Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 11. 2016,
10.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Izet Rastoder Radenko Mijatović Nogometna zveza Slovenije Matjaž Nemec

Sreda, 30. 11. 2016, 10.40

6 let, 6 mesecev

Volitve za novega predsednika NZS

Rastoder dvignil roke od kandidature: Vse je že odločeno vnaprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Izet Rastoder | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ljubljanski poslovnež in nekdanji predsednik Olimpije Izet Rastoder je dvignil roke od projekta kandidature za novega predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS). V boju za najvišji položaj slovenskega nogometa, ki ga je v zadnjih petih zasedal Aleksander Čeferin, ostajata Radenko Mijatović in Matjaž Nemec. Novi predsednik NZS bo izvoljen 15. decembra.

  • Volitve novega predsednika NZS bodo 15. decembra na Brdu pri Kranju, kandidati se morajo prijaviti do 30. novembra (danes) do 12. ure.
  • Po odhodu Aleksandra Čeferina, ki je postal predsednik Uefe, slovensko zvezo kot vršilec dolžnosti vodi Radenko Mijatović.

  • Kandidaturo sta že vložila Radenko Mijatović in Matjaž Nemec.

  • NZS so do danes vodili Rudi Zavrl (1991–2009), Ivan Simič (2009–2010) in Aleksander Čeferin (2011–2016).

Po davčnem strokovnjaku Ivanu Simiču, ki se je ambiciozno podal v boj za novega predsednika krovne zveze, nato pa v ponedeljek sporočil, da odstopa od kandidature, se je predčasno umaknil še Izet Rastoder.

Bogati podjetnež, ki je postal znan nogometnemu okolju z večletnim vodenjem ljubljanske Olimpije, se je nameraval 15. decembra na Brdu pri Kranju potegovati za položaj predsednika NZS, le nekaj ur pred zaključnim rokom za oddajo kandidature pa sporočil, da ne bo predsedniški kandidat.

Kateri kandidat za novega predsednika NZS ima po vašem mnenju večje možnosti za zmago?

  • Radenko Mijatović
    29,71 %
    93 glasov
  • Matjaž Nemec
    70,29 %
    220 glasov
Oddanih 313 glasov

Rastoder je prepričan, da je vse že odločeno  

"Najprej, moja kandidatura je bila resna, vendar sem se po tehtnem premisleku odločil, da je ne vložim. Razlog: očitno je vse odločeno vnaprej! V svojem programu ponujam nekaj novega in upam, da bo to pomagalo slovenskemu nogometu. Izvoljenemu predsedniku in podpredsednikom želim uspešno delo, reprezentancam in klubom pa čim več dobrih tekmovalnih dosežkov," je Rastoder agenciji STA pojasnil razloge, zakaj zapušča predvolilno bitko.

NZS bo seznam kandidatov objavila do 5. decembra


Matjaž Nemec je eden izmed dveh kandidatov za novega predsednika NZS. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Matjaž Nemec je eden izmed dveh kandidatov za novega predsednika NZS. Foto: Siol.net/ A. P. K. Volilna komisija NZS bo po preizkusu skladnosti vloženih kandidatur s Statutom NZS in Pravilnikom o volitvah in razrešitvah voljenih organov NZS določila seznam z imeni kandidatov za predsednika ter seznam z imeni kandidatov za podpredsednika z žrebom in sezname objavila najkasneje deset dni pred dnevom glasovanja, t.j. najkasneje do 5. decembra 2016.

Kandidat za predsednika NZS ali kandidat za podpredsednika NZS lahko v skladu z 2. odstavkom 13. člena v povezavi s 1. odstavkom 22.a člena Pravilnika o volitvah in razrešitvah voljenih organov NZS umakne soglasje h kandidaturi s pisno izjavo, ki jo predloži neposredno volilni komisiji NZS najkasneje deseti dan pred dnevom glasovanja, t.j. najkasneje do 5. decembra 2016 do 12. ure.

Kakšen je bil Rastoderjev program?

Rastoder v pogovoru s Francijem Zavrlom, nekdanjim sodelavcem pri Olimpiji in zdajšnjim podpredsednikom NZS. | Foto: Vid Ponikvar Rastoder v pogovoru s Francijem Zavrlom, nekdanjim sodelavcem pri Olimpiji in zdajšnjim podpredsednikom NZS. Foto: Vid Ponikvar V programu, ki ga je pripravil za predsedniško kandidaturo, se je zavzemal za spremembo volilnega sistema. Ob tem je nameraval prek svojega podjetja Derby podpisati pogodbo z NZS ter 500 tisoč evrov porazdeliti med klube v prvi in drugi SNL za razvoj mladinskega nogometa.

Nameraval je povečati prispevke za klube z dozdajšnjih 50 tisoč na 100 tisoč evrov ter v času svojega mandata zagotoviti dodatna dva milijona evrov pokroviteljskih sredstev in izboljšati finančno stanje medobčinskih nogometnih zvez.

V svojem programu se je zavzel tudi za izboljšanje infrastrukture, veliko poudarka je namenil vsem reprezentančnim selekcijam, strokovnemu usposabljanju trenerjev in napovedal vojno korupciji ter rasizmu in dopingu v nogometu.

Radenko Mijatović (levo) bo do 15. decembra vršilec dolžnosti predsednika NZS. Bo za tem nasledil Aleksandra Čeferina (desno), ki vodi Evropsko nogometno zvezo (Uefa)?  | Foto: Vid Ponikvar Radenko Mijatović (levo) bo do 15. decembra vršilec dolžnosti predsednika NZS. Bo za tem nasledil Aleksandra Čeferina (desno), ki vodi Evropsko nogometno zvezo (Uefa)? Foto: Vid Ponikvar

Kandidaturo za predsednika NZS sta že vložila dolgoletni podpredsednik NZS Radenko Mijatović, ki bo do 15. decembra opravljal vlogo začasnega predsednika NZS, ter politik Matjaž Nemec, podpredsednik državnega zbora in poslanec.

Kdo bo glasoval na volilni skupščini?

O novem predsedniku NZS bo na volilni skupščini 15. decembra na Brdu pri Kranju odločalo 30 delegatov. MNZ Ljubljana jih ima pet, MNZ Maribor štiri, MNZ Celje, MNZ Murska Sobota in MNZ Ptuj po tri, MNZ Gorenjska Kranj, MNZ Koper, MNZ Lendava, MNZ Nova Gorica, sodniška in trenerska organizacija pa po dva delegata.

 

Ne spreglejte