Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 11. 2022,
13.09

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

LGBTQ nemška nogometna reprezentanca Katar 2022

Četrtek, 24. 11. 2022, 13.09

1 leto, 5 mesecev

Fifa ne bo kaznovala Nemčije zaradi pokritih ust

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Katar 2022: Nemčija : Japonska | Pri Fifi so se odločili, da Nemcev ne bodo kaznovali zaradi geste pred tekmo.  | Foto Reuters

Pri Fifi so se odločili, da Nemcev ne bodo kaznovali zaradi geste pred tekmo.

Foto: Reuters

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ne bo kaznovala igralcev nemške nogometne reprezentance, potem ko so proti prepovedi nošenja mavričnih trakov z napisom OneLove protestirali tako, da so si pokrili usta za ekipno fotografijo na svetovnem prvenstvu.

Nemški selektor Hansi Flick je o gesti pokritih ust po porazu proti Japonski z 1:2 dejal: "To je bil znak, sporočilo, ki smo ga želeli poslati. Želeli smo prenesti sporočilo, da nas je Fifa utišala."

Mednarodna nogometna zveza bi lahko članom elfa izrekla disciplinske ukrepe v skladu z 11. členom svojega disciplinskega kodeksa. V njem piše, da lahko kaznujejo tistega, ki "športno prireditev izkoristi za demonstracije nešportne narave".

V Fifi uradno niso komentirali dejanja nemškega moštva, vendar pa po poročanju dpa krovna zveza ne bo izrekla uradnih disciplinskih ukrepov.

Sportal Drzna poteza: angleška poročevalka storila to, česar kapetan ni smel #video

Zagovarjajo raznolikost in medsebojno spoštovanje

"Želeli smo uporabiti trak, s katerim bi izrazili podporo vrednotam, ki jih zagovarjamo v nemški reprezentanci, kot sta raznolikost in medsebojno spoštovanje. Skupaj z drugimi narodi smo želeli, da se naš glas sliši," so na družbenih omrežjih sporočili iz nemške zveze.

"Ni šlo za politično izjavo, o človekovih pravicah se ni mogoče pogajati. To bi moralo biti nekaj samoumevnega, a še vedno ni tako. Zato je to sporočilo za nas tako pomembno. Prepoved traku je enako, kot bi nam odrekli glas. Stojimo za svojim stališčem."

Kampanjo OneLove so podprli v sedmih evropskih reprezentancah. Poleg Nemčije so kampanjo podprli predstavniki Anglije, Walesa, Belgije, Švice, Danske in Nizozemske.

Med prvenstvom v Katarju, kjer je moška homoseksualnost še vedno obravnavana kot kaznivo dejanje, so kapetani reprezentanc želeli nositi trak bele barve, na katerem bi bilo napisano geslo One Love (ena ljubezen) s črnimi črkami ter narisano srce v mavričnih barvah s črno obrobo in z belo barvo izpisano številko 1 v sredini. Mavrična zastava je sicer uradni simbol LGBT-skupnosti.

Izvršni direktor danske nogometne zveze Jakob Jensen je potrdil, da preučujejo pravne možnosti, kako ukrepati proti Fifi, vendar pa je hkrati dejal, da se "ne morejo takoj obrniti na športno arbitražno sodišče (Cas)".

Preberite še:

Manuel Neuer
Sportal Nemci ostali brez pomembnega pokrovitelja: Odločitev Fife je škandalozna
Janny Sikazwe
Sportal Kontroverzni sodnik v središču pozornosti tudi v Katarju
Portugalska - Gana, Katar 2022
Sportal Cristiano Ronaldo se je v Katarju podpisal pod sijajen mejnik
Herve Renard
Sportal Kaj se je dogajalo med polčasom v slačilnici pred šokantno zmago? Tudi jokali so. #video
Sportal Srbski deček z izjavo o Neymarju nasmejal svet #video

 

Ne spreglejte