Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2011,
15.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Real Madrid Barcelona

Četrtek, 14. 4. 2011, 15.30

8 let

El Clasico: katera bo boljša?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dandanes je že prava umetnost izdelati kvalitetno nogometno žogo. Tako, ki zdrži vse pritiske in udarce, žogo, ki se dolgo ne poškoduje, ki ne spusti zraka.

In za nameček mora biti še lepa, ob pogledu nanjo se morajo že do polovice odpreti denarnice očetov. In prav tako je težko sestaviti kvalitetno nogometno ekipo.

V projektiranje in izdelavo kvalitetne žoge je vključeno veliko različnih strokovnjakov. Nekatere vrste njih bralci verjetno niti ne poznamo. Zasnova, izdelava, test, trženje. In še nekaj manjših korakov vmes. In vse mora potekati prav, da se taka žoga v soboto zvečer znajde na sredini stadiona Santiago Bernabeu. V okroglo obliko je potrebno sešiti veliko drobnih elementov, pod te pa vdihniti dušo. Glavni del pa so šivi, ti ne smejo popustiti, sicer je žoga neuporabna in obsojena na uničenje.

Davno tega so ljudje z idejo in ljubeznijo do športa zasnovali dve žogi – eno belo in eno modro-rdečo. Oboji so žogo izpopolnjevali, obe žogi sta doživljali uspehe in tudi padce. Zadnja leta je boljšo, kvalitetnejšo žogo uspelo razviti mojstrom iz Barcelone. Medtem so se v Madridu ukvarjali s težavami s šivi. Imeli so najkvalitetnejši material, a žoge se ni dalo sešiti tako, da bi bila odporna na različne preizkuse. Vedno je nekje popustila. Potrebovali so torej dobrega mojstra za šive, takega, ki bo izbral pravi sukanec in pravo obliko šivov, da bo žoga kompaktnejša. Prišel je na začetku sezone in njegovo delo se že pozna.

Za vsako tekmo je potrebno narediti novo žogo. Pri tem je potrebno biti pozoren na mnoge dejavnike. Tudi za sobotni El clasico v Madridu pripravljajo popolnoma novo različico letos zelo uspešne bele žoge. Enako tudi v Barceloni, kjer imajo v zadnjih letih več izkušenj s kvalitetnimi izdelki.

Katera žoga bo v soboto pred ogromnim številom strokovnjakov prestala preizkus bolje? Katera se ne bo vdala pritiskom? Katere šivi bodo tako močno vlekli sestavne koščke skupaj, da bodo ostali trdni do samega konca? Bela ali modro-rdeča?

Ne spreglejte