Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 1. 2017,
12.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Marco van Basten FIFA UEFA Gianni Infantino Aleksander Čeferin

Ponedeljek, 30. 1. 2017, 12.30

6 let, 6 mesecev

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin

Čeferin zahteva tri dodatna mesta za Evropo na SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Aleksander Čeferin | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Po razširitvi nogometnih svetovnih prvenstev na 48 ekip novi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin za Evropo zahteva tri dodatna mesta na končnem turnirju najboljših reprezentanc sveta. "Največja kakovost nogometa je pač v Evropi in Južni Ameriki," je slovenskega predsednika Uefe povzel časnik Welt.

Mednarodna nogometna zveza je 10. januarja odločila, da bo na svetovnem prvenstvu leta 2026 nastopalo po 48 ekip namesto dozdajšnjih 32. "Zahtevamo najmanj 16 mest za Evropo, kar je najslabši možni scenarij," pravi Aleksander Čeferin in dodaja, da je bila Uefa edina kontinentalna zveza, ki je nasprotovala širitvi. "A nismo imeli možnosti, zato smo se odločili, da se borimo za čim več mest."

Doslej je bila Evropa na svetovnih nogometnih prvenstvih zastopana s po 13 reprezentancami, kar je največje število med vsemi kontinentalnimi zvezami, po drugi strani pa ima Južna Amerika štiri ali pet reprezentanc na SP, pa vsega 10 članic. A cilj novega predsednika Fife Giannija Infantina je, da poveča predvsem število afriških in azijskih reprezentanc. Odločitev o širitvi SP in številu reprezentanc udeleženk iz posameznih kontinentov bo bržkone sprejeta na majskem kongresu Fife v Bahrajnu.

Ne želi biti aroganten, a Evropa je številka 1

Nekdanji nemški zvezdnik Karl-Heinz Rummenigge velja za enega najbolj vplivnih mož v evropskem klubskem nogometu. | Foto: Reuters Nekdanji nemški zvezdnik Karl-Heinz Rummenigge velja za enega najbolj vplivnih mož v evropskem klubskem nogometu. Foto: Reuters Kot pišejo pri časniku Welt, se Čeferin, z zahtevo po najmanj treh dodatnih mestih za Evropo, podaja na pot konfrontacije s Fifo. Čeferin je ob tem podprl tudi predsednika združenja evropskih klubov Karl-Heinza Rummeniggeja, ki je Fifi grozil z "revolucijo" zaradi vse večje obremenitve igralcev in se javno spraševal ali Evropa Fifo sploh potrebuje.

"Nekajkrat smo se že srečali in stvari vidim na enak način. Ne želimo biti arogantni, a kar se tiče kakovosti in poslovanja je Evropa pač številka 1. Preprosto ne more biti tako, da nas drugi vsakič preglasujejo. Če se bo to dogajalo, lahko pride do resnih težav na relaciji med Fifo in Uefo. A tega se zavedajo tudi pri Fifi in zato se to ne bo zgodilo," je še povedal predsednik Uefe.

Čeferin v intervjuju ni želel razkriti sredstev pritiska, ki bi jih Uefa lahko uporabila: "Imamo mnogo mehanizmov. A o tem ne želim govoriti in ustvariti nepotrebnih napetosti. Pri Fifi nas bodo že razumeli." Prepričan je, da Infantino, ki je bil dolga leta generalni sekretar Uefe, ne bo pozabil, kako močan je evropski nogomet.

Na Uefi gara od jutra do večera

Čeferin, ki je na čelu Uefe dobre štiri mesece, je priznal tudi, da je bil nekoliko naiven, ko je prevzel predsedniško mesto in mislil, da bo lahko "nogometni del službe" opravil v dveh ali treh dneh v tednu, še naprej pa se bo lahko posvečal tudi svoji odvetniški karieri. Zdaj spoznava, da ima v nogometu veliko dela, saj Uefa potrebuje modernizacijo in reforme.

V začetku meseca je v Nyonu sprejel delegacijo Nogometne zveze Slovenije, ki sta jo sestavljala predsednik Radenko Mijatović in generalni sekretar v odhodu Aleš Zavrl. | Foto: Uefa V začetku meseca je v Nyonu sprejel delegacijo Nogometne zveze Slovenije, ki sta jo sestavljala predsednik Radenko Mijatović in generalni sekretar v odhodu Aleš Zavrl. Foto: Uefa

"Spoznal sem, da moram biti na Uefi, če želim resno opravljati predsedniško funkcijo. Imamo številne izzive: nova tekmovanja, pogovori o prihodnosti lige prvakov, pa odnosi s klubi, sponzorji in televizijami, čakajo pa nas tudi strukturne reforme. V pisarni sem vsak dan od jutra do osmih zvečer, ali pa na službeni poti. Dela je noro veliko."

Pred desetimi leti ne bi imel možnosti

Nekdanji predsednik NZS je na visokem položaju pri Uefi nasledil Francoza Michela Platinija. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji predsednik NZS je na visokem položaju pri Uefi nasledil Francoza Michela Platinija. Foto: Vid Ponikvar Prvi mož evropskega nogometa se zaveda tudi, da je Uefo prevzel v nekakšnem obdobju krize v evropskem in svetovnem nogometu, ko sta se morala posloviti dotlej prvi imeni Sepp Blatter in Michel Platini.

"Res gre za posebno situacijo in očitno si svetovni nogomet želi sprememb. To se vidi že po tem, da se moj vzpon na predsedniško mesto zdi nekaj posebnega, kar pa ni res. Novi predsednik južnoameriškega Conmebola je predsedniško mesto v svoji zvezi zasedel šele leta 2014, pa tudi Gianni Infantino je bil le administrator. Zase sem prepričan, da sem imel dobro kandidaturo, a pred desetimi leti ne bi imel možnosti."

Čeferin pravi, da so bili pred tem nekateri ljudje v nogometu preprosto nedotakljivi. "Zdaj je bila moja prednost prav to, da nisem bil del uveljavljenega sistema in da npr. nisem sedel v izvršnem odboru. Del ljudi, ki je bil vseskozi zraven, si teh sprememb ni znal predstavljati in na mojo kandidaturo so odgovorili s smehom. Prepričani so bili, da ne morem zbrati več kot pet glasov."

Ljudje se bojijo sprememb

Evropi želi na SP 2026, na katerem bo nastopilo 48 reprezentanc, zagotoviti vsaj 16 mest. | Foto: Vid Ponikvar Evropi želi na SP 2026, na katerem bo nastopilo 48 reprezentanc, zagotoviti vsaj 16 mest. Foto: Vid Ponikvar Kot pravi 49-letni Grosupeljčan, se zaveda tudi strahov, ki so jih imeli nekateri v zvezi z njegovo izvolitvijo. "Ljudi je strah sprememb in če jih napoveš javno, te ni več v zgodbi. Tudi novinarji ste včasih paranoični in ne znate verjeti v lepe pravljice, ampak vam je vse sumljivo. Saj poznam zgodbe. Tudi to, da so me izvolili zaradi Rusov. Potem pa sprašujem, ali ima Rusija 42 glasov? Sam sem ponosen na njihov glas, a moj odnos do njihove zveze je enak kot do vseh ostalih. Moja prva odločitev na Uefi je bila, da bo finale lige prvakov v Kijevu, kar dokazuje, da nikomur nisem ničesar dolžan. Zadeva je zelo enostavna. Prav tako so me podprle velike zveze iz Francije, Nemčije in Italije, kot pa manjše npr. iz Skandinavije. Vala, ki se je ustvaril, ni bilo več mogoče ustaviti. Želja po drugačnem je bila prevelika."

Slovenski predsednik Uefe se je ozrl tudi na že ustvarjeno pri Uefi. "Omejili smo mandate predsedniku, Ustanovili smo neodvisen organ za finančna, pravna in disciplinska vprašanja, imamo tudi novo enoto za varnost. Malce je čudno, ampak doslej nismo imeli oddelka za ženski nogomet, ki ga uvajamo. Na volitvah sem prejel 76 odstotkov glasov, prepričan pa sem, da jih bodo reforme na aprilskem kongresu dobile še več."

Ob tem Čeferin napoveduje tudi transparentno kandidaturo za izvedbo finalnih tekme v evropskih klubskih tekmovanjih, ki bo zamenjala prakso politične dodelitve tekem in da bo v bodoče o vsem odločala le kakovost kandidature.

Uefa proti revolucionarnemu predlogu van Bastna

Ob tem se je Čeferin izrekel proti revolucionarnim spremembam v sami igri. Kor pravi, je nogomet fantastična igra, in v zvezi z zadnjimi predlogi tehničnega direktorja Fife Marca van Bastna je poudaril, da je v nogometu zelo pomembno pravilo prepovedanega položaja, idejo o izvajanju kazenskih strelov, ki so vsaj v zamisli morda malce podobni hokejskim, ki bi zamenjali enajstmetrovke, pa tudi začasne izključitve, pa je označil za šalo.

Evropsko prvenstvo leta 2020 bo potekalo v 13 različnih državah. | Foto: Guliverimage/Getty Images Evropsko prvenstvo leta 2020 bo potekalo v 13 različnih državah. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Če slišimo vse te predloge, nam ostane le upanje, da nam bodo pustili žogo, ali pa vsaj, da bo ostala okrogla."

Čeferin v novi službi tudi veliko potuje. Za mnoge je neznan podatek, da ima Uefa lastno letalo, ki pa ga Čeferin ne uporablja redno. "Če letiš v Pariz, München ali pa London, bi bilo to neumno. Če pa moraš v dveh dneh v Armenijo, Gruzijo in še kam, drugače ne gre. Za pot bi sicer porabil ves teden."

Ne spreglejte