Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
1. 5. 2014,
18.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Real Madrid denar liga prvakov liga prvakov

Četrtek, 1. 5. 2014, 18.39

8 let

Galaktiki z evri že 12 let lovijo "la decimo", zapravili že več kot milijardo

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najmlajši ljubitelji nogometa se zagotovo ne spomnijo, kdaj je madridski Real nazadnje stopil na evropski vrh, vse, kar vedo, je to, da se že celo večnost govori o "la decimi".

Potem ko je Zinedine Zidane leta 2002 z volejem odločil finale lige prvakov proti Bayerju in Realu priboril deveti naslov, se tako imenovani beli balet že 12 let muči (zapravlja), da bi prišli do jubilejnega desetega ("la decime"). Ni jim uspelo, gore denarja, ki so ga vložili, niso padle na plodna tla.

O "la decimi" se govori že 12 let, a v teh letih so galaktiki le zapravljali, v Evropi pa niso osvojili ničesar. Veliko pove tudi podatek, da od zadnjega naslova vse do letos niso niti enkrat nastopili v finalu.

Vsi vemo, da je Real večino od rekordnih devetih naslovov v ligi prvakov osvojil med letoma 1955 in 1965, ko je bil kar šestkrat prvak, tri pa je dodal v sezonah 1997/98, 1999/2000 in v sezoni, ko je iz Juventusa za 73,5 milijona evrov v svoje vrste zvabili francoskega čarovnika, 2001/02. Lahko rečemo, da je bil to zadnji drag nakup, ki se jim je v trenutku povrnil, vsaj kar zadeva lovorike.

Po angleškemu in brazilskemu valu, sledila nizozemska invazija

Že leto po devetem naslovu v ligi prvakov so iz Interja za nekaj manj kot 50 milijonov evrov pripeljali za številne edinega pravega Ronalda, sledil je angleški val, ko so z Otoka v Madrid prišli David Beckham, Michael Owen in Jonathan Woodgate, a ta se je bolj kot za dobitno kombinacijo izkazal za brco v temo. Poskusili so tudi z Brazilci na čelu z Robinhom, Cicinhom, Emersonom, Marcelom in Juliom Babtisto, med letoma 2006 in 2008, takrat so se zamenjali kar trije trenerji Fabio Capello, Bernd Schuster in Jaunde Ramos, pa so pokupili še pol nizozemske reprezentance. Najprej je prišel v špansko prestolnico eden od najboljših napadalcev vseh časov Ruud van Nistelrooy, za njim Royston Drenthe, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Raphael van der Vaart in za še konec Klaas-Jan Huntelaar. Vse to so bili poskusi, a omembe vrednega premika v rezultatih ni bilo.

Zapravili 260 milijonov in doživeli polom

Sledilo je tudi rekordno leto 2009, ko so Madridčani v poletnem prestopnem roku zapravili kar 257,4 milijona, lovorike pa v tistem letu niso niti povohali. V La Ligi so bili drugi, v ligi prvakov jih je že šestnajstini finala izločil Lyon, pravi polom so doživeli še v kraljevem pokalu, ko jih je že v uvodnem krogu s 4:1 odpravil Alcorcon.

Bale v slogu Zidana?

Tudi zadnja sezona, sezona 2013/14, je bila po zapravljanju druga največja v zgodovini Reala. Zapravili so 172,5 milijona evrov, med drugim za rekordno vsoto pripeljali tudi Valižana Garetha Bala (sto milijonov evrov) in kaj lahko se zgodi, da bo Bale po Zidanu prvi zvezdnik, ki bo z Realom že v svoji krstni sezoni stopil na evropski vrh.

Kakorkoli, baletniki so od leta 2002 pa vse do danes za vojsko, ki že 12 let neuspešno napada tako želeno, lahko rečemo, začarano deseto lovoriko v ligi prvakov, zapravili, reci in piši, milijardo in 154 milijonov evrov. Zagotovo je to številka, ob kateri človek obnemi in spozna, da denar v nogometu še zdaleč ni vse in je treba še marsikaj drugega, da se dosega najboljše rezultate. Res pa je, da je lizbonski finale, ki bo 24. maja, kot nalašč za to, da se ogromna naložba kraljevega kluba vendarle malce obrestuje. Če ne bo tako, se bo osvajanje trdnjave z imenom "la decima" pred prihodnjo sezono le še podražilo. Za koliko? Zagotovo za sto ali celo več milijonov, a denar v španski prestolnici ni in nikoli ne bo ovira.

Ne spreglejte