Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
21. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Valur Liga Europa Jure Balkovec Simon Rožman Senijad Ibričić NK Domžale

Petek, 21. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Odmevi po preboju Domžal v 3. krog

Domžalčani samozavestni kot še nikoli

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Domžale Valur | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Štiri tekme, štiri zmage! Domžalskemu klubu, nevajenemu velikega medijskega pompa, gre letos v Evropi kot po maslu. "Vesel sem in ponosen na fante. Naredili so fantastično zgodbo. Tretji krog kvalifikacij ni mala stvar, to je dobra promocija za slovenski nogomet," je bil po domači zmagi nad Valurjem (3:2) zadovoljen trener Simon Rožman. Prihodnji četrtek bo na delu v Freiburgu, kamor pogosto zahaja nemška nogometna elita.

Domžale so v četrtek doživele enega lepših nogometnih večerov. Rožmanova četa, ki je konec maja osvojila pokal Slovenije, je nanizala četrto zmago v Evropi. Na novi travnati podlagi v Športnem parku, prenovljenem s pomočjo občinskega denarja, je še drugič premagala Valur iz Reykjavika (3:2) in se uvrstila v tretji krog kvalifikacij za evropsko ligo.

Dolgo časa so potrebovali, da so se pobrali

Valurju se v domačem prvenstvu nasmiha naslov prvaka, v Evropi pa so se po zaslugi Domžal poslovili v drugem krogu kvalifikacij. | Foto: Grega Valančič/Sportida Valurju se v domačem prvenstvu nasmiha naslov prvaka, v Evropi pa so se po zaslugi Domžal poslovili v drugem krogu kvalifikacij. Foto: Grega Valančič/Sportida Čeprav so Domžalčani po prvem polčasu zaostajali z 1:2, so v nadaljevanju poskrbeli za preobrat in osrečili srca navijačev. Na štadionu, ki leži neposredno ob Kamniški Bistrici, se jih je zbralo skoraj dva tisoč.

"V prvem polčasu igra ni bila taka, kot bi si želeli. Dolgo časa smo potrebovali, da smo se pobrali. V drugem delu smo bili takšni, kot smo si želeli. Dvignili smo se," je po tekmi priznal trener Simon Rožman in kot enega izmed razlogov, zakaj so Domžale v prvem polčasu delovale tako nebogljeno, navedel presenečenje stanovskega kolega, nekdanjega selektorja Islandije.

Trener Valurja Olafur Johannesson, ki vodi v tem trenutku z naskokom vodilno ekipo islandskega prvenstva, je dodobra premešal začetno postavo, se odločil za drugačen sistem in zmedel domžalski tabor.

Noče postati ekipa, ki bi začela igrati po prejetih golih

"Potrebovali smo polčas, da smo se privadili nanje. Je pa ekipa ponovno pokazala značaj. V težkih trenutkih, ko smo zapravili celotno prednost z Islandije, smo med polčasom s povzdignjenim glasom stopili skupaj. Šlo je na bolje," je zaupal levi bočni branilec Jure Balkovec, eden najbolj obleganih igralcev Domžal, ki bi lahko v kratkem prestopil v tujino.

Jure Balkovec je sredi drugega polčasa izenačil na 2:2. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jure Balkovec je sredi drugega polčasa izenačil na 2:2. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Ne bi želel, da postanemo ekipa, ki v Evropi začne igrati šele takrat, ko prejme dva gola. Temu bi se rad izognil," se je spomnil na podoben razplet na gostovanju v Talinu, ko so Domžalčani zaostajali že z 0:2, nato pa do konca srečanja trikrat zatresli mrežo Flore in zmagali s 3:2. S tem rezultatom so odpravili tudi Valur, ki ga je v Sloveniji spremljala peščica navijačev. V prvem polčasu so si še lahko dali duška, v nadaljevanju pa zaploskali boljšemu in čestitali Domžalam za napredovanje.

Zakaj pa ne bi izločili Freiburg?

Senijad Ibričić se je med strelce vpisal na vseh treh evropskih tekmah, ki jih je odigral za Domžale. Nikoli ni začel od prve minute. | Foto: Grega Valančič/Sportida Senijad Ibričić se je med strelce vpisal na vseh treh evropskih tekmah, ki jih je odigral za Domžale. Nikoli ni začel od prve minute. Foto: Grega Valančič/Sportida Rožmanova četa je od uresničitve sanj, nastopa v skupinskem delu tekmovanja, oddaljena le še dva koraka. Prihodnji bo zelo zahteven, saj se bodo Domžale pomerile z nemškim prvoligašem Freiburgom, a se rumeni ne bojijo izziva.

"V slačilnici menimo, da se tu ne bomo ustavili. Zakaj pa ne bi izločili še Freiburg?" se je samozavestno vprašal Balkovec, strelec zelo pomembnega drugega zadetka (2:2), ki je nakazal preobrat Domžal. Na koncu se je končalo z domačo zmago s 3:2, odločilni gol, ki je jeziček na tehtnici prevesil na stran rumenih, pa je dosegel Senijad Ibričić. Še enkrat več, saj je na tretjem evropskem nastopu dosegel že tretji gol!

Nekdanji reprezentant Bosne in Hercegovine je vajen nastopati na tako pomembnih tekmah. V četrtek je doživel dvojno zadovoljstvo, saj je napredoval tudi splitski Hajduk, njegov nekdanji klub, ki ga še vedno nosi v srcu. "Zadovoljen sem. Ko sem prišel v Domžale, nisem verjel, da bomo dosegli štiri zaporedne zmage v Evropi. To je velika stvar za klub in mlade soigralce," je dejal Ibričić, ki se je klubu pridružil pozneje.

Statistika Ibričića v Evropi (Domžale):

Domača tekma z Valurjem (3:2) - vstopil v igro v 55. minuti in dosegel zadetek v 71. minuti
Gostujoča tekma z Valurjem (2:1) - vstopil v igro v 55. minuti in dosegel zadetek v 73. minuti (11-m)
Gostujoča tekma s Floro (3:2) - vstopil v igro v 53. minuti in dosegel zadetek v 86. minuti (11-m)

"Oni so zaslužni, da Domžale igrajo v Evropi, prav je, da oni igrajo. Sem pa vedno bolje pripravljen, tako da verjamem, da bom počasi zaigral od prve minute tudi jaz," meni nekdanji nogometaš Kopra, ki mu je v prejšnji sezoni najprej padel v oko napadalni slog Domžal. Po prvem pogovoru ga je navdušil še trener Rožman, tako da se je rade volje preselil v mesto v neposredni bližini Ljubljane.

Samozavest na vrhuncu

Zdaj prihajata tekmi tretjega kroga kvalifikacij za evropsko ligo s Freiburgom, povratno bodo Domžalčani najverjetneje odigrali v Stožicah.

"Prve štiri zmage so zelo pomembne za mlade igralce, da dobijo samozavest. Proti Freiburgu jim bomo izkušenejši veliko pomagali. Na drugi strani bo stala ekipa iz bundeslige. Morali bomo pokazati 200 odstotkov, če jo bomo želeli namučiti. Moramo pa se zavedati, da nas ne sme biti strah. Tekmecu lahko izrazimo le spoštovanje," pravi Ibričić.

Domžale v nedeljo čaka prvenstveno srečanje s Celjem, nato pa se bodo začele priprave na gostovanje v Freiburgu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Domžale v nedeljo čaka prvenstveno srečanje s Celjem, nato pa se bodo začele priprave na gostovanje v Freiburgu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Če k njemu navežemo razmišljanje Balkovca, ugotovimo, da se je v slačilnici Domžal naselila visoka stopnja samozavesti. Bo prišla prav na nedeljski prvenstveni tekmi s Celjem, na kateri namerava Rožman spočiti nekaj prvokategornikov, ali proti Freiburgu, priznanem bundesligašu?

Ne spreglejte