Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
21. 9. 2017,
19.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

2

Natisni članek

naj gol pokal Slovenije Prva liga Telekom Slovenije Druga liga Simon Rožman Ante Šimundža NK Mura NK Domžale

Četrtek, 21. 9. 2017, 19.01

6 let, 7 mesecev

Vzporedni intervju: Ante Šimundža in Simon Rožman

Simon Rožman: Moramo se odkrito pogovoriti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

2

Simon Rožman Ante Šimundža | Foto Sportal

Foto: Sportal

V pokalu Slovenije je najbolj odjeknila zmaga Mure nad Domžalami (3:1). Branilci naslova so izpadli že v osmini finala. "To je neuspeh," je dejal trener Domžal Simon Rožman. K predaji ga je prisilil starejši stanovski kolega Ante Šimundža in še razširil nogometno evforijo v Fazaneriji.

Mura, vodilni drugoligaški klub, ki v tej sezoni še ni izkusil poraza, je v sredo v Fazaneriji premagal Domžale s 3:1 in se uvrstil v četrtfinale pokala Slovenije. Branilci naslova so začeli bolje in povedli z 1:0, a so se nato črno-beli razigrali in s tremi zaporednimi zadetki jeziček na tehtnici preveseli v korist prekmurskega nogometnega ponosa.

Trener Ante Šimundža, ki ima z Muro visoke cilje, je dokazal, da se lahko več kot enakovredno kosa tudi z boljšimi prvoligaškimi klubi. Tabor rumenih je bil razočaran, saj jim je nepričakovano hitro iz rok spolzela najlažja priložnost, da bi sezono končali z lovoriko. Ponovila se je zgodovina. Domžale so leta 2011 v osmini finala pri takratnem tretjeligašu Zavrču izgubile s kar 0:5. Tudi takrat so branile naslov pokalnega zmagovalca, a v slovo pomahale še pred začetkom jeseni …


Mura pod vodstvom Šimundže v tej sezoni še ni izgubila. | Foto: Matjaž Vertuš Mura pod vodstvom Šimundže v tej sezoni še ni izgubila. Foto: Matjaž Vertuš Ali se lahko zmago Mure nad Domžalami v medijih sploh razume kot senzacijo?
Ante Šimundža (v nadaljevanju AŠ): Glede na to, da so Domžale prvoligaš in spadajo k vrhu slovenskega nogometa, bi lahko. Za javnost je to lahko senzacija, za nas pa potrditev kakovosti in dobrega dela. V Prekmurju smo pokazali, da imamo karakter in kakovost. Kar smo želeli, smo tudi potrdili. Imajo pa Domžale kakovostno ekipo, ki jo zelo spoštujemo.

Simon Rožman (v nadaljevanju SR): Ne, mislim, da je senzacija prenapihnjen izraz. Glede na to, da so nogometaši Mure igrali pred svojimi igralci, pa tudi glede na stanje, v katerem smo se znašli v tem trenutku, to ni senzacija. Naš padec je bil glede na nekatere pretekle dogodke pričakovan. Razočarani smo, to je neuspeh, a moramo priznati, da je bila Mura kakovostna.

Kaj je odločilo srečanje? So Domžale podcenile Muro, ki za razliko od njih nastopa v drugi ligi?
AŠ: Prav gotovo ne. Odločila je naša kakovost. Prevladovali smo skozi celotno tekmo. Na začetku smo imeli 15, 20 minut težav, ko pa smo vzpostavili ravnotežje, smo prevladovali po borbenosti, volji, motivaciji. To je tisto, kar nas je peljalo do zmage.

Vrhunci srečanja med Muro in Domžalami (3:1):

SR: Nikakor nismo podcenjevali Mure. Vedeli smo, kam gremo. Dobro smo odprli tekmo, tudi zadeli za 1:0, potem pa naredili veliko napak, zaradi katerih je izostal boljši rezultat. Ko smo ostali še z igralcem manj, nismo mogli več preobrniti tekme.

Trener Domžal bi rad v Fazaneriji gostoval tudi v prvoligaškem tekmovanju. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Trener Domžal bi rad v Fazaneriji gostoval tudi v prvoligaškem tekmovanju. Foto: Žiga Zupan/Sportida Sta Mura in vzdušje na štadionu Fazanerija dokazala, da si zaslužita mesto v prvi ligi?
AŠ: Odigrali smo komaj šest krogov v drugi ligi. Čaka nas še 24 tekem. Ocenjevati po eni tekmi bi bilo nespoštljivo tako do tekmecev kot tudi do tekmovanja. Prav gotovo smo veseli dobrega začetka. Želeli smo si pozitivnega začetka, potrditve kakovosti, ki jo imamo. Zdaj jo potrjujemo, kar pa ne pomeni, da se bomo tukaj ustavili. Težimo k napredovanju, sicer ne bi bili pravi športniki.

SR: Seveda. Že zaradi takšne regije bi bilo to pozitivno, v dobrobit slovenskega nogometa. Tekme v Fazaneriji potekajo v izjemnem vzdušju. Stanja v Murski Soboti sicer ne poznam. Ne vem, kakšni so temelji kluba. Upam, da so zdravi, da se ne bi ponovila zgodba iz preteklosti.

Kakšne so možnosti Mure v nadaljevanju pokala, ki ponuja tudi evropsko vozovnico? Bi lahko postal prvi drugoligaški klub, ki bi v Sloveniji postal pokalni zmagovalec?
AŠ: Sploh ne razmišljamo o tem, gledamo le iz tekme v tekmo. Nastopamo v dveh tekmovanjih, ligaškem in pokalnem. V obeh želimo pokazati, da si zaslužimo visoka mesta. Tako v prvenstvu kot pokalu želimo čim dlje.

Mura se bo v boju za polfinale 18. in 25. oktobra pomerila s Celjem. Najprej v gosteh. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mura se bo v boju za polfinale 18. in 25. oktobra pomerila s Celjem. Najprej v gosteh. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kar zadeva našega tekmeca v četrtfinalu, Celja, smo dobili prvoligaša, ki je bil velikokrat v finalu pokala, a to ne zmanjšuje naših ambicij in želja po napredovanju. Zavedamo se težavnosti in kakovosti nasprotnika, a tudi mi imamo svojo kakovost. Spet se želimo dokazati. Na teh dveh tekmah bomo zelo ambiciozni.

SR: Ne, mislim da ne. Preveč tekem je do konca sezone. Vseeno je prisotna razlika v kakovosti, tako da bo Muri zelo težko zdržati do konca.

"Tisti, ki se spoznajo na šport, vedo, kaj prinaša uspeh," sporoča najmlajši trener v 1. SNL. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Tisti, ki se spoznajo na šport, vedo, kaj prinaša uspeh," sporoča najmlajši trener v 1. SNL. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zakaj Domžale v Murski Soboti niso ponovile predstav, s katerimi so razvajale občinstvo na letošnjih evropskih nastopih?
AŠ:
To je vprašanje zanje. Sam gledam le na svojo ekipo, s težavami drugih se ne obremenjujem. Ko sem analiziral domžalsko ekipe, sem videl, kje so nekatere njihove slabe točke. To sem predstavil svojim fantom, ki so to znali izkoristiti.

SR: Veliko je dejavnikov. Konec koncev nismo več ista ekipa. Vsi odhodi in vsi "neodhodi" so vplivali na to. Prišla je sveža kri, Ibraimi še nima urejene dokumentacije. Tisti, ki se spoznajo na šport, vedo, kaj prinaša uspeh. Da boš prodajal igralce in bil še kar naprej uspešen, ne gre. Realnost je drugačna, čeprav ljudje radi poslušajo o drugem. Pokal je eno izmed tekmovanj, kjer nam je spodrsnilo. Na voljo imamo še državno prvenstvo.

Zaradi takšnih in drugačnih razlogov bo treba preživeti še mesec dni, da se ekipa stabilizira. Vsak ve, da ekipa trpi, če izgubiš že enega igralca v enajsterici, kaj šele če izgubiš tri ali štiri. Te težave so neželene, a pričakovane. To se dogaja tudi večjim klubom od nas.

Po dobri evropski sezoni se nas potiska na vrh slovenske lige. Čemu? Ustvarila se je fama o ne vem čem. Naši cilji kluba so jasni. Igralcem želimo, da prestopijo v tujino. Želimo biti tudi tekmovalni, a če nisi v vrhu, te bodo težko opazili tuji klubi. Od tega ne bežimo. Je pa iluzorno pričakovati, da bi bili uspešni na vseh frontah.

Makedonski zvezdnik Agim Ibraimi še ni prejel registracije za nastop v 1. SNL. Bo izpustil tudi dvoboj konec tedna, ko bo v nedeljo v Domžalah gostoval velenjski Rudar?  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Makedonski zvezdnik Agim Ibraimi še ni prejel registracije za nastop v 1. SNL. Bo izpustil tudi dvoboj konec tedna, ko bo v nedeljo v Domžalah gostoval velenjski Rudar? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Domžale so v poletnem obdobju postale hit, delamo z dušo in srcem, a nam v tem trenutku ne gre. Naredili bomo vse, da nam bo lepše. Prvenstvo je dolgo. Zdaj se moramo odkrito pogovoriti in nadaljevati iz tekme v tekmo. Ne vem, kam nas bo to pripeljalo.

Ste v sredo občutili evforijo v Murski Soboti?
AŠ: Sem. V Prekmurju vedno vlada pozitivno vzdušje. Ljudje so nasmejani, srčni in imajo radi Muro. Z dobrimi igrami privabljamo vedno več gledalcev. Verjamem, da bomo napolnili Fazanerijo. Navijači nam dajejo pozitivno energijo. Moramo jim jo vrniti na igrišču. To je tisto, kar dela Muro tako posebno.

SR: Težko bi to komentiral, saj sem bil med srečanjem in po njem v svojem filmu. Osredotočen sem bil le na svojo ekipo. Ne vem niti, koliko ljudi se je zbralo, niti kaj se dogaja okrog kluba.


Najlepši zadetki 9. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Ne spreglejte