballkani in Ludogorec. Ballkani, ki je v prejšnji sezoni pisal zgodovino in nastopal v skupinskem delu konferenčne lige, je v torek na stadionu Fadil Vokkri v Prištini presenetil serijskega prvaka Bolgarije.

Prvak Kosova Ballkani je v prejšnji sezoni nastopal v skupinskem delu konferenčne lige. | Foto: Guliverimage Prvak Kosova Ballkani je v prejšnji sezoni nastopal v skupinskem delu konferenčne lige. Foto: Guliverimage

Zmagal je z 2:0 in izbrance Ivajla Peteva, ki je na vročem stolčku kluba iz Razgrada nasledil slovenskega stratega Anteja Šimundžo, spravil v hude težave. Povratna tekma bo prihodnjo sredo v Bolgariji.

V sredo je za največje presenečenje poskrbel prvak Luksemburga Swift Hesperange, ki je v Bratislavi remiziral s Slovanom. Dvoboj na Slovaškem se je končal brez zmagovalca (1:1), za gostitelje, ki so drugi polčas zaradi izključenega reprezentanta Juraja Kučke, tudi nekdanjega nogometaša AC Milana, odigrali z igralcem manj, pa je vso tekmo odigral Kenan Bajrić. Nekdanji branilec Olimpije in občasni slovenski reprezentant tako z rezultatom prve tekme ni mogel biti pretirano zadovoljen. 

Nekdanji branilec Olimpije Kenan Bajrić ima s Slovanom velike cilje v Evropi. | Foto: NK Olimpija Ljubljana Nekdanji branilec Olimpije Kenan Bajrić ima s Slovanom velike cilje v Evropi. Foto: NK Olimpija Ljubljana

Kvalifikacije za ligo prvakov, 1. krog (prve tekme):

Torek, 11. julij:

Sreda, 12. julij:

NK Olimpija : Hajduk Split
Sportal Nenavadna osmica Olimpije
Ne spreglejte