Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2017,
11.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

poletni prestopni rok Oscar Wayne Rooney Carlos Tevez Kitajska

Petek, 16. 6. 2017, 11.27

6 let, 7 mesecev

Wayne Rooney na Kitajsko?

Kitajci od ponedeljka naprej v lov na evropske zvezdnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Wayne Rooney | Foto Reuters

Foto: Reuters

Profesionalna kitajska nogometna liga iz leta v leto postaja vse bolj zanimiva za nogometaše s stare celine. Bogati kitajski lastniki tekmujejo v tem, kdo bo v svojo ekipo privabil najbolj zveneče ime. Med tistimi, ki so si prislužili povabilo iz Kitajske, je tudi nekdanji kapetan angleške reprezentance Wayne Rooney, ki še ni razkril svojih načrtov.

Kitajska elitna poklicna nogometna liga je v prejšnjih sezonah podrla nekaj mejnikov z izplačilom odškodnin, ki so dosegle astronomske višave, a naj bi se vse že kmalu spremenilo, saj se obetajo stoodstotne dajatve na odškodnine pri prestopih. Za te se je odločila kitajska nogometna federacija (CFA), da bi tako zajezila pretirano trošenje, ki je pahnilo klube v astronomske dolgove.

Pobrane dajatve naj bi se stekale v poseben sklad pod državnim skrbništvom. Prav tako pa želijo klube prisiliti, da dajo priložnost tudi mladim kitajskim nogometašem in da je med novimi okrepitvami v klubih polovica obetavnih kitajskih igralcev do 23 let.

Kdo bo sledil Oscarju in Tevezu?

Med tistimi, ki so postali letošnja tarča ali plen kitajskih nogometnih tajkunov za selitev v kitajsko super ligo, so ob Rooneyju še Diego Costa in Pierre-Emerick Aubameyang.

Carlos Tevez se je preselil na Kitajsko tudi zaradi zelo mikavne plače. | Foto: Reuters Carlos Tevez se je preselil na Kitajsko tudi zaradi zelo mikavne plače. Foto: Reuters

Kar 60 milijonov evrov je stal prestop Brazilca Oscarja v Šanghaj, ki je sicer v zimskem prestopnem roku porabil neverjetnih 388 milijonov evrov samo za prestope. Za bajno letno plačo, ki mu na sezono prinese 38 milijonov evrov, se je na Kitajsko odpravil tudi argentinski napadalec Carlos Tevez.

Prestopni rok se bo na Kitajskem začel v ponedeljek.

Ne spreglejte