Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 6. 2012,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 24. 6. 2012, 10.25

8 let

Kakšna drama, v finalu Španci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvi finalist letošnjega evropskega prvenstva je Španija, ki je v polfinalu po napeti seriji enajstmetrovk izločila Portugalsko. Po 120 minutah igre je bilo 0:0.

Portugalci so naskakovali drugi finale evropskih prvenstev, Španci, ki branijo naslov, pa četrtega. In uspeli! A ne na tak način, kot so si bržčas želeli. Šele po napetem izvajanju enajstmetrovk, pri katerih so imeli nemalo sreče in izjemnega Ikerja Casillasa v vratih. Po rednem delu igre, v katerem so bili za odtenek boljši Portugalci, ni bilo zadetkov. Gledalci v Donjecku jih niso videli niti v podaljških, v katerih s imeli pobudo Španci, pri katerih je Andres Iniesta zapravil stoodstotno priložnost za zadetek in zmago po podaljški. Pri strelih z bele točke sta v prvi seriji zgrešila tako Xabi Alonso kot Joao Moutinho. Odločitev je padla v četrti seriji, ko je v prečko pri Portugalcih meril Bruno Alves, medtem ko so bili Španci zanesljivi. V peti seriji je nato Cesc Fabregas - žoga se je v gol odbila od vratnice -, zadel in Španijo popeljal v finale. Zanimivo, pri Portugalcih Cristiano Ronaldo, ki bi bil na vrsti v peti seriji, sploh ni prišel do strela.

Potek tekme Portugalska : Španija:

Konec! Napredovala je Španija! Španci so še tretjič zapored v finalu velikega tekmovanja in bodo lovili tretji zaporedni naslov! Če jim bo uspelo, bodo spisali zgodovino.

Enajstmetrovke: Španija: 1. strel: Prvi je za Špance poizkusil Xabi Alonso. Obramba Rui Patricia! 2. strel: Prvi gol! Rutinirano je zadel Iniesta. 3. strel: Zadel je tudi Pique. Tudi zdaj se je Patricio vrgel v pravo smer, a bil prekratek. 4. strel: Ramos, ki je v polfinalu lige prvakov zapravil strel, je tokrat navdušil in na podoben način kot proti Angliji Andrea Pirlo rutinirano zadel. 5. strel: Kakšna sreča za Špance! K žogi je pristopil Fabregas. Streljal je močno, žoga pa se je od vratnice odbila v gol.

Portugalska: 1. strel: Obranil je tudi Iker Casillas. Streljal je Joao Moutinho! 2. strel: Zadel je tudi Pepe! Casillas se je vrgel v pravo smer, a je bil strel njegovega klubskega soigralca preveč natančen. 3. strel: Zanesljiv je bil tudi Nani. Močan in natančen strel. Casillas je bil brez moči. 4. strel: Neverjetno! Bruno Alves je zadel prečko!

Spremljali bomo enajstmetrovke!. Tudi po 120 minutah igre nismo videli zadetka, zato bodo o zmagovalcu še drugič na tem prvenstvu odločale enajstmetrovke. Portugalci lovijo drugi finale v svoji zgodovini, Španci pa četrtega.

114. minuta: Rezervist Pedro je krenil sam proti portugalskim vratom, a ga je tik pred zdajci zaustavil Coentrao.

112. minuta: Zadnjič je menjal tudi Portugalec. Iz igre Meireles, na igrišče pa Hugo Varela, napadalec, ki je Portugalski prinesel zmago v skupinskem delu prvenstva nad Dansko.

111. minuta: Nova priložnost za Španijo. Navas je preigraval po desni strani in streljal. Portugalski vratar je njegov strel le s težavo ustavil. Španci so nevarni!

Začetek drugega podaljška! Obe reprezentance imata še 15 minut časa, da zabijeta gol. V nasprotnem primeru bodo finalista določili streli z bele točke. Drugič je menjal portugalski selektor. Iz igre je odšel Miguel Veloso, na igrišče pa prišel Miguel Custodio.

Konec prvega podaljška, v katerem so bili nevarnejši Španci.

106. minuta: S prostega strela je nevarno poizkusil Ramos. Žoga je zletela malce mimo portugalskih vrat.

104. minuta: Najlepša priložnost tekme! Iniesta je prišel do strela z nekaj metrov, a se je z obrambo izkazal portugalski vratar Rui Patricio.

103. minuta: Lepa priložnost za Navasa, ki je prišel do strela z desne strani. Streljal je slabo in mimo gola.

96. minuta: Z močnim strelom po tleh je poizkusil Iniesta, a meril v enega izmed portugalskih branilcev.

Začetek podaljškov! Bomo videli zadetek ali bodo potnika v veliki finale določile enajstmetrovke?

Še statistika po rednem delu igre. Zanimivo, boljši so Portugalci. Proti golu so streljali večkrat (11:6), v nasprotnikova vrata prav tako (3:1). Tudi v kotih prednjačijo (6:3). V domeni Špancev je le posest žoge (73-43). Povsem pričakovano.

Spremljali bomo podaljške! Po rednem delu tekme nismo videli zadetka. Drugi polčas je bil še manj zanimiv, kot je bil prvi. Prvega finalista bodo odločali podaljški ali pa celo enajstmetrovke.

90. minuta: Velika priložnost Portugalske. Protinapad, iz katerega bi Portugalci morali izkoristiti več. Meireles je potegnil, a nato ne preveč dobro zaposlil Ronalda. Iz ne najbolj ugodnega položaja je meril mimo vrat.

86. minuta: Nova in tudi menjava španskega selektorja. Iz igre je odšel Xavi, na igrišče pa Pedro Rodriguez, ki je blestel proti Franciji. Zanimiva poteza španskega selektorja.

84. minuta: Ronaldo je imel lepo priložnost za zadetek, ki bi Portugalce bržkone popeljal v veliki finale. Iz zanj idealnega položaja, približno 25 metrov od španskih vrat, je imel na voljo prosti strel. Na žalost portugalskih navijačev je spet meril čez gol.

81. minuta: Prvič je šele deset minut pred koncem rednega dela igre menjal tudi portugalski selektor. Namesto Almeide je na igrišče pritekel mladi Nelson Oliveira, najmlajši portugalski reprezentant.

73. minuta: Kapetan Portugalske Ronaldo je imel več kot 30 metrov od španskih vrat na voljo prosti strel. Značilna drža, oster pogled, strel in … malce mimo vrat! Dober poizkus prvega zvezdnika tega prvenstva.

Španci so prevzeli pobudo. Je Portugalcem zmanjkalo moči? Španski nogometaši so vse bolj nevarni.

67. minuta: Poizkušal je Xavi za Španijo. Portugalski vratar je bil na mestu. Nekaj trenutkov za tem je poizkušal še Almeida na drugi strani. Daleč od cilja.

65. minuta: Najlepšo priložnost v drugem polčasu doslej je imela Španija, ko je imel Xavi Hernandez na voljo prosti strel na robu kazenskega prostora na levi strani. Portugalci so se obranili.

Živčnost obojih je vse večja! Sodnik je v zadnjih minutah pokazal dva rumena kartona. Najprej ga je pokazal Sergiu Busquetsu (Španija), nato sta ga prejela še Pepe in Joao Pereira (Portugalska).

61. minuta: Del Bosque je spet menjal. Iz igre je odšel David Silva, v igro pa prišel strelec gola za zmago nad Hrvaško Jesus Navas.

60. minuta: Ronaldo je prodiral v kazenski prostor Špancev in padel. Zahteval je enajstmetrovko, a je sodnik le odmahnil z roko.

57. minuta: Prvi strel v drugem polčasu. Z več kot 20 metrov oddaljenosti od španskega gola je poizkušal Almeida, a meril visoko čez gol.

53. minuta, prva menjava. Prvo potezo je povlekel španski selektor. Iz igre je poslal Negreda, na igrišče pa poslal Cesca Fabregasa.

Še naprej čakamo na zadetek. Tudi uvodne minute drugega dela igre niso postregle z nobeno zanimivejšo akcijo.

Začetek drugega polčasa! Selektorja nista menjala. Na igrišče sta pritekli identični enajsterici, kot sta zapustili prvi del igre.

Konec prvega polčasa! Reprezentanci sta bili v prvih 45 minutah enakovredni, nevtralni gledalci pa ne morejo biti ravno navdušeni nad tem, kar so videli. Posest žoge močno v korist Španije (58-42), v strelih mimo gola je izenačeno (3-3), edini strel v nasprotnikova vrata v prvem delu igre pa je uspel Portugalcem. Spremljali smo prvi polčas in le vprašamo se lahko, ali bomo v Donjecku spremljali podaljške?

V zadnjih desetih minutah prav nič razburljivega. Igra poteka med obema kazenskima prostoroma, smo pa videli prvi rumeni karton. Zaradi prekrška nad Ronaldom ga je prejel Sergio Ramos. Tik pred koncem polčasa je pri Portugalcih ''porumenel'' Fabio Coentrao.

31. minuta: Prva resna priložnost za Portugalce! Po napaki španske obrambe je z roba kazenskega prostora streljal Ronaldo. Le nekaj milimetrov ga je ločilo od četrtega zadetka na tem prvenstvu. Streljal je malce mimo desne vratnice.

28. minuta: Še drugič so bili blizu zadetka Španci. Z roba kazenskega prostora je poizkusil Andres Iniesta. Žoga je za malo zgrešila cilj.

24. minuta: Ronaldo je streljal iz obrata s približno 25 metrov, a je šla žoga visoko čez gol.

Še naprej spremljamo ne najboljšo tekmo, v kateri imajo žogo v svoji posesti pričakovano več Španci, a so jim Portugalci za zdaj povsem enakovredni.

16. minuta: Prvi poizkus s prostega strela. Z leve strani je poizkušal kdo drug kot Cristiano Ronaldo. Nastreljal je špansko obrambo.

9. minuta: Po devetih minutah igre prva priložnost. Do strela v kazenskem prostoru je prišel Alvaro Arbeloa. Meril je čez gol.

V uvodnih minutah igre nismo videli nič razburljivega. Ekipi se očitno še ''tipata''. Upajmo, da bo nadaljevanje boljše.

Začetek tekme! S sredine igrišča so začeli španski nogometaši.


Pred tekmo:

20.36. Portugalska še ni osvojila evropskega naslova. Najbližje je bila leta 2004, ko je izgubila v finalu. Španci se lahko pohvalijo z dvema naslovoma iz leta 2008 in 1964.

20.26. Portugalsko je z zadnjega velikega tekmovanja, svetovnega prvenstva pred dvema letoma, izločila prav Španija, ki jo je v osmimi finala odpravila z 1:0.

20.14. V medsebojnih obračunih so boljši Španci. Doslej sta reprezentanci med seboj odigrali 34 tekem. Španija je zmagala na 16, na 12 remizirala in izgubila le šestkrat. V zadnjem času Španija na tekmah s Portugalsko ni prepričljiva. V zadnjih 12 medsebojnih obračunih je zmagala le dvakrat. Nazadnje sta se reprezentanci pomerili novembra leta 2010, ko je Portugalska Špance v prijateljski tekmi razbila kar s 4:0 in ji prizadejala enega najhujših porazov v zgodovini.

20.07. Španija že kar 16 tekem zapored, če ne štejemo prijateljskih, ni izgubila.

20.00. Portugalska je na tem prvenstvu zabila šest golov, ob tem pa še šestkrat zatresla okvir vrat. Kar štirikrat je to uspelo Cristianu Ronaldu.

19:51. Še nekaj podatkov. Iker Casillas, vratar in kapetan Španije, zadetka ni prejel že 299 minut. Španija je sicer reprezentanca, ki se lahko pohvali z najboljšo enajsterico na tem prvenstvu. Prjela je le en zadetek.

19.45. Znani sta začetni enajsterici! Tako je. Znani sta začetni enajsterici obeh ekip. Pri Portugalski že pred tekmo ni bilo skrivnosti. Deseterica je identična, kot je bila na prvih štirih tekmah. V napadu je po poškodbi Helderja Postige je priložnost dobil Hugo Almeida. Pri Španiji presenečenje! Vicente del Bosque bo tokrat igral z napadalcem, a ne Fernandom Torresom, pač pa bo od prve minute priložnost ponudil Alvaru Negredu. Poteza, ki je nismo pričakovali.

Ne spreglejte