Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 6. 2020,
17.21

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

Natisni članek

Juan Carlos Unzue

Četrtek, 18. 6. 2020, 17.21

3 leta, 10 mesecev

Juan Carlos Unzue ima neozdravljivo bolezen ALS

Huda bolezen španskega trenerja, ki je razžalostila zvezdnike Barcelone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46
Juan Carlos Unzue | Nekdanji pomočnik številnih uspešnih trenerjev Barcelone Juan Carlos Unzue je razkril, da ima neozdravljivo hudo bolezen ALS. | Foto Getty Images

Nekdanji pomočnik številnih uspešnih trenerjev Barcelone Juan Carlos Unzue je razkril, da ima neozdravljivo hudo bolezen ALS.

Foto: Getty Images

Danes je v Španiji, predvsem v tamkajšnjem nogometnem svetu, udarila novica o hudi bolezni Juana Carlosa Unzueja, nekdanjega dolgoletnega člana trenerskega štaba Barcelone, pri kateri je ta sodeloval tako z Luisom Enriquejem, Pepom Guardiolo kot tudi Frankom Rijkaardom. Triinpetdesetletni trener, sicer tudi nekdanji Barcelonin nogometaš, je na današnji izredni novinarski konferenci kluba razkril, da ima amiotrofično lateralno sklerozo (ALS).

Nogometaši Barcelone, ki so z dvema zmagama krenili v pokoronsko obdobje in prvega mesta na lestvici španskega prvenstva niso izpustili iz rok, se pripravljajo na petkovo zahtevno prvenstveno gostovanje v Sevilli, a jih je danes močno pretresla novica o hudi, neozdravljivi bolezni njihovega nekdanjega trenerja, s katerim so številni med njimi pred leti sodelovali.

Delal je z vsemi trenerji Barcelone, ki so ji v zadnjem desetletju in pol prinesli kar štiri naslove evropskega prvaka. Najprej z Nizozemcem Frankom Rijkaardom, potem pa še s Pepom Guaridolo in nazadnje, ko so Katalonci v ligi prvakov leta 2015 prišli do zadnje lovorike, še z Luisom Enriquejem.

Juan Carlos Unzue na današnji izredni novinarski konferenci Barcelone:

Trije razlogi, da svoj boj deli z javnostjo

Zraven je bil tudi v času Franka Rijkaarda. | Foto: Reuters Zraven je bil tudi v času Franka Rijkaarda. Foto: Reuters "Diagnozo ALS sem dobil že februarja. Lahko povem, da sem se z njo sprijaznil in sem mentalno močan. Najbrž se sprašujete, zakaj sem se odločil, da svoj boj s hudo boleznijo, za katero ne obstaja zdravilo, delim z javnostjo. Več razlogov je. Prvi je, da je to bolezen, ki lahko prizadene vsakega. V Španiji je na žalost več kot štiri tisoč ljudi, ki jo imajo. Drugi je, da ob tem sporočam, da sem končal trenersko kariero. Zdaj se priključujem novi, nekoliko manjši, a zato toliko bolj srčni ekipi. Pogumnemu moštvu borcev z ALS. Želimo izboljšati svoja življenja in tudi življenja preostalih, ki se borijo s hudimi boleznimi. Tretji razlog je, da želim ljudem pokazati, da se je treba boriti vsak dan in ceniti življenje takšno, kot je," je del daljšega, zelo čustvenega govora, s katerim je danes na izredni novinarski konferenci Barcelone javnost nagovoril Juan Carlos Unzue, ki je trenerski posel nazadnje opravljal še v tej sezoni.

Do oktobra lani je vodil španskega prvoligaša Girono. Pred tem je bil eno leto trener Celta iz Viga.

Ob njem so bili številni člani kluba

Od Barcelone se je poslovil po koncu sezone 2016/17, v njej pa je manjši pečat pustil tudi kot nogometaš. Med letoma 1988 in 1990 je bil njen vratar. Še veliko dlje se je zadržal pri Sevilli, za katero je nenehno branil sedem sezon, bil pa je tudi član Osasune, Tenerifa in Ovieda.

Skupaj z Luisom Enriquejem sta Barceloni leta 2015 prinesla njen zadnji evropski naslov. | Foto: Getty Images Skupaj z Luisom Enriquejem sta Barceloni leta 2015 prinesla njen zadnji evropski naslov. Foto: Getty Images

Ob njem so na današnji novinarski konferenci, ki je bila na stadionu Camp Nou, v znak podpore stali tudi predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu, njen zdajšnji trener Quique Setien in tudi nekateri nogometaši, Jordi Alba, Gerard Pique in Sergio Roberto.

Kaj je bolezen ALS?

Amiotrofična lateralna skleroza, skrajšano ALS, je redka, a progresivna bolezen, ki poškoduje dele živčnega sistema. Pojavi se, ko določene živčne celice v možganih in hrbtenjači, imenovane motorični nevroni, prenehajo dobro delovati, zato se pojavi nevrodegeneracija in bolezen začne povzročati postopno ohromelost.

Življenjska doba za približno polovico ljudi, ki se spopadajo s to boleznijo, je tri leta od pojava prvih simptomov. Nekateri oboleli lahko s to boleznijo živijo tudi do deset let, v redkih primerih pa celo dlje.

Eden od najbolj znanih bolnikov s to boleznijo je bil svetovno znani britanski fizik Stephen Hawking, ki je leta 2018 umrl po kar 54 letih borbe s to hudo boleznijo. Takšni primeri, kot je bil njegov, pomenijo samo odstotek vseh.

Septembra lani je za posledicami ALS umrl tudi nekdanji nizozemski reprezentant in kapetan Glasgow Rangersa Fernando Ricksen, čigar borba s to redko boleznijo, ki jo je bil od leta 2013, je šokirala nogometni svet.

Besede podpore za Juana Carlosa Unzueja iz nogometnega sveta:

Barcelona:

Ivan Rakitić:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mucha fuerza Juan Carlos #Unzué 🙏💪 estamos todos contigo.! Abrazo grande amigo

A post shared by Ivan Rakitic (@ivanrakitic) on

Celta:

Stephen Hawking
Novice Umrl je slavni britanski fizik Stephen Hawking
Fernando Ricksen
Sportal Svet žaluje za velikim borcem, ki mu zahrbtna bolezen ni strla duha
Ne spreglejte