Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jaka Štromajer

Torek, 1. 4. 2014, 14.43

8 let

Jaka Štromajer: Nogometaši bi morali biti bolj prepoznavni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jaka Štromajer v zadnjih letih ni bil na očeh slovenske nogometne javnosti. Po šestih letih se je tudi ob posredovanju mednarodne organizacije (Fifa) vrnil iz Romunije in strnil vtise.

Jaka Štromajer je slovenski nogometaš z najdaljšim stažem v romunskem nogometu, kjer se igralci in vodstvo dokaj pogosto menjavajo. Ob vrnitvi v slovenski nogomet je na treh tekmah v dresu Kopra opozoril nase. Čeprav v karieri ni veljal za klasičnega strelca, pa je za Koper na treh tekmah že dosegel dva gola. Z obema je tudi odločil tekmo. Nazadnje derbi proti Gorici, s čimer je svojemu klubu priboril drugo mesto. Koper ima s tekmo manj tri točke zaostanka za prvaki iz Maribora.

S Koprom zadovoljen, z obiskom ne

"Tekma z Gorico je bila zelo taktična, vedeli smo, da na takšnih tekmah odločajo malenkosti. Vemo, to je italijanski stil. Vendar je bila to pomembna tekma, bili smo točkovno izenačeni, zato nam ta zmaga pomeni ogromno za moralo in tudi za naprej. Ta zadetek je zame izjemnega pomena, kot tudi prvi v Mariboru. Zdaj se dokazujem v Sloveniji in vsaka takšna tekma mi precej pomeni za samozavest," je dejal nekdanji nogometaš Domžal, Celja in Drave.

Prvi vtisi po vrnitvi v slovenski nogomet iz tujine so pozitivni. Pohvalno govori predvsem o Kopru. "Pozitivno sem denimo presenečen nad Koprom. Na splošno je malce prezgodaj za mnenje. Kar zadeva Koper, gre za zelo obetavno ekipo, razmere so v primerjavi s stanjem pred mojim odhodom v Romunijo fantastične. Po drugi strani pa nisem zadovoljen z obiskom in finančnim stanjem klubov," je dejal napadalec in povedal, zakaj se je drugič v karieri odločil za odhod k obalnemu prvoligašu. "Razlog je tudi to, da živim v Kopru. Nekaj mesecev nisem igral, ob tem pa poznam upravo kluba, zato sem sprejel ponudbo Kopra," je priznal napadalec Koprčanov.

Romunija pozitivna izkušnja

Kaj je največja razlika med slovenskim in romunskim nogometom? "Ugled nogometaša pri nas je na nizki ravni. Nogometaši bi morali biti bolj prepoznavni in imeti večjo vlogo. To se nanaša predvsem na medije. Na ta način bi se lažje približali preostalim ljubiteljem športa in slovenska liga bi bila tako tudi bolj zanimiva. Rad bi, da se govori o tem. V Romuniji je precej drugače. Tam se na nogometaše gleda drugače, in to povsod. Na ta način bi bilo lahko še več zanimanja za ligo in več vložkov."

V Romuniji je igral pri Pandurii in Otelul Galatiju, s katerim je Nejc Skubic sodeloval celo v ligi prvakov. "Romunija je bila zame zelo pozitivna izkušnja. Na začetku je bilo težje, ko sem se navadil, pa so me sprejeli za svojega. Pri Pandurii sem se razumel s predsednikom, borili smo se za obstanek, vendar se nisem ujel s trenerjem. Potem se je klub prebil v ligo Europa in prodali so precej igralcev. Pri Galatiju je bil proračun ob mojem prihodu šest milijonov evrov. Potem smo postali prvaki in klub se je prebil v ligo prvakov ter prejel 25 milijonov evrov. Po tem so na zasebne račune razdelili denar, prišla je nova uprava, ki je zamenjala celotno ekipo. Nekateri igralci, predvsem z Balkana, smo morali oditi, in to po tem, ko nismo več prejemali plač," je razkril Kranjčan, ki je moral zaradi tega posredovati pri Fifi.

Ali tujina ali Koper, Maribor je premočan

Ne skriva želje po ponovnem odhodu v tujino, vendar ne izključuje tega, da bi kariero nadaljeval v Kopru. "Toliko za naprej še ne razmišljam. Osredotočen sem na prihodnje tekme, na katerih bom skušal dati čim več golov. Po sezoni pa bom videl, kaj in kako naprej. Ne izključujem tujine, mogoče pa bom ostal tudi v Kopru, če bomo dosegli spodoben rezultat."

Naslednji obračun bo Koper odigral že sredi tedna, ko bo na zaostali tekmi gostoval v Kranju. Štromajer bo tako igral proti klubu, kjer je začel kariero. "Imam malce mešane občutke. V Kranj odhajamo po zmago, po drugi strani pa je to moj matični klub. Odrasel sem na tem igrišču, vendar želimo zmagati."

Koper s tekmo manj za Mariborčani zaostaja tri točke. Je lahko Koper glavni protikandidat Maribora za naslov prvaka? "Ne vem. Maribor je še naprej glavni favorit, čeprav ima trenutno krizo. Mariboru dajem največ možnosti za naslov prvaka, vendar je prvenstvo izenačeno. Mi se bomo z Gorico in Rudarjem najbrž potegovali za drugo mesto," je dejal Štromajer.

Ne spreglejte