Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
21. 8. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Rijeka Hajduk Split Marijan Pušnik Matjaž Kek Roman Bezjak Hrvaška Matic Črnic

Nedelja, 21. 8. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

jadranski derbi: Pušnik proti Keku

Zgodovinski dan za slovenski nogomet na Hrvaškem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Marijan Pušnik

Danes se bosta prvič v zgodovini hrvaškega nogometnega prvenstva pomerila kluba s slovenskima trenerjema. Hajduk bo z Marijanom Pušnikom v jadranskem derbiju na Poljudu pričakal Rijeko, ki jo že skoraj tri leta in pol vodi Matjaž Kek.

Slovenski trenerji so na dobrem glasu na Hrvaškem. Kot zadnji je to okusil atletski strokovnjak Andrej Hajnšek, ki je hrvaški metalki kopja Sari Kolak pomagal do senzacionalne zlate medalje na olimpijskih igrah v Riu. Podobno se dogaja tudi v klubskem nogometu, kar se je še pred nekaj sezonami zdelo nekaj nepredstavljivega.

Nato pa je Matjaž Kek leta 2013 prevzel Rijeko in sprožil revolucijo. Reški klub je popeljal do dveh lovorik (pokal in superpokal), dveh skupinskih delov evropske lige, dvakrat pa je končal sezono na visokem drugem mestu.

Najvišja zmaga Kekove Rijeke na Poljudu (3:0 - vrhunci dvoboja):

Postal je najbolj priljubljen Slovenec na Kvarnerju, do živega mu ne morejo niti občasni spodrsljaji, ki jih doživlja z Rijeko, s katero ne more prehiteti zagrebškega Dinama.

Izbral je steklenico dalmatinskega vina

Matjaž Kek kot trener Rijeke sploh še ni doživel poraza proti Hajduku. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Matjaž Kek kot trener Rijeke sploh še ni doživel poraza proti Hajduku. Foto: Žiga Zupan/Sportida Odkar je Mariborčan trener Rijeke, sploh še ni izgubil dvoboja proti Hajduku. Na vedno prestižnih jadranskih derbijih sploh še ni okusil, kako je izgubiti proti dalmatinskemu velikanu.

"Tradicije so zato, da se rušijo," mu sporoča rojak Marijan Pušnik. V zadnjih dneh, ko se dviguje napetost pred derbijem, je hrvaški javnosti pojasnil, da sta s Kekom dobra prijatelja. V preteklosti sta že sodelovala, Korošec pa ima občutek, da delita podobno usodo.

"Matjaža izjemno cenim. Ko je Slovenijo popeljal na SP 2010, sem oblekel majico z napisom Ko bom velik, bom Matjaž Kek. V Splitu ga bom pričakal s steklenico dalmatinskega vina. Upam, da ga bo spil z občutkom grenkobe," se je pošalil Pušnik, ki je Hajduk prevzel pred nekaj meseci. Izbor darila ob prihodu stanovskega kolega iz Slovenije ni bil težak, saj je Kek velik strokovnjak za vino.

Zdravo rivalstvo med Slovencema

Kek je v mladosti stiskal pesti za Hajduk. | Foto: Sportida Kek je v mladosti stiskal pesti za Hajduk. Foto: Sportida Zanimivo je, da je Mariborčan v mladosti stiskal pesti za splitski klub, v zadnjih letih, odkar deluje na Reki, pa je postal Hajduk njegova najljubša stranka. "Z Marijanom sva dolgoletna prijatelja. Med nama vlada zdravo rivalstvo. Mene najbolj zanima, da bosta igrala tekmo Hajduk in Rijeka," pojasnjuje Kek.

Veseli se navijaškega vzdušja, ki bo vladalo zvečer na štadionu Poljud. Dvoboj se bo začel ob 21. uri, prireditelji pa pričakujejo dober obisk, ki bo svojevrsten uvod v pester teden. Četrtek prinaša odločilno srečanje Hajduka v kvalifikacijah za uvrstitev v evropsko ligo. Splitčani bodo na Poljudu lovili zaostanek proti Maccabiju iz Tel Aviva (1:2), prodaja vstopnic pa gre tako dobro, da bo štadion skoraj zagotovo razprodan. Tako da bo Izraelce pričakalo 35 tisoč gledalcev.

Bezjaka so klicali Turbo

Roman Bezjak je najboljši strelec Rijeke tudi v tej sezoni. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Roman Bezjak je najboljši strelec Rijeke tudi v tej sezoni. Foto: Žiga Zupan/Sportida Na derbiju z Rijeko, ki se začne ob 21. uri, jih bo nekoliko manj. Pušnik se bo kot trener Hajduka prvič pomeril proti nekdanjemu izbrancu Romanu Bezjaku, ki je začel kariero v Dravogradu. "Klicali smo ga Turbo, ker se ni nikoli ustavil," je pohvalil slovenskega reprezentanta, najboljšega strelca Rijeke v tej sezoni. V prvenstvu je dosegel štiri zadetke.

"Rijeka ima po Dinamu drugo najboljšo ekipo na Hrvaškem," je še polaskal gostom. Prejšnji teden je na Poljudu doživel prvi (in za zdaj edini) poraz v domačem prvenstvu. Proti Dinamu je izgubil kar z 0:4. Z zmago nad Rijeko, še bolj pa s prebojem v skupinski del lige Europa, bi navijači zlahka pozabili bolečo zaušnico, ki so jo Hajduku podarili nogometaši Dinama.

Črnic pod vodstvom Keka?

Kek na tekmi, v katero za razliko od Hajduka, ki je imel v četrtek evropske obveze, vstopa s svežo in spočito ekipo, ne bo mogel računati na Avstrijca Alexandra Gorgona. Zadnja poletna okrepitev še ni prejela vseh potrebnih dokumentov, tako da je izostala registracija.

Matic Črnic zaradi lažje poškodbe stegenske mišice ni kandidiral za sobotni derbi 1. SNL med Domžalami in Olimpijo (1:3). | Foto: Sportida Matic Črnic zaradi lažje poškodbe stegenske mišice ni kandidiral za sobotni derbi 1. SNL med Domžalami in Olimpijo (1:3). Foto: Sportida

Med zadnjimi, ki bi lahko v poletnem prestopnem roku okrepili Rijeko, se glasno omenja tudi slovenskega reprezentanta Matica Črnica. Tako bi lahko nogometaš Domžal, za katerega se zanimajo še nekateri tuji klubi, nadaljeval tradicijo močne zasedbe slovenskih igralcev pod Kekovim vodstvom na Reki.

Hrvaško prvenstvo, lestvica:

1. Dinamo Zagreb 16 točk (6 tekem), 2. Rijeka 13 (5), 3. Osijek 13 (6), 4. Hajduk Split 10 (5), 5. Slaven 9 (6) ...

Ne spreglejte