Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
1. 5. 2013,
6.57

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

liga prvakov liga prvakov polfinale Barcelona Bayern

Sreda, 1. 5. 2013, 6.57

8 let, 3 mesece

Katalonci prepričani: z Messijem je nemogoče mogoče

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Barcelona bo skušala z Lionelom Messijem, ki je povsem okreval po poškodbi, na povratni tekmi polfinala lige prvakov proti Bayernu nadoknaditi zaostanek štirih zadetkov s prve tekme.

Barcelona je pred misijo nemogoče. Na povratni tekmi mora pred domačimi navijači nadoknaditi zaostanek štirih zadetkov, ki si jih je priigrala v Münchnu. Lionel Messi in soigralci so bili pred prvo tekmo v bavarski prestolnici prvič po dolgem času v vlogi ekipe, ki ni favorit. Kot se je izkazalo po 90 minutah, odigranih pred tednom dni, povsem upravičeno. Mnogi so bili prepričani, da lahko Katalonci izgubijo, a prav gotovo ni bilo veliko takšnih, ki so verjeli, da lahko doživijo debakl. Pa so ga. Izgubili so z 0:4. Zdaj je le peščica takšnih, ki sploh upajo pomisliti, da lahko napredujejo v finale. Tito Vilanova je pred izpitom kariere, pod drobnogledom pa bo seveda tudi najboljši nogometaš na svetu Messi, ki je na prvi tekmi povsem razočaral. Pred tednom dni se je vrnil po poškodbi, zdaj je treniral vse dni in se konec tedna izkazal tudi z zadetkom na prvenstveni tekmi. Lahko drevi postreže z novo vesoljsko partijo in Katalonce popelje v finale? Če bi mu to uspelo, bi verjetno tudi zadnji dvomljivci priznali – Messi je najboljši na svetu.

Z oslabljeno obrambo po nedotaknjeno mrežo

Katalonci so pred skorajda nemogočo nalogo, a verjamejo, da je z razpoloženim Messijem tudi nemogoče mogoče. Zabiti morajo štiri gole, prejeti pa ne smejo niti enega. Ob dejstvu, da še vedno pogrešajo kapetana Carlesa Puyola, kaznovan pa je tudi Jordi Alba, zelo zahtevna naloga. Toliko bolj zato, ker je v vrstah gostov kar nekaj zvezdnikov, ki zadevajo kot po tekočem traku (Mario Gomez, Thomas Müller, Franck Ribery …). Zato pa se v vrste Kataloncev vrača Brazilec Adriano, ki na prvi tekmi ni imel pravice nastopa. Nekaj možnosti za nastop ima tudi Argentinec Javier Mascherano. Pri Bavarcih ne bo Tonija Kroosa, se pa v kader vrača Hrvat Mario Mandžukić, ki je v tej sezoni zelo pomemben člen Bayerna.

Barcelona zmagala na zadnjih desetih

Barcelona optimizem črpa iz statistike. Doslej se je pred domačimi navijači proti nemškim klubom pomerila že 26-krat in zabeležila kar 19 zmag, izgubila pa le šestkrat. Zanimivo, vseh zadnjih deset tekem je zmagala. Nekoliko manj spodbuden je za Katalonce podatek, ki razkriva, da se doslej še nobeni ekipi v kateremkoli izmed evropskih pokalov ni uspelo vrniti po zaostanku štirih zadetkov s prve tekme. Lahko Barcelona spiše zgodovino? Pa tudi podatek, da je Bayern zmagal na prav vseh 17 tekmah v vseh tekmovanjih, ki jih je odigral v gosteh, prav gotovo ne nariše nasmeha na obraz pristašev španskega velikana. In kakšna je statistika Bavarcev v medsebojnih tekmah proti španskim klubom? Pet zmag, pet remijev in deset porazov. Kako bo tokrat?

Kot da bi bilo 0:0

''Moramo igrati dobro in zabijati gole. Prav tako moramo paziti, da ne bi prejeli zadetka. Če ga bomo dobili, si bomo zelo otežili nalogo, ki je že tako zelo zahtevna. Jasno je, da smo pred velikim izzivom, a verjamemo, da nam lahko uspe. Pravzaprav smo prepričani. Štiri gole na tekmo smo doslej že zabili, tudi v ligi prvakov. Zakaj nam ne bi uspelo še enkrat? Upam, da nam bodo navijači pomagali. Potrebujemo jih. Veseli me, da se je vrnil Messi, ki je na zadnji tekmi pokazal, koliko nam pomeni. Z njim je mogoče prav vse. Bolje kot igra, boljši smo. Smo optimisti,'' je pred tekmo povedal trener Barcelone Vilanova. ''Čeprav je na prvi tekmi visoko izgubila, moram priznati, da je Barcelona še vedno najboljša ekipa na svetu, zato bomo vsekakor zelo pazljivi. Še zdaleč ni nič odločeno. Igrali bomo tako, kot smo v Münchnu. Ne bomo se ozirali na prednost s prve tekme. Bayern ni ekipa, ki bi se lahko branila. Obnašali se bomo, kot da bi se prva tekma končala z izidom 0:0. Seveda pa verjamemo, da bomo po zadnjem sodnikovem žvižgu mi tisti, ki se bomo veselili napredovanja. Na to, da nam ne bi uspelo, ne želimo niti pomisliti. A za uspeh se bomo morali pošteno potruditi,'' pa so bile besede, s katerimi je zbrane na novinarski konferenci pred drevišnjo tekmo nagovoril strateg gostujoče ekipe Jupp Heynckes.

Ne spreglejte