Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 5. 2021,
23.47

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

Natisni članek

UEFA Nogometna zveza Slovenije Ljudski vrt Stožice Euro U-21

Ponedeljek, 31. 5. 2021, 23.47

2 leti, 11 mesecev

Evropsko prvenstvo do 21 let, izločilni del

Poslastica v Stožicah pripadla Portugalcem, Španci v Mariboru razžalostili Bišćanove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60
Španija Hrvaška evropsko nogometno prvenstvo do 21 let Ljudski vrt | Branilci naslova Španci so v Mariboru po podaljšku izločili Hrvate. V četrtek se bodo za finale udarili s Portugalsko. | Foto Grega Valančič/Sportida

Branilci naslova Španci so v Mariboru po podaljšku izločili Hrvate. V četrtek se bodo za finale udarili s Portugalsko.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Znani so vsi polfinalisti evropskega prvenstva do 21 let. V večerni tekmi v Stožicah so Portugalci po podaljšku s 5:3 premagali Italijane, v polfinalu jih v četrtek čakajo branilci naslova Španci, ki so v Ljudskem vrtu, prav tako po podaljšku, z 2:1 strli Hrvate. Na četrtfinalnih dvobojih na Madžarskem so Nizozemci z 2:1 izločili Francoze, Nemci pa po izvajanju 11-metrovk Dance.

Potem ko so bili Španci zanesljivi v "slovenski" skupini B in osvojili prvo mesto, so se v četrtfinalu dolgo mučili s hrvaškimi vrstniki. Odrešil jih je rezervist Javi Puado. Španci so v Mariboru povedli v 66. minuti, ko je po levi strani prodiral najbolj aktiven nogometaš na mariborski zelenici Bryan Gil. Žogo je spravil v osrčje kazenskega prostora, Puado pa jo je zlahka preusmeril v gol. Varovanci Igorja Bišćana se niso vdali in v 92. še enkrat krenili proti španskim vratom. Lepo so kombinirali po levi strani, 18-letnega rezervista Stipeta Biuka pa je tik pred strelom od zadaj spotaknil Hugo Guillamon za najstrožjo kazen. Zanesljiv je bil Luka Ivanušec, zmagovalca v Mariboru pa je posledično odločil podaljšek. 

Hrvati so v 110. minuti izvedli eno redkih akcij, le nekaj podaj po odbiti žogi pa je bil po dolgi žogi Marca Cucurelle sam pred vrati Puado. Slednji se je sprva zapletel, nato pa preigral vratarja Šemperja in zabil žogo v zgornji levi kot hrvaških vrat za končnih 2:1 ter konec sanj utrujenih hrvaških nogometašev.

Fotogalerija četrtfinalne tekme iz Maribora (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 31

Čeferin videl finale pred finalom

Špance v polfinalu v četrtek v Mariboru čakajo Portugalci, ki so v pravi poslastici v Stožicah po podaljšku s 5:3 premagali Italijane. Že v 7. minuti je Portugalcev v vodstvo po škarjicah popeljal Dany Mota. V 30. minuti znova kot za Portugalce in povišanje vodstva. Tokrat je Vieira bolje podal, Daniel Braganca je žogo z glavo podal nazaj v sredino, kjer si jo je najprej ustavil, nato pa še neustavljivo sprožil Mota za 2:0. So pa Italijani prišli do znižanja, tudi sami so zadeli po kotu. Izvedel ga je Nicolo Rovella, z glavo je podaljšal Davide Frattesi, Pobega pa je bil na pravem mestu in iz neposredne bližine žogo pospravil v mrežo.

Portugalci so po podaljšku izločili Italijane. | Foto: Vid Ponikvar Portugalci so po podaljšku izločili Italijane. Foto: Vid Ponikvar

V drugem delu so Italijani v 54. minuti že videli žogo v mreži, ko je silovit strel z glavo Frattesiju sijajno ubranil Diogo Costa. V 58. minuti so Portugalci povišali vodstvo, ko se je nenadejano Ramos znašel v priložnosti po podaji z glavo Queirosa in mirno zaključil z desnico. Toda le dobro minuto kasneje so Italijani vrnili udarec. Lepo akcijo je po podaji Frattesija zaključil Gianluca Scamacca. Mladi azzurri so v drugi polovici drugega polčasa skušali osvežiti moštvo z menjavami, prav rezervista Sottil in Patrick Cutrone pa sta zrežirala izenačenje in izsilila podaljšek. V njem so Italijani takoj ostali brez igralca, ko je bil po drugem rumenem kartonu izključen Matteo Lovato. Portugalci so številčno premoč vendarle kronali v 109. minuti, ko je lepo dvojno podajo Romaria Bara in Jote zaključil slednji. Cutrone je imel v 111. minuti še zadnjo priložnost za izenačenje, a so ga centimetri ločili od novega izenačenja. Piko na i portugalski zmagi je v 119. postavil rezervist Francisco Conceicao po lepi samostojni akciji.

Fotogalerija s tekme v Stožicah (foto: Vid Ponikvar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 20

Boadu v sodnikovem dodatku razveselil Nizozemce Nizozemci so po preobratu izločili Francoze. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nizozemci so po preobratu izločili Francoze. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V Budimpešti so v 23. minuti povedli Francozi, za vodstvo galskih petelinov je po podaji s kota poskrbel Upamecano. A nizozemski nogometaši so v drugem polčasu izničili zaostanek iz prvega in po zaslugi dveh zadetkov člana AZ Alkmaarja Myrona Boaduja ostajajo v igri za tretji naslov na EP do 21 let.

V polfinalu jim bodo v četrtek ob 21. uri v Szekesfehervarju nasproti stali Nemci, ki so po streljanju enajstmetrovk s 3:2 (0:0, 1:1, 2:2) premagali Dansko. 

Nemci napredovali po preobratu in 11-metrovkah

Mož odločitve je bil pri izvajanju enajstmetrovk vratar nemške reprezentance Finn Dahmen, ki je ubranil dva od sedmih strelov in svojo reprezentanco obdržal v boju za naslov. Nemci so bili v prvem delu prvenstva v skupini A povsem brezidejni, v prvem polčasu dvoboja z Danci pa so prikazali povsem drug obraz. Dancev v tem času tako rekoč niso spustili čez sredino igrišča, le pri zaključkih so bili nespretni.

Po poškodbi Bruuna Larsna v 66. minuti je v igro vstopil Wahidullah Faghir. Prav 17-letni napadalec Vejleja je le slabe tri minute zatem lepo izigral nemška branilca in z levico močno stresel nemško mrežo. V 88. minuti so varovanci Stefana Kuntza nenadejano izenačili, potem ko se je po kotu Nmecha dobro znašel v petmetrskem prostoru in žogo poslal mimo nemočnega Christensena.

Nemci so se napredovanja veselili šele po 11-metrovkah. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nemci so se napredovanja veselili šele po 11-metrovkah. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V dodatnih 30 minutah so Nemci v 100. minuti povedli, potem ko je z nekaj sreče po odbiti žogi zadel Jonathan Burkardt. Danci so v 107. minuti prišli do strela z bele točke, potem ko je nerodno posredoval rezervist Lars Lukas Mai. Natančen je bil Victor Nelsson za svoj prvi gol v mladi reprezentanci. Je pa Mai popravil napako, ko je odločilno blokiral strel Faghirja v 113. minuti. Na drugi strani je Burkardt v 118. minuti zadel še vratnico, tekmo pa so odločili streli z bele točke.

Christensen je najprej ubranil strel nesrečnemu Burkardtu v prvi seriji, Dahmen je nato preprečil gol Faghirju v tretji, odločilen pa je bil sedmi strel Dancev, ki ga je Dahmen ubranil Victorju Kristansenu. Paul Jäckel je nato z zanesljivo izvedeno najstrožjo kaznijo Nemčiji priigral polfinale.

Evropsko prvenstvo do 21 let, izločilni del:

Četrtfinale:
Ponedeljek, 31. maj:
Španija : Hrvaška 2:1 (0:0, 1:1) - podaljšek
Puado 66., 110.; Ivanušec 90.+4/11m

Nizozemska : Francija 2:1 (0:1)
Boadu 51., 90.+3; Upamecano 23.

Portugalska : Italija 5:3 (2:1, 3:3) - podaljšek
Dany Mota 6., 31., Ramos 58., Jota 109., Conceicao 119.; Pobega 45., Scamacca 60., Cutrone 89.; R.K.: Lovato 91. (Italija)

Danska : Nemčija 2:3 (0:0, 1:1, 2:2) - po izvajanju 11-metrovk
Faghir 69., Nelsson 108./11m; Nmecha 88., Burkardt 100., Jaeckl

Polfinale:
Četrtek, 3. junij:

18.00 Španija – Portugalska (Maribor)
21.00 Nizozemska – Nemčija (Szekesfehervar)

Finale:
Nedelja, 6. junij:

21.00 (Ljubljana)

Ibrahima Konate
Sportal Liverpool za Francoza odštel 40 milijonov evrov
Aleksander Čeferin Uefa
Sportal Čeferin o zaključnem turnirju lige prvakov: To bi bil lahko odličen zaključek
Uefa Logotip
Sportal Na Uefi predlog za ukinitev pravila o doseženem golu v gosteh
Michel Platini
Sportal "Ravnanje okoli superlige je bilo smešno"
Radenko Mijatović
Sportal Pred zaključkom Eura v Stožicah posadili drevesa za boljši zrak in igro
 
Ne spreglejte