Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
15. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

1

Natisni članek

Hrvaška Petar Stojanović Hajduk Split Dalibor Stevanović Slaven Belupo Dinamo Zagreb Matic Črnic Roman Bezjak Rijeka Matjaž Kek

Ponedeljek, 15. 5. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Mariborčan tik pred zgodovinskim uspehom z Rijeko

Matjaž Kek izpolnil, kar je obljubil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

1

Matjaž Kek Rijeka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski trener Matjaž Kek je na klopi Rijeke pred zgodovinskim dosežkom. Po sobotni zmagi nad Hajdukom (2:0) ima tri kroge pred koncem hrvaškega prvenstva prednost petih točk pred zagrebškim Dinamom. ''Zdaj moramo biti pametni,'' poudarja Mariborčan po zmagi v jadranskem derbiju.

V Kvarnerju se večina pogovorov plete okrog nogometa. Če je znalo biti v preteklosti drugače, je v tej sezoni, odkar Rijeka pod vodstvom Matjaža Keka kraljuje na prvoligaški lestvici, strast do okroglega usnja dosegla najvišjo mogočo raven. Navijače reškega kluba, ki so se v zadnjih sezonah navadili na vlogo hrvaškega podprvaka, drži na nogah ogromna evforija. Rečani imajo priložnost, da prvič v klubski zgodovini postanejo prvaki. Ta je zelo velika in vedno bolj realna.

Kek nerad izpostavlja posameznike

Roman Bezjak je proti Hajduku odigral vso tekmo, Matic Črnic pa je dvoboj spremljal s klopi za rezervne igralce. | Foto: Grega Valančič/Sportida Roman Bezjak je proti Hajduku odigral vso tekmo, Matic Črnic pa je dvoboj spremljal s klopi za rezervne igralce. Foto: Grega Valančič/Sportida Ko so v soboto s pomočjo Romana Bezjaka (Matic Črnic je ostal na klopi) premagali Hajduk (2:0), so si lahko pošteno oddahnili. Splitčani so prišli na Rujevico zelo samozavestni. Bili so v izjemni formi, dobili pet zaporednih tekem, a jim to ni pomagalo kaj prida.

Pri večnih jadranskih tekmecih so ostali brez točk (0:2). Čeprav je Kek ostal brez dveh najboljših posameznikov – Franko Andrijašević je počival zaradi kartonov, Avstrijec Alexander Gorgon pa zaradi poškodbe –, je Rijeka v uvodni tretjini srečanja dvakrat zatresla mrežo gostov iz Dalmacije.

To je zadostovalo za zmago, ki bi se lahko izkazala za ključno v boju za naslov. "Nerad izpostavljam posameznike, vedno zmaguje in izgublja kolektiv. Za predstavo proti Hajduku ne bi bilo korektno izpostaviti nobenega, a vseeno mislim, da je bil naš junak kapetan Maleš. Pokazal je veliko srce, ogromno željo. Hvala navijačem, to je naše darilo za njihov rojstni dan," je po zmagi nad Hajdukom dejal Mariborčan.

Koreografija navijačev Rijeke na tekmi s Hajdukom:

Zahvalil se je navijačem Rijeke, zlasti navijaški skupini Armada, ki je pred dnevi praznovala 30 let obstoja in dogodek oplemenitila z velikanskim pirotehničnim spektaklom in številnimi koreografijami, ki so se med srečanjem s Hajdukom izrisale na vzhodni tribuni.

V sredo pri Daliborju Stevanoviću

Prednost pred Zagrebčani znaša pet točk. Rečane do konca sanjske sezone 2016/17, v kateri so dolgo časa ostali neporaženi, čakajo še gostovanje v Koprivnici, kjer je v zadnjih sezonah pri Slaven Belupu (zanj igra občasno nekdanji slovenski reprezentant Dalibor Stevanović) večkrat ostala brez zmage. Sledi zadnja domača tekma, na Reko prihaja vinkovška Cibalia, ena izmed najslabših hrvaških prvoligaških ekip, nato pa sledi 27. maja veliki finale. Zadnji krog in sobotni derbi v Zagrebu na štadionu Maksimir, pri branilcu naslova Dinamu.

Pirotehnični spektakel v čast 30. rojstnega dneva navijaške skupine Armada na Reki:

"Zdaj sledi tekma v Koprivnici. Skupaj s sodelavci iz strokovnega vodstva se bom potrudil, da bomo bolj pametni, kot smo bili po tekmah z Osijekom in Interjem. Moramo razmišljati predvsem o sebi, o kakovosti naših igralcev in biti kos pritisku," je opozoril nekdanji trener Maribora, da se ne smejo ponoviti napake v pristopu po domačih zmagah nad Osijekom in Interjem, ko sta v gosteh sledila spodrsljaja v Zagrebu (poraz z Lokomotivo) in Pulju (remi z Istro 1961).

Z Dinamom še ni izgubila

Če bi Rijeka pred zadnjo tekmo zadržala pred Zagrebčani, za katere igra tudi slovenski branilec Petar Stojanović, zadržala tri točke prednosti, bi ji za naslov prvaka zadoščal že zmeren poraz. V tej sezoni z Dinamom še ni izgubila (5:2, 1:1 in 1:1), tako da bi boljše razmerje v medsebojnih srečanjih zadržala tudi s porazom do dveh zadetkov razlike.

Štadion Rujevica se bo do poletja povečal

Štadion Rujevica bo poleti sprejel 8.500 gledalcev. | Foto: Grega Valančič/Sportida Štadion Rujevica bo poleti sprejel 8.500 gledalcev. Foto: Grega Valančič/Sportida Reški klub ima lepo prednost, navijači pa so prepričani, da jo bodo njihovi ljubljenci pod taktirko Keka zadržali in poskrbeli za zgodovinsko proslavljanje. Da Rijeka misli zelo resno, nakazuje tudi začetek gradbenih del na osrednjem objektu modernega pripravljalnega centra Rujevica.

Sprva je bil mišljen le kot začasni objekt za domača srečanja Rijeke, saj se je napovedovala popolna prenova Kantride. Slednja pa je zaradi takšnih in drugačnih težav za nedoločen čas padla v vodo, tako da bo Kekova četa še dolgo stanovala na Rujevici, kjer lahko za zdaj tekme spremlja okrog 6.500 gledalcev.

Za potrebe srečanj lige prvakov oziroma lige Europa mora štadion po pravilniku omogočiti ogled vsaj 8.500 obiskovalcem, zato so na Reki začeli graditi. Na severni tribuni, ki je bila do zdaj le naravna kamnita stena, bo poleti že na voljo nekaj tisoč sedežev. Če si Kekova četa do konca prvenstva ne bo privoščila dveh porazov, bo štadion poleti prizorišče kvalifikacij za ligo prvakov!
Ne spreglejte