Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 6. 2018,
0.17

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

FIFA SP 2018

Nedelja, 10. 6. 2018, 0.17

6 let

Hrvaška

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Zadnja priložnost zlatega rodu hrvaškega nogometa, ki pa tega na velikih tekmovanjih še ni potrdil, da se vsaj približa uspehu iz leta 1998, ko so Hrvati pod vodstvom legendarnega Ćira Blaževića osvojili bron. Reprezentanca je poimensko verjetno še boljša kot tista izpred 20 let, a vzdušje v državi, ki je v nogometu razdeljena na dva pola, ni najboljše. Nekateri hrvaški nogometni zvezdniki si v zadnjih letih z nastopanjem na sodiščih in koalicijo z zloglasnim Zdravkom Mamićem, ob kateri jih obsojajo tudi krivo pričanje, niso naredili usluge, njihova navijaška podpora ni bila nikoli manjša, a nekaj dobrih rezultatov v Rusiji bi sliko verjetno hitro zasukali v drugo smer in pojavila bi se evforija. Takrat pa se lahko zgodi vse.

Hrvaška | Foto: Reuters Foto: Reuters

Osnovni podatki o državi:

Lega: Evropa

Število prebivalcev: 4 milijoni

Glavno mesto: Zagreb

Jezik: hrvaščina


Uvrstitev na lestvici Fifa: 18.


Uvrstitve na SP: 5/7

Prvi nastop na SP: 1998

Zadnji nastop na SP: 2014

Najboljši dosežek: bron 1998

Hrvaška je bila leta 1998 hit svetovnega prvenstva v Franciji, Davor Šuker pa najboljši strelec turnirja. | Foto: Reuters Hrvaška je bila leta 1998 hit svetovnega prvenstva v Franciji, Davor Šuker pa najboljši strelec turnirja. Foto: Reuters

Selektor: Zlatko Dalić

51-letni Hrvat, ki je pred tem vodil mlado hrvaško reprezentanco, Rijeko, Slaven Belupo, Varteks in nekatere klube v Savdski Arabiji, je na klop Hrvaške sedel dva dni pred odločilno tekmo rednega dela kvalifikacij proti Ukrajini v Kijevu in nalogo opravil z odliko. Potem je v dodatnih kvalifikacijah izločil Grčijo in se zdaj znašel v središču pozornosti, pred daleč največjo nalogo na svoji 13-letni trenerski poti.

Zlatko Dalić je na klopi Hrvaške sedel tik pred koncem kvalifikacij. | Foto: Reuters Zlatko Dalić je na klopi Hrvaške sedel tik pred koncem kvalifikacij. Foto: Reuters

Kdaj so se uvrstili: 12. november 2017

Hrvati so se v Rusijo uvrstili, potem ko so v dodatnih kvalifikacijah evropskih kvalifikacij brez težav premagali Grčijo. Na prvi tekmi so jo premagali s 4:1, na drugi pa odigrali 0:0 in v Grčiji brez težav ohranili prednost.


Zvezdnik: Luka Modrić

Eden najboljših vezistov na svetu je pri 32 letih pred zadnjo priložnostjo, da Hrvaško kot kapetan popelje do odmevnega rezultata na svetovnem prvenstvu. V reprezentanci je zbral že pred 100 nastopov, a na Hrvaškem nikoli ni doživel spoštovanja, kot ga ima povsod po svetu. Štirikratni evropski prvak z Realom se je v takem položaju znašel tudi zaradi vezi, ki jih ima z zloglasnim Zdravkom Mamićem, zaradi katerega se v zadnjih letih vlači po hrvaških sodiščih, očitali pa so mu tudi utajo davkov.

Luka Modrić  že dolgo časa velja za enega najboljših vezistov na svetu. | Foto: Reuters Luka Modrić že dolgo časa velja za enega najboljših vezistov na svetu. Foto: Reuters Koga še poznate?

Hrvaška reprezentanca ima izjemno nadarjeno ekipo, v kateri ne manjka nogometašev največjih klubov na svetu. Zagotovo poznate še enega najbolj standardnih nogometašev Barcelone zadnjih let Ivana Rakitića.

Ivan Perišić je najbolj cenjen nogometaš milanskega Interja, Mateo Kovačić igra za madridski Real. Dejan Lovren ima pomembno vlogo v obrambi evropskega podprvaka Liverpoola.

Šime Vrsaljko je standarden pri zmagovalcu lige Europa Atleticu Madridu. Mario Mandžukić je med bolj priljubljenimi nogometaši torinskega Juventusa in še bi lahko naštevali.

Ivan Rakitić je že nekaj let nezamenljiv v postavi Barcelone. | Foto: Reuters Ivan Rakitić je že nekaj let nezamenljiv v postavi Barcelone. Foto: Reuters

Koga boste spoznali?

Ante Rebić je kot zelo mlad zablestel v prvi hrvaški ligi v majici Splita in z 19 leti v nekaj milijonskem poslu prestopil k Fiorentini. V Firencah se ni znašel najbolje in po neuspešnem nastopu na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti v Braziliji, kjer se je "izkazal" z neumnim rdečim kartonom na odločilni tekmi v Mehiki, strmo padel.

Toda potem ga je k sebi v Eintracht Frankfurt vzel nekdanji hrvaški selektor Niko Kovač, ga discipliniral in iz njega iztisnil maksimum. Zdaj je spet eden boljših hrvaških nogometašev in pri 24 letih zrel, da to dokaže tudi na največjem odru.

Ante Rebić je dozorel in zdaj kaže to, kar je obetal že pred leti. | Foto: Reuters Ante Rebić je dozorel in zdaj kaže to, kar je obetal že pred leti. Foto: Reuters

Najdražji nogometaši:

50 milijonov evrov – Ivan Rakitić (Barcelona)

40 milijonov evrov – Ivan Perišić (Inter Milano)

30 milijonov evrov – Mateo Kovačić (Real Madrid)

25 milijonov evrov – Luka Modrić (Real Madrid)

25 milijonov evrov – Šime Vrsaljko (Atletico Madrid)

Tekme Hrvaške na SP 2018:

Skupina D:
16. junij (Kaliningrad): Hrvaška - Nigerija
21. junij (Nižni Novgorod): Argentina - Hrvaška
26. junij (Rostov): Islandija - Hrvaška

Tekme Slovenije s Hrvaško (3 remiji, 5 porazov):

-26. april 1995 (kvalifikacije za EP 1996, Zagreb):
Hrvaška : Slovenija 2:0 (1:0)
Prosinečki 15., Šuker 90.

-15. november 1995 (kvalifikacije za EP 1996, Ljubljana):
Slovenija : Hrvaška 1:2 (1:1)
Gliha 36.; Šuker 40./11m, Jurčević 55.

-2. april 1997 (kvalifikacije za SP, Split):
Hrvaška : Slovenija 3:3 (2:1)
Prosinečki 33., Boban 43., 60.; Gliha 45., 65., 66.

-11. oktober 1997 (kvalifikacije za SP, Ljubljana):
Slovenija : Hrvaška 1:3 (0:2)
Zahović 72.; Šuker 10., Soldo 40., Bokšić 50.

-27. marec 2002 (prijateljska tekma, Zagreb):
Hrvaška : Slovenija 0:0

-15. november 2003 (dodatne kvalifikacije za EP 2004, Zagreb):
Hrvaška : Slovenija 1:1 (1:1)
Pršo 5.; Šiljak 22.

-19. november 2003 (dodatne kvalifikacije za EP 2004, Ljubljana):
Slovenija : Hrvaška 0:1 (0:0)
Pršo 61.

-20. avgust 2008 (prijateljska tekma, Maribor):
Slovenija : Hrvaška 2:3 (1:1)
Šuler 4., Šišić 55./11m; Rakitić 37., 64., Srna 59./11m

 
Ne spreglejte