Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2017,
14.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

UEFA Aleksander Čeferin nogomet

Četrtek, 7. 9. 2017, 14.34

6 let, 7 mesecev

Čeferina zadeva Neymar spodbudila k razmisleku o omejitvi višine izplačil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Aleksander Čeferin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Slovenec Aleksander Čeferin je v pogovoru za nemško radiotelevizijo ARD v zvezi z astronomskimi odškodninami ob prestopih nogometašev dejal, da razmišlja o prenovi finančnih pravil, ki zadevajo tako imenovani finančni fair play. V zvezi s tem ni izključil možnosti omejitve višine izplačil tudi v nogometu.

Čeferin podpira predlog o spremembi datuma oziroma skrajšanju trajanja poletnega prestopnega roka. V zvezi s prestopi nogometašev je omenil tudi možnost uvedbe tako imenovanega salary capa, omejitve višine izplačil športnikom oziroma omejitve trošenja tudi v nogometu. Takšno omejevanje poznajo predvsem v severnoameriških poklicnih ligah, kot so NHL, NBA in NFL.

Čeferin se že od začetka zavzema za zmanjševanje razlik

49-letni odvetnik, ki je pred prevzemom funkcije predsednika najbogatejše nogometne federacije vodil slovensko nogometno zvezo, se že od začetka svojega mandata zavzema za zmanjševanje razlik med najbogatejšimi klubi in tistimi, ki si ne morejo privoščiti izplačil astronomskih odškodnin. Seveda se Čeferin zaveda, da takšnih neskladij med "bogatimi" in "revnimi" ni mogoče v celoti odpraviti, zato pa je mogoče s pravili in finančnimi ukrepi omejiti ekscese, prekoračenje v trošenju čez vse meje dopustnega.

Trenutek preloma se je zgodil med letošnjim poletnim prestopnim rokom ob prestopu brazilskega zvezdnika Neymarja iz Barcelone v vrste Pariz Saint-Germaina za bajno vsoto 222 milijonov evrov. V krovni nogometni federaciji stare celine so sprožili preiskavo najdražjega prestopa v zgodovini nogometa, saj se je pojavil sum, da bi se pri prestopih v francoski klub lahko pojavile kršitve finančnega fair playa.

Čeferin se zaveda, da neskladij med "bogatimi" in "revnimi" ni mogoče v celoti odpraviti. | Foto: Reuters Čeferin se zaveda, da neskladij med "bogatimi" in "revnimi" ni mogoče v celoti odpraviti. Foto: Reuters

V medijih so se nemudoma sprožila ugibanja

Klub PSG je 3. avgusta sklenil pogodbo z napadalcem Neymarjem, 31. avgusta pa še z najstniškim zvezdnikom Francozom Kylianom Mbappejem, ki je v francosko prestolnico prišel kot posojeni igralec Monaca do 30. junija 2018. V skladu s tem poslom ima francoski velikan možnost, da ga prihodnje leto odkupi za 180 milijonov evrov. Ko bo PSG izkoristil odkupno pravico, bo igralec podpisal pogodbo do 30. junija 2022. V medijih so se nemudoma sprožila ugibanja, da se je pariški klub, ki ga poganja katarski denar, z Monacom dogovoril za posojo, da bi se izognil kršenju finančnega fair playa.

Časi se spreminjajo

"S finančnim fair playem smo začeli vzpostavljati stabilnost v nogometu. Bili smo uspešni. Vendar pa se časi spreminjajo, kar pomeni, da se moramo temu tudi mi prilagajati ter začeti prenovo pravil in vpeljavo mehanizmov za vzpostavitev ravnovesja na področju konkurence v športu," je dejal Čeferin. Uefa se je za finančno pošteno igro odločila, da bi klube prisilila v spoštovanje pravil gospodarnosti, kar pomeni, da ni mogoče trošiti več, kot lahko klubi zaslužijo s trženjem in prodajo oziroma koliko sredstev lahko pridobijo.

"Nogomet je pravzaprav fantastičen izdelek." | Foto: Reuters "Nogomet je pravzaprav fantastičen izdelek." Foto: Reuters

Čeferin je za ARD poudaril svojo zavezo, da se Uefa ne boji sankcionirati največjih klubov, če bo to nujno. Uefa ima že zdaj nekaj vzvodov za učinkovito ukrepanje in kaznovanje. Lahko omeji število registriranih igralcev v klubu, lahko omeji zadolževanje in lahko se odloči za skrajšanje poletnega prestopnega roka, ki bi se lahko končal že konec julija in ne konec avgusta.

"Nogomet je pravzaprav fantastičen izdelek. Visoke odškodnine ne pridejo kar tako od nikoder. Vendar pa moramo ohraniti konkurenčnost. Ne želimo, da bi vrzel med klubi postala tako velika, da bi si lahko na koncu le nekaj klubov privoščilo resno igrati nogomet."

Ne spreglejte