Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 1. 2017,
12.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Natisni članek

Juventus serie A italijansko prvenstvo

Torek, 17. 1. 2017, 12.45

6 let, 6 mesecev

Nov klubski grb Juventusa

Stara dama predstavila novega

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Juventus Grb | Foto Twitter/Juventus

Foto: Twitter/Juventus

Vodstvo evropskega nogometnega velikana Juventusa je presodilo, da je napočil čas za novo zunanjo podobo kluba. Vodilni italijanski klub je spremenil klubski grb, v katerem ni več bika, simbola mesta Torino, ampak poudarjena črka J. Novost so navijači sprejeli z mešanimi odzivi.

Stara dama iz Torina ima letos priložnost, da postane prvi klub v zgodovini italijanskega prvenstva s šestimi zaporednimi državnimi naslovi. Kaže ji dobro, saj je na vrhu razpredelnice serie A. Čeprav je v nedeljo izgubila na gostovanju v Firencah (1:2), ji tekmeci na Apeninskem polotoku še vedno gledajo v hrbet. Če bo Juventusu uspelo, bo zgodovinski dosežek proslavil z novo zunanjo podobo.

Vam je všeč novi grb Juventusa?

  • Da.
    18,18 %
    16 glasov
  • Ne.
    78,41 %
    69 glasov
  • Tudi prejšnji mi ni bil všeč.
    3,41 %
    3 glasov
Oddanih 88 glasov

Ni več bika

Juventus je v bogati zgodovini že večkrat spreminjal grb. Spreminjal je tudi barvo igralne opreme. Do leta 1903 je prisegal na rožnati dres, nato pa mu je v oči padel dres Notts Countyja, najstarejšega profesionalnega nogometnega kluba na svetu. Začela se je črno-bela era, polna uspehov, ki so Juventusu zagotovili status največjega in najbolj priljubljenega italijanskega kluba.

Njegovi nogometaši so na prsih nosili klubski grb, v katerem se je našel prostor tudi za živalski lik. Na njem je bila zebra, simbol črno-bele kombinacije, še dlje časa pa bik, prepoznavni znak mesta Torina, ki še danes igra pomembno vlogo pri mestnem tekmecu, istoimenskem klubu Torino.

Navijači Juventusa se bodo morali navaditi na novo podobo klubskega grba. | Foto: Guliverimage/Getty Images Navijači Juventusa se bodo morali navaditi na novo podobo klubskega grba. Foto: Guliverimage/Getty Images

Po novem v grbu Juventusa ni več bika. Nasledil ga je na videz preprost in minimalističen logotip, v katerem prevladuje bela črka J. Slavni italijanski klub je nov grb javnosti predstavil na slavnostni prireditvi v Milanu, eni izmed svetovnih prestolnic mode. Novost so navijači sprejeli z mešanimi odzivi.

Želja po večjem zaslužku

Predsednik Andrea Agnelli, predstavnik dinastije, ki drži v rokah osrednjega sponzorja kluba, avtomobilistični koncert Fiat, je ob predstavitvi novosti poudaril, da novi grb simbolično izraža način življenja Juventusa.

"Iskanju novega grba, ki bi zadostil novim potrebam trga, hkrati pa izražal občutek pripadnosti in svetle prihodnosti, smo posvetili leto dni," je pojasnil predsednik italijanskih prvakov. Juventus želi z novim grbom povezati navijače po vsem svetu, tudi tiste, ki nogometa nimajo v malem prstu. S spremembo grba pričakuje poslovne uspehe, povezane zlasti z azijskim trgom, kjer je iz leta v leto deležen večjega zaslužka.

Ko je naletel na besedo, ki se je začela ...

Eno od izhodišč pri iskanju nove podobe klubskega grba je bila tudi misel, ki jo je pred leti izrekel legendarni predsednik kluba Gianni Angelli, stric zdajšnjega prvega moža kluba. "Vsakič, ko v časopisu naletim na besedo, ki se začne na črko J, začutim mravljince po koži," je dejal priljubljeni predsednik, ki je umrl leta 2003.

Juventus ima na Apeninskem polotoku največ navijačev. | Foto: Reuters Juventus ima na Apeninskem polotoku največ navijačev. Foto: Reuters

Juventus je dvakratni evropski in svetovni prvak. Njegove vitrine so prepolne lovorik. Naslov italijanskega prvaka je osvojil 32-krat, pokalni zmagovalec je bil 11-krat. V tej sezoni brani dvojno krono, trikrat je osvojil pokal Uefa, pred 33 leti pa je bil najboljši tudi v nekdanjem pokalu pokalnih zmagovalcev.

Glasbena točka v čast novemu grbu 

Dogodek v Milanu je poleg izbrancev Masimiliana Allegrija, ki zastopajo barve Juventusa v serie A, popestril italijanski skladatelj, 76-letni pionir popularne glasbe Giorgio Moroder. "V 70. letih prejšnjega stoletja sem videl prihodnost glasbe, zdaj vidi Juventus prihodnost nogometa," je dejal ostareli Italijan, ki je pred slabo polovico stoletja v glasbenem svetu poskrbel za disko revolucijo, zaslužen pa je tudi za kariero ameriške pevke Donne Summer.
Ne spreglejte