Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
1. 3. 2017,
16.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

Natisni članek

Mario Götze

Sreda, 1. 3. 2017, 16.15

6 let, 6 mesecev

Mario Götze

Kruta usoda zlatega fanta nemškega nogometa

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

Mario Götze, ki je leta 2014 z golom v finalu proti Argentini Nemčiji prinesel naslov svetovne prvakinje, preživlja najtežje dni svoje nogometne poti. Danes je star 24 let in je bil prisiljen začasno prekiniti svojo nogometno pot.

Trenutek, ki ga ne bo pozabil nikoli - gol v velikem finalu svetovnega prvenstva 2014. | Foto: Reuters Trenutek, ki ga ne bo pozabil nikoli - gol v velikem finalu svetovnega prvenstva 2014. Foto: Reuters

"To je nogometaš, ki lahko igra v skorajda vsaki vlogi. Je tehnično brezhiben in neverjetno dobro razume nogomet," je pred dvema letoma o njem dejal nemški selektor Joachim Löw, ki ga je v velikem finalu zadnjega svetovnega prvenstva pri izidu 0:0 poslal na igrišče kultnega štadiona Maracana v Riu de Janeiru v Braziliji.

V 113. minuti se je takšna poteza selektorju Nemčije obrestovala. Po levi strani je prodrl Andre Schürrle, poslal žogo v kazenski prostor, tam je neoviran do žoge prišel Götze, jo brezhibno umiril in z naslednjo potezo z levo nogo žogo spravil mimo Sergia Romera.

To je bil gol, o katerem sanja vsak nogometaš. Zadetek, s katerim je Nemčiji prinesel četrti naslov svetovne prvakinje in razžalostil na milijone Argentincev.

Nogometaš, ki je imel vse

Nemčiji je prinesel svetovni naslov. | Foto: Reuters Nemčiji je prinesel svetovni naslov. Foto: Reuters Mariu Götzeju, ki je 13. julija 2014 z zlatim golom v podaljških finala svetovnega prvenstva v Braziliji Nemčiji prinesel naslov svetovne prvakinje, je takrat svet stal pod nogama. Danes je star 24 let in daleč od tistega, kar so nogometašu, ki so ga primerjali celo z Lionelom Messijem, napovedovali. Po daljšem obdobju nenehnih zdravstvenih težav je bil prisiljen celo prekiniti nogometno pot.

"Götze je brez dvoma najboljši nemški nogometaš. Z žogo lahko počne prav vse," ga je takrat pohvalil tudi legendarni nekdanji portugalski nogometaš, nekoč najboljši nogometaš na svetu Luis Figo. "Je igralec, ki me spominja na Messija. Verjamem, da ga nekoč lahko doseže," je o njem povedal Jürgen Klopp, takratni trener Borussie Dortmund, s katerim sta na Westfalenstadionu tudi sodelovala.

To je bilo med letoma 2009 in 2013, ko je šla Götzejeva nogometna pot navzgor. Danes je zgodba povsem drugačna. Star je 24 let, za njim so tri leta stagniranja in je daleč od slave, ki so jo temu vsega 176 centimetrov visokemu ofenzivnemu vezistu napovedovali.

Veliko naključje: postal je najmlajši, a na vrhu ni sam

Prvič je za Nemčijo zadel leta 2011. | Foto: Reuters Prvič je za Nemčijo zadel leta 2011. Foto: Reuters Potem ko je bil vseskozi eden izmed najboljših v vseh mlajših selekcijah nemške reprezentance, je Götze v dresu članske izbrane vrste debitiral 17. novembra 2010 na tekmi proti Švedski, ko je bil star vsega 18 let. Od takrat je redno član najboljše nemške reprezentance.

Prvič je v njenem dresu zadel na tekmi proti Braziliji 10. avgusta 2011. Takrat je bil star 19 let in 68 dni in izenačil rekord Klausa Strümerja iz leta 1954, s katerim sta zdaj skupaj na vrhu najmlajših strelcev v zgodovini nemške reprezentance.

Igral je na dveh velikih tekmovanjih. Na evropskem prvenstvu 2012, na katerem je Nemčija prišla do polfinala. Nastopal je tudi na evropskem prvenstvu 2016, tudi takrat so se Nemci ustavili v polfinalu. Na svetovnem prvenstvu 2014 je igral na petih tekmah in zabil dva gola. Ob tistem, ki ga je prispeval v velikem finalu, je zadel še v skupinskem delu proti Gani (2:2).

Po prestopu, s katerim je poskrbel za ogorčenje navijačev, je šlo navzdol

Odkar je leta 2013 za 37 milijonov evrov prestopil v Bayern München in razjezil številne navijače Dortmunda - z Borussio je sezono pred tem igral v finalu lige prvakov -, njegova nogometna pot nazaduje. V prvi sezoni v Münchnu se je še kolikor toliko obnesel. Na 45 tekmah v vseh tekmovanjih je dosegel 15 golov in zbral 13 podaj. Z Bayernom je takrat postal državni in pokalni prvak, zmagal je tudi v evropskem superpokalu in s soigralci postal klubski svetovni prvak.

V Bayernu je preživel tri leta, v katerih ni manjkalo mučnih trenutkov. | Foto: Reuters V Bayernu je preživel tri leta, v katerih ni manjkalo mučnih trenutkov. Foto: Reuters

V naslednjih dveh sezonah se je veselil še dveh nemških naslovov in enega pokalnega, a je bil vse manj pomemben član bavarskega nogometnega stroja. V sezoni 2014/15 je imel nemalo težav z zdravjem. Ob koncu je zbral vsega 21 nastopov, šest golov in štiri podaje. S tem, da je na igrišče pogosto vstopal s klopi. Namesto da bi napredoval, je nazadoval in jasno je bilo, da njegova bavarska nogometna zgodba ne bo pravljična.

"Prihod v Bayern je bila napaka," je priznal lansko poletje, prosil navijače Borussie za odpuščanje in se vrnil v Dortmund. Marsikdo je pričakoval, da se bo v rumeno-črnem dresu vrnil v staro formo, a se je pošteno uštel. V tej sezoni gre Götzeju še slabše. Do zdaj je zbral le 16 nastopov in dva zadetka. V letošnjem letu sploh še ni igral in zdaj je postalo jasno, zakaj.

Tolažil se bo lahko v družbi lepotice

Götze se bo v težkem obdobju, ki je pred njim, lahko tolažil v družbi lepe Ann-Kathrin Brömmel, 27-letne nemške manekenke, s katero sta skupaj že od leta 2012. 175 centimetrov visoka lepotica je pozornost svetovne javnosti požela po finalu svetovnega prvenstva v Braziliji, ko je po zadnjem sodnikovem žvižgu med prvimi pritekla na igrišče in s svojim fantom ponosno proslavljala naslov.

Z lepo Ann-Kathrin Brommel sta skupaj od leta 2012. | Foto: Reuters Z lepo Ann-Kathrin Brommel sta skupaj od leta 2012. Foto: Reuters

Kdaj se bo vrnil, če sploh kdaj?

Zaradi težav s prebavili, ki so se odražale tudi pri drugih poškodbah, se je zdaj odločil, da začasno prekine svojo nogometno pot. "V zadnjih mesecih je imel težave s poškodbami mišice, zato je prestal podrobne zdravstvene preglede, ki so pokazali, da ima težave s prebavili. Vsi skupaj smo se zato odločili, da do nadaljnjega prekine svojo nogometno pot," so v izjavi za javnost, ki je šokirala mnoge, zapisali pri Borussii Dortmund.

Götze, ki ima z njo pogodbo do junija 2020 in je julija lani v Dortmund prišel za 22 milijonov evrov, bo tako prihodnje dni, tedne, mesece, morda celo leta preživljal brez nogometa. Mar to pomeni, da je z njegovo športno potjo konec? Sam je prepričan, da ne. "Naredil bom vse, da se bom čim prej vrnil na treninge in tudi tekme," sporoča Gotze, ki je do zdaj zbral že 62 nastopov v nemški reprezentanci in dosegel 17 golov.
 

 

Ne spreglejte