Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2023,
4.05

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

na današnji dan

Sreda, 8. 11. 2023, 4.05

5 mesecev, 1 teden

Na današnji dan (8. november …)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

... leta 2020 je slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič z varnim prečkanjem ciljne črte v Madridu še drugič zapored osvojil Dirko po Španiji. Roglič (Jumbo-Visma) je poleg rdeče majice na Vuelti drugič zapovrstjo osvojil tudi zeleno majico najboljšega sprinterja, s čimer je postal sploh prvi kolesar, ki mu je v 85-letni zgodovini dirke uspelo ubraniti obe majici v zaporednih letih.

V končni razvrstitvi je imel 24 sekund prednosti pred drugouvrščenim Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers), tretje mesto je v skupnem seštevku osvojil Britanec Hugh Carthy (+ 1:15).

Primož Roglič
Sportal Roglič veliki osvajalec Španije: Ko zmagaš, ne gledaš, kako zmagaš #video

 

Zgodilo se je še:

Leta 1989 je kot trener atenskega Panathinaikosa, na tekmi v gosteh pri grškem klubu OFI debitiral Hristo Bonev, nekdanji bolgarski nogometni napadalec, ki je bil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja eden najbolj uveljavljenih evropskih nogometašev. V svoji karieri od 1967 do 1979 je zbral 98 reprezentančnih nastopov, v katerih je 47-krat zatresel nasprotnikovo mrežo, ter nastopil na dveh svetovnih nogometnih turnirjih - v Mehiki 1970 in Nemčiji 1974.

Leta 1992 je britanski dirkač Nigel Mansell osvojil naslov svetovnega prvaka v formuli 1. To je bil za najboljšega britanskega dirkača prvi in tudi edini naslov v tem prestižnem tekmovanju. V formuli ena je tekmoval 15 let.

Tisto sezono je Mansell zmagal kar na devetih dirkah in na koncu prvenstvo dobil s 54 točkami razlike. Na drugem mestu je bil Italijan Riccardo Patrese, tretji pa je bil Nemec Michael Schumacher. Nigel Mansell je tudi edini dirkač v zgodovini, ki je bil aktualni prvak v formuli 1, potem ko je pozneje zmagal še v seriji CART.

Leta 1992 je Japonska v finalu azijskega pokala z 1:0 premagala Savdsko Arabijo in osvojila naslov celinskega prvaka.

Leta 2015 je ameriška smučarka Lindsey Vonn staknila smešno poškodbo. Ko je ameriška smučarska zvezdnica skušala med igro ločiti svoja psa, jo je eden od njih po nesreči ugriznil v palec, a poškodba na srečo le ni hujše narave.

Leta 2018 so iz Uefe sporočili, da je Slovenec Aleksander Čeferin, ki je na čelu Evropske nogometne zveze (Uefa) od septembra 2016, edini kandidat za predsedniški stolček na naslednjih volitvah. S tem si je že pred volilnim kongresom v Rimu tako rekoč zagotovil nov mandat, prvega polnega.

Leta 2018 je slovenski taekwondoist Patrik Divković na evropskem prvenstvu 21 let v poljski Varšavi osvojil bronasto medaljo.

Leta 2018 je postalo uradno, da je Kevin Kampl končal reprezentančno kariero. Svojo odločitev je sporočil vodstvu Nogometne zveze Slovenije. Od leta 2012 je za izbrano vrsto zbral 28 nastopov in dosegel dva zadetka. Nazadnje je igral 6. septembra 2018 ob domačem porazu proti Bolgariji v ligi narodov.

Leta 2020 je slovenska potapljačica na vdih Alenka Artnik na tekmovanju Blue Week (AIDA) v Šarm El Šejku v Egiptu v disciplini z enojno plavutjo postavila nov svetovni rekord. Stari svetovni rekord, ki si ga je delila skupaj z Italijanko Alessio Zecchini, je popravila še za meter, na neverjetnih 114 metrov.

Leta 2022 je slovenska ženska rokometna reprezentanca v tretjem krogu skupinskega dela evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji v Celju premagala Srbijo s 27:24 (13:15) in se prebila v drugi del tekmovanja. Slovenke so prvenstvo na koncu končale na osmem mestu.


Rodili so se:

1937 pokojni srbski nogometaš Dragoslav Šekularac
1942 nekdanji italijanski nogometaš Sandro Mazzola
1952 nekdanji nizozemski kolesar Jan Raas
1963
nekdanji slovenski atlet, maratonec Mirko Vindiš
1968 nekdanji slovenski nogometaš, zdaj trener Safet Hadžić
1979 nekdanji nogometaš Severne Irske Aaron Hughes
1980 nekdanji brazilski nogometaš Luis Fabiano
1981 nekdanji angleški nogometaš Joe Cole
1983 nekdanja hrvaška skakalka v višino Blanka Vlašić
1991 
ekvadorski nogometaš Fernando Gaibor
1994 nekdanja slovenska smučarska skakalka Špela Rogelj
1994 kitajska igralka badmintona Wang Yilu
1996 japonski smučarski skakalec Rjoju Kobajaši

Magic JOhnson
Sportal Na današnji dan (7. november) …
James Naismith
Sportal Na današnji dan (6. november) …
george foreman
Sportal Na današnji dan (5. november) …
Rudi Hiti
Sportal Na današnji dan (4. november) …
Gerd Müller
Sportal Na današnji dan (3. november) …
Ne spreglejte