Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
9. 10. 2011,
15.59

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srečko Katanec Slovenija Srbija

Nedelja, 9. 10. 2011, 15.59

8 let, 1 mesec

Katanec: Slovenski adut bo neobremenjenost

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji slovenski selektor Srečko Katanec na torkovem kvalifikacijskem srečanju med Slovenijo in Srbijo, na katerem goste do dodatnih kvalifikacij pelje le zmaga, ne vidi favorita. Kaj je še povedal?

Nedavno je zaključil delo v Združenih Arabskih Emiratov in se vrnil v domovino. Pred zaključnim dejanjem kvalifikacijskega ciklusa, vsaj kar se tiče slovenske reprezentance, ki je izgubila vsakršno možnost, da se še uvrsti v dodatne kvalifikacije, je namenil nekaj besed srbskemu časniku Sportski žurnal: ''Srbija je tista, ki mora nujno zmagati. Nimate druge možnosti kot osvojiti tri točke, kar bo vplivalo tudi na dogajanje na igrišču. Morate najti pot do zmage, kar pa bo vse prej kot enostavno. Pa čeprav vas bo pričakala ekipa, ki nima več možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo in bo igrala le za čast. Težko je oceniti, katera stran ima prednost,'' srbski javnosti sporoča Srečko Katanec, pred leti tudi branilec beograjskega Partizana, ki se je v vlogi selektorja slovenske izbrane vrste s srbskimi tekmeci (takrat so nastopali še pod imenom ZR Jugoslavija) pomeril trikrat in še vselej remiziral. Le kdo bi pozabil nogometno srhljivko na Euru 2000 v Charleroiju, ko je Slovenija ob krstu na velikem odru izpustila iz ''nog'' vodstvo s 3:0, hkrati pa zapravila prednost igralca več? Ali pa nepozabnega izenačenja v režiji Zlatka Zahoviča, ki je v izdihljajih že izgubljenega dvoboja na polni bežigrajski razvalini z mojstrskim prostim strelom rešil točko? Zlata vredno točko, ki je kasneje pomagala do srečne ''romunske'' izkušnje? S srbskimi tekmeci sta se srečala tudi Branko Oblak in Matjaž Kek. Prvi je proti takratni Srbiji in Črni gori na prijateljski tekmi v Ljubljani, njegovi prvi na selektorskem stolčku, s pomlajeno zasedbo stežka remiziral z 1:1, 50-letni Mariborčan pa je bil lani na dobri poti, da na Marakani osvoji poln plen, ki pa je po poznem izenačenju visokega Nikole Žigića splaval po vodi. A ostal je spomin na všečno igro Kekovih izbrancev, ki so dobršen del srečanja prevladovali na igrišču in ''belim orlom'' povzročali obilico preglavic, kar so Srbi, med njimi ne manjka mednarodnih zvezdnikov, kasneje tudi športno priznali.

Slovenija bo zaigrala za dušo

Če bi hotela Srbija še podaljšati upanje, da ne bo zamudila evropskega prvenstva v Ukrajini in na Poljskem, bo morala prvič v zgodovini ugnati slovensko reprezentanco. Remi ji ne bi kaj dosti pomagal. Bo pa velik izziv tudi na slovenski strani. Resda je vlak za Euro že odsopihal, a ostaja prestižna naloga. Doseči prvo zmago nad izbrano vrsto, ki prihaja s področja nekdanje Jugoslavije. ''Nekdanji bratje'' so se še vedno v slovenskih očeh izkazali za nepremagljivo oviro. Se lahko tradicija prekine v torek in na lice srbskega nogometnega ponosa, ki je lani na svetovnem prvenstvu doživel avstralsko ponižanje, prisoli še eno bolečo klofuto? ''Slovenija bo na igrišče pritekla z namenom, da zaigra za svojo dušo. Ne vem, kaj bo naredil sedanji selektor, ampak sam vem, kako bi motiviral ekipo. Navdih mora najti v dejstvu, da je zaključek kvalifikacij in da bodo mnogi igralci, prav proti Srbiji, videli v torkovem srečanju priložnost, da se dokažejo za obdobje, ki bo sledilo po kvalifikacijah. V petek so ostali brez teoretičnega upanja za nastop na EP, do torka pa se bo to pozabilo, pa bo njihov adut tudi neobremenjenost. Slovenija je sposobna Srbiji povzročiti veliko več težav, kot si je to v tem trenutku možno zamisliti,'' pred torkovim dvobojem razmišlja Katanec. Srbska reprezentanca je v popoldanskih urah prispela v Maribor, kjer bo v ponedeljek v Ljudskem vrtu opravila uradni trening. Po Sloveniji kroži vse več govoric, da naj bi tri točke ''na vsak način'' romale v Srbijo, besede nekdanjega slovenskega selektorja, ki je na igrišču vedno priznaval le srčnost in poštenost, pa z njimi nimajo kaj veliko skupnega.

Ne spreglejte