Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
29. 4. 2016,
18.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,38

2

Natisni članek

Manchester United angleško prvenstvo Peter Schmeichel Kasper Schmeichel Claudio Ranieri Leicester City

Petek, 29. 4. 2016, 18.01

6 let, 7 mesecev

Kako dolgo bo le sin velikega Petra?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,38

2

Danska, z njo vred pa celoten nogometni svet, bi lahko v nedeljo zaploskala pravljici, v kateri bi bila vloga glavnega junaka zaupana Kasperju Schmeichelu. Usoda je hotela, da lahko vratar Leicester Cityja, največje senzacije angleškega prvenstva, v nedeljo osvoji naslov prav na štadionu, kjer je vrsto let navduševal njegov oče Peter.

Navijači Leicester Cityja nestrpno čakajo nedeljsko srečanje na Old Traffordu. Do konca angleškega prvenstva bodo odigrani še trije krogi, lisice pa si lahko senzacionalen naslov, prvi v 132-letni zgodovini kluba, zagotovijo že v nedeljo. Če bodo izbranci Claudia Ranierija v nedeljo v gosteh premagali Manchester United, jih na lestvici ne more več ujeti nihče. Pred Tottenhamom, ki se bo za točke potegoval šele v ponedeljek, imajo velikih sedem točk naskoka.

Gledališče sanj lahko spiše eno najlepših danskih nogometnih pravljic. Ogromno jih je spisal Hans Christian Andersen, zdaj pa je napočil čas za novo, ki se dogaja v resničnem svetu. V glavnih vlogah bi se znašla oče in sin. Na kultnem objektu, kjer so doma rdeči vragi, je v prejšnjem stoletju navduševal Peter Schmeichel.

Danski vratar, ki je zadnjo reprezentančno tekmo odigral leta 2001 proti Katančevi ekipi v Köbenhavnu, je bil dolga leta prvi vratar Uniteda. Z njim je osvajal naslove na Otoku in v Evropi. Sin Poljaka in Danke je zadnjič postal angleški prvak leta 1999. Sedemnajst let pozneje bi se lahko na štadionu, ki ga pozna kot lastno dlan, angleškega naslova veselil njegov sin.

Z Leicestrom od "druge lige" do spogledovanja z angleško krono

Tudi Kasper Schmeichel se je odločil, da se bo v nogometu dokazoval med vratnicama. Člansko vratarsko kariero je začel pri Manchester Cityju, pri mestnem tekmecu Uniteda, kjer je zadnje tekme v angleškem prvenstvu odigral njegov 52-letni oče Peter (2002/03).

Peter Schmeichel ni leta 1999 osvojil le angleškega naslova, ampak je postal tudi evropski prvak. | Foto: Peter Schmeichel ni leta 1999 osvojil le angleškega naslova, ampak je postal tudi evropski prvak.

Kasper je pri sinje-modrih zaman čakal na trenutek, da bi postal reden član udarne enajsterice. Sledile so številne posoje v različne nižjeligaške otoške klube, leta 2009 pa je dokončno obupal in odšel drugam. Pri Notts Countyju in Leeds Unitedu je lahko pozabil na dokazovanje v najvišjem klubskem razredu. Podobno je razmišljal tudi leta 2011, ko se je preselil v Leicester.

Z lisicami je igral v tekmovanju championship, nato pa se je po treh letih z lisicami prebil med najboljše. V prejšnji sezoni si je spektakularno rešil kožo šele v zadnjih krogih, v tej pa je pomagal klubu do neverjetnih predstav, s katerimi je Leicester od ogromnega čudeža oddaljen le še nekaj milimetrov.

Moti ga, ko ga doživljajo le kot sina Petra

Pred Tottenhamom ima tri kroge pred koncem sedem točk prednosti. Za matematično potrditev naslova potrebuje do konca sezone le še zmago, v primeru predhodnega spodrsljaja Tottenhama pa niti te. Evforija v Leicestru je ogromna, eden izmed junakov, ki se opeva med privrženci, pa je tudi 29-letni danski vratar. Poleg branilca Wesa Morgana je edini nogometaš Leicester Cityja, ki je v tej sezoni odigral vse minute. "Kaj je naša skrivnost? Ekipni duh. V slačilnici smo se zbrali ne le dobri nogometaši, ampak tudi igralci s pravim značajem," je pojasnil danski reprezentant.

Italijanski strateg Claudio Ranieri pelje lisice proti največjemu uspehu v 132-letni zgodovini kluba. | Foto: Italijanski strateg Claudio Ranieri pelje lisice proti največjemu uspehu v 132-letni zgodovini kluba.

Ko je njegov oče na Old Traffordu še zadnjič postal angleški prvak, je imel le 13 let. Čeprav brani na Otoku že več kot desetletje, ga nogometna javnost še vedno doživlja predvsem kot sina velikega Petra. To ga moti. "Star sem 29 let, poročen in imam dva otroka, a sem za javnost še vedno le od nekoga sin. Presenečeni so, ko izvejo, koliko sem star. Mogoče me bodo za zrelo osebo upoštevali šele takrat, ko bom imel 40 let in bom morda še vedno branil," se je spraševal Kasper v pogovoru za angleški časnik Mail.

V nedeljo lahko stori pomemben korak, da se ga ne bodo spominjali le kot sina Petra, ampak tudi kot novopečenega angleškega prvaka. Leicester ima prvo zaključno žogico. Na štadionu, kjer bo prekipevala pozitivna energija, ko se bo omenjal priimek Schmeichel.

Ne spreglejte