Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
25. 7. 2017,
13.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Freiburg Liga Europa Simon Rožman NK Domžale nemško prvenstvo

Torek, 25. 7. 2017, 13.25

6 let, 6 mesecev

Simon Rožman o Freiburgu

Domžale ne skrivajo drznega cilja: Nemce premagati že v gosteh!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Simon Rožman | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"To ni nagrada, ampak velik izziv," o dveh tekmah, ki ju bodo nogometaši Domžal v 3. krogu kvalifikacij za ligo Europa odigrali s Freiburgom, članom elitne nemške bundeslige, razmišlja Simon Rožman. Noče, da bi zvenel prepotentno, a pred gostovanjem v Nemčiji sporoča, da slovenski pokalni zmagovalec odhaja po zmago.

Po Estoniji (Flora Talin) in Islandiji (Valur Reykjavik) je napočil čas, da se Domžale v kvalifikacijah za ligo Europa pomerijo s predstavnikom ene najmočnejših nogometnih držav na svetu.

Na drugi strani bodo stali nogometaši Freiburga, ki so v prejšnji sezoni v močni bundesligi osvojili sedmo mesto in mešali štrene nemškim velikanom. Zdaj se bodo pomerili z Domžalami, ki so v Evropi nanizale že štiri zmage, po novo pa bodo odpotovale v sredo dopoldne.

Kako se bo končala četrtkova tekma med Freiburgom in Domžalami?

  • S prepričljivo zmago Freiburga.
    14,53 %
    26 glasov
  • Z zmago Freiburga, a bo tesno.
    27,37 %
    49 glasov
  • Ne bo zmagovalca.
    23,46 %
    42 glasov
  • Domžale bodo presenetile Freiburg in ga premagale v gosteh.
    34,64 %
    62 glasov
Oddanih 179 glasov

So športniki, imajo visoke ambicije

Domžalčani bodo v Nemčijo odpotovali v sredo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Domžalčani bodo v Nemčijo odpotovali v sredo. Foto: Grega Valančič/Sportida "Zdaj smo tam, kjer smo želeli biti. Naša skrita želja je, da se evropska pot ne bi ustavila. Pred srečanjem v Freiburgu smo mirni. Vemo, kaj nas čaka. Prvo tekmo želimo dobiti. To se lahko sliši kakorkoli, a smo športniki, profesionalci. Imamo visoke ambicije," je drzno napovedal Simon Rožman.

Izbrancem bo skušal zabičati, naj se ne branijo v svojem kazenskem prostoru, ampak se skušajo na štadionu Schwarzwald, na katerem se bo v četrtek zbralo več kot 20 tisoč gledalcev, zoperstaviti favoriziranemu tekmecu s svojo igro.

"Dejstvo je, da se v podrejenem položaju ne znajdemo najbolje," je ponudil dodaten razlog, ki bi lahko prisilil Domžale k napadalnejši igri, kot si jo sicer umislijo klubi, ko v vlogi avtsajderja potujejo v goste k priznanemu nemškemu prvokategorniku. "Ta tekma za fante ni nobena nagrada, ampak velik izziv. Prepričan sem, da lahko zgodbo naprej peljemo uspešno."

Pred četrtkovim srečanjem, najodmevnejšim v Evropi, odkar so lani izgubili v Londonu pri West Hamu (0:3), nima veliko težav s poškodbami igralcev. Vprašljiv je le Jure Matjašič.

Freiburg v očeh trenerja NK Domžale:

"Škoda je izgubljati besed o tekmecu. To je nemški stroj. Ekipa, ki je maksimalno disciplinirana, ima prepoznavno igro v sistemu 4-4-2 ter igralce, ki so vredni od dva do pet milijonov evrov. Njihova taktična kultura je na ravni učbenikov. Vodi jih trener z dolgim stažem, tako da pričakujem tekmo z noro dinamiko. Ogromno bo mogoče videti. Freiburg igra od prve do zadnje minute v stalnem ritmu in kaznuje praktično vsako nespametno napako," je prepričan Rožman, ki je imel kar nekaj težav pri pripravi moštva na tekmeca, saj Freiburg v nasprotju z Domžalami v novi sezoni še ni odigral uradne tekme.

Nogometaši Freiburga so v prejšnji sezoni v nemškem prvenstvu osvojili sedmo mesto. | Foto: Reuters Nogometaši Freiburga so v prejšnji sezoni v nemškem prvenstvu osvojili sedmo mesto. Foto: Reuters

Rožman proti Streichu

Christian Streich je trener Freiburga od leta 2011. | Foto: Reuters Christian Streich je trener Freiburga od leta 2011. Foto: Reuters Zaveda se, da si njegovi izbranci v Freiburgu ne bodo smeli privoščiti večjih napak. Za ugoden rezultat bodo morali tudi dvigniti odstotek natančnosti v napadu. Po besedah trenerja so Domžale le desetodstotno učinkovite, kar je daleč od tistega, kar bi si želel.

Samozavest se vseeno dviguje. Na zadnjih tekmah so dosegli veliko zadetkov (tri proti Valurju, štiri z "rezervno" postavo proti Celju). "Če bo šlo tako naprej, bomo zagotovo vsi zadovoljni," pravi Rožman, ki se bo v trenerskem dvoboju spopadel s skoraj dve desetletji starejšim Nemcem Christianom Streichom. Ta v Freiburgu deluje že šest let.

V Evropi je nastopil v sezoni 2013/14, kjer je v skupinskem delu evropske lige proti Sevilli, Estorilu in Liberecu zbral šest točk, kar ni zadoščalo za napredovanje.

Nemci nič ne prepuščajo naključju

Lahko Senijad Ibričić nadaljuje izjemen niz in se vpiše med strelce še na četrti zaporedni evropski tekmi? Morda bo v četrtek prvič začel dvoboj od 1. minute ... | Foto: Žiga Zupan/Sportida Lahko Senijad Ibričić nadaljuje izjemen niz in se vpiše med strelce še na četrti zaporedni evropski tekmi? Morda bo v četrtek prvič začel dvoboj od 1. minute ... Foto: Žiga Zupan/Sportida Zaveda se, da bodo morali njegovi varovanci izboljšati začetke dvobojev. Na predzadnjem gostovanju v Talinu so hitro prejeli dva zadetka, na zadnji evropski tekmi z Valurjem pa je moral vratar Dejan Milić po žogo po vsega nekaj minutah. Trener Rožman raje govori o kakovostih moštva kot o slabostih, ki so jih ogledniki Freiburga podrobno spremljali.

"Nemci so znani po profesionalnosti. Nič ne prepuščajo naključju. Na tekmo z nami so se dobro pripravili. V tem trenutku smo sicer tekalno bolj sposobni kot oni," je podkrepil misel s podatkom, da so rdeče-črni iz nemškega mesta, ki leži v bližini Francije in Švice, priprave začeli 3. julija. Slab mesec po Domžalah.

Spektakel v Ljubljani

Povratna tekma med Domžalami in Freiburgom bo prihodnji četrtek, 3. avgusta, v Stožicah ob 21.05. Ko so Domžalčani v Evropi nazadnje igrali v Ljubljani, so presenetili West Ham United (2:1)!

Freiburg se spopada tudi z izzivi poletnega prestopnega roka, tako da bi lahko do konca avgusta v svoje vrste pripeljal še kakšnega novinca. V nasprotju z Domžalami, kjer bi lahko nadaljevanje dobrih evropskih nastopov poskrbelo za nove prodaje najboljših posameznikov. S tem se je vodstvo NK Domžale že naučilo živeti, zato bi od srca privoščilo vsem najboljših, da prejmejo čim boljše ponudbe in se odpravijo v večji klub. 

Ne spreglejte