Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
3. 8. 2017,
8.55

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

2

Natisni članek

Matjaž Kek NK Maribor NK Maribor Red Bull Salzburg UEFA liga prvakov NK Rijeka Matic Črnic Rujevica

Četrtek, 3. 8. 2017, 8.55

12 mesecev

Rijeka napredovala s sodniško pomočjo

Kek o Mariboru: Prosim, preskočite to vprašanje #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

2

Matjaž Kek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek je popeljal Rijeko v play-off kvalifikacij za ligo prvakov in v prestolnici Kvarnerja poskrbel za novo evropsko evforijo. Rečani so s hudimi mukami izločili bogatega avstrijskega prvaka, do sladkega remija (0:0), s katerim so ohranili prednost iz Salzburga (1:1), pa jim je, tako so pokazali poznejši posnetki, pomagala tudi velika sodniška napaka.

Ključni poudarki:

-> Rijeka se je podobno kot Maribor uvrstila v play-off kvalifikacij za ligo prvakov.

-> Zagotovila si je že najmanj nastop v skupinskem delu lige Europa.

-> Prislužila si je že več kot 6 milijonov evrov nagrade. Če bi se uvrstila v ligo prvakov, bi se nagrada povišala na 15 milijonov evrov.

-> Morebitni tekmeci NK Maribor na petkovem žrebu play-offa kvalifikacij za ligo prvakov, ki se bo v Nyonu začel ob 12. uri, so Astana (Kaz), Hapoel Be'er Sheva (Izr), Qarabag (Aze), Rijeka (Hrv) in Slavia (Češ).

-> Matjaž Kek na Rujevici z Rijeko sploh še ni izgubil dvoboja. Odigral je že 43 tekem.

Izjemen niz neporaženosti Rijeke na štadionu Rujevica, kjer od selitve iz Kantride sploh še ni izgubila (odigrala pa že 43 tekem), se je nadaljeval v sredo. Rečani so se na povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti Salzburgu razšli brez zadetkov (0:0), kar je zadoščalo za napredovanje hrvaških prvakov, ki jim že štiri leta in pol poveljuje Matjaž Kek.

Matjaž Kek o trpljenju in pritisku:

Bogati Salzburg dočakal "decimo"

Rdeči biki, z naskokom najmočnejši avstrijski klub, je tako v obdobju, ko deluje pod okriljem bogatega pokrovitelja, že desetič ostal praznih rok v kvalifikacijah za ligo prvakov. Avstrijski mediji so hudomušno pripomnili, da so dočakali svojo ''decimo'', prispodobo za tako težko pričakovan deseti evropski naslov madridskega Reala, ki so ga beli baletniki osvojili pred tremi leti.

Zadetek Reinholda Yaba (št. 7), ki je sprejel podajo in premagal reškega vratarja, je bil neupravičeno razveljavljen. | Foto: printscreen Index.hr Zadetek Reinholda Yaba (št. 7), ki je sprejel podajo in premagal reškega vratarja, je bil neupravičeno razveljavljen. Foto: printscreen Index.hr

Salzburg je bil na Hrvaškem blizu napredovanja, a je ostal brez zadetka, ki bi ga popeljal v odločilni krog kvalifikacij za vstop v ligo prvakov. Na Rujevici je resda dvakrat zatresel mrežo, a je glavni sodnik Hüseyin Göçek oba zadetka razveljavil zaradi nedovoljenega položaja. Če so počasni posnetki razkrili, da je imel v prvem polčasu prav, pa je turški delivec pravice v 54. minuti storil veliko napako. Njegovim pomočnikom je ušel pogled na branilca Rijeke Stefana Ristovskega, ki je ležal na igrišču, tako da strelec Reinhold Yabo nikakor ni bil v prepovedanem položaju.

Trener Red Bulla ni hotel razpredati o sodnikih

Matjaž Kek je po naslovu hrvaškega prvaka poskrbel za nov uspeh Rijeke. | Foto: Grega Valančič/Sportida Matjaž Kek je po naslovu hrvaškega prvaka poskrbel za nov uspeh Rijeke. Foto: Grega Valančič/Sportida Avstrijci so bili opeharjeni, saj bi moral biti zadetek priznan. Če bi sodnik pokazal na sredino, bi Red Bull povedel z 1:0 in si na široko odprl vrata napredovanja, tako pa je ostalo pri začetnem rezultatu, ki je osrečil Rijeko in ji, podobno kot Mariboru, že zagotovil evropsko jesen ter izdatno finančno nagrado Evropske nogometne zveze (Uefa).

''Ne bom razpredal o sodnikih. To se dogaja v nogometu,'' je po tekmi odvrnil trener Salzburga Marco Rose. ''Ko sem po tekmi videl slike iz 54. minute, sem bil jezen. A zaradi tega ne smemo stokati. Imeli smo še dovolj časa, da bi zmagali,'' je dejal 40-letni Nemec, ki je po tekmi segel v roke nekdanjemu slovenskemu selektorju.

Kek čestital igralcem in Mariboru

Petkov žreb bi lahko povezal hrvaškega in slovenskega prvaka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Petkov žreb bi lahko povezal hrvaškega in slovenskega prvaka. Foto: Grega Valančič/Sportida ''Izredno smo trpeli. To je bila zmaga volje, neizmernega srca, želje in ogromne energije, ki prihaja s tribun. Čestitke igralcem. Pokazali so, da je želja včasih močnejša kot kakovost ali finančna moč tekmeca,'' je po stresni tekmi v mikrofon Planet TV izpostavil Matjaž Kek ter priznal, da je bil Salzburg večji del srečanja boljši tekmec.

''Moramo biti objektivni in pošteni. Uvodnih 30 minut smo igrali fantastično, nato pa nekateri igralci niso mogli nadaljevati v enakem ritmu. Salzburg je pokazal pravo usmeritev, iz katere se lahko veliko naučimo,'' je dejal Mariborčan, ki je že dvakrat popeljal Rijeko v skupinski del evropske lige.

V tej sezoni bi lahko storil še korak več in se družil z evropsko elito v ligi prvakov. Na petkovem žrebu bo eden izmed petih mogočih tekmecev, Rijeka je uvrščena med nenosilce, tudi slovenski prvak Maribor!

Kdo bi napredoval, če bi se v play-offu kvalifikacij za ligo prvakov srečala Maribor in Rijeka?

  • Maribor
    45,69 %
    360 glasov
  • Rijeka
    54,31 %
    428 glasov
Oddanih 788 glasov

''Prosim, preskočite to vprašanje. Saj poznate moj odgovor. O tem ne razmišljam. Mariboru sem čestital za napredovanje. To so veliki dosežki obeh klubov, tako Rijeke kot Maribora,'' je odvrnil po poročanju reškega časnika Novi list. Pred tedni je večkrat poudaril, da bi se najraje izognil medsebojnemu srečanju z nekdanjim klubom, saj bi mu bilo v tem primeru na gostovanju v Ljudskem vrtu zelo težko pri srcu. 

Kek o poljubu sreče ter meji med Slovenijo in Hrvaško:

"Preveč se je govorilo o silnih milijonih. Ustvarjal se je pritisk, namesto da bi uživali v trenutku, ki smo si ga zaslužili," je poudaril, kako težko je bilo nogometašem Rijeke, ko so pred povratnim srečanjem s Salzburgom prebirali novice o tem, koliko denarja si lahko prisluži hrvaški prvak z evropskimi uspehi.

Želi zapreti usta kritikom hrvaškega prvenstva

Rijeka je napredovala, na današnjih tekmah evropske lige pa bi lahko hrvaško klubsko pravljico v Evropi nadaljevali Dinamo Zagreb, Hajduk Split in Osijek. Na prvih tekmah 3. kroga kvalifikacij evropske lige so si priigrali aktiven rezultat. ''Želim si, da bi se veselili vsi skupaj in nekaterim, ki to vztrajno ponavljajo, dokazali, da v hrvaškem prvenstvu le ni vse tako slabo.'' Njegova izjava je odmevala v hrvaških medijih in naletela na zelo pozitiven odmev pri vseh tekmecih, s katerimi se bo Rijeka v tej sezoni potegovala za nov državni naslov.

Ne spreglejte