Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
21. 5. 2016,
19.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

3

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija

Sobota, 21. 5. 2016, 19.35

6 let, 6 mesecev

Slavnostno dogajanje na tekmi med Olimpijo in Krko

Čakanja je konec, čas je za novo ero

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

3

Ko je kapetan Darijan Matić pred častno tribuno prijetno polnega stoženskega štadiona dvignil pokal za najboljšega v sezoni 2015/16, se je razlegel mogočen aplavz, s katerim so si navijači Olimpije dali duška in odgnali vse frustracije, povezane z zeleno-belimi v otožnih sezonah, ko so lahko o naslovu le sanjali.

Kaj se je dogajalo v zadnjem krogu?
Kako je Olimpija prišla do naslova?
Tvitospektiva dogajanja iz Stožic

Olimpija je na igrišču zmagala s 3:0. | Foto: Olimpija je na igrišču zmagala s 3:0.

Dolgo so čakali, da se naslov vrne v Ljubljano. Več kot dve desetletji. Starejšim ljubiteljem Olimpije leta 1995 ni prišlo niti na pamet, da bo treba tako dolgo čakati na proslavo v slovenski prestolnici. Nov slavnosten trenutek so dočakali šele v obdobju nove Olimpije, ki je zrasla na pogorišču stare, največje zasluge, da so Ljubljančani končno čez ciljno črto prisopihali prvi, pa so v en glas pripisali Milanu Mandariću.

Ko je prevzel Olimpijo in Izetu Rastoderju, ki ni našel skupnega jezika z navijači, plačal štiri milijone evrov, je začrtal projekt, ki je obrodil sadove že po eni sezoni. Zato so predsedniku Olimpije pred začetkom dvoboja, ko je sledil nogometašem v zmagovalnem špalirju, katerega so priredili tekmeci iz Novega mesta, namenili ogromne ovacije. Največje.

Zahvalila se mu je tudi Mestna občina Ljubljana. "Hvala, da ste naslov prinesli nazaj v Ljubljano," so mu čestitali predstavniki mesta Ljubljane in mu podarili sliko. Mandarić je težko skrival čustva ob pogledu na polne tribune, ki so prišle pozdravit prvake. Napovedal je, kako se bo trudil, da Olimpijo čim dlje časa ohrani na vrhu, z njo pa želi zgraditi odmevnejšo zgodbo tudi v Evropi.

 

Nič od rekordnega obiska

Čeprav se je namigovalo, da bi se lahko Stožice na tekmi zadnjega kroga napolnile do zadnjega mesta in bi bil s tem presežen rekorden obisk v zgodovini 1. SNL z nedavnega večnega derbija (14.500 gledalcev po podatkih prirediteljev), se to ni uresničilo.

Obisk je bil velik, a novega rekorda nismo dočakali. | Foto: Obisk je bil velik, a novega rekorda nismo dočakali.

Sončna sobota, kot nalašč za družinsko zabavo v družbi najmlajših, je v največji slovenski objekt zvabila okrog 13 tisoč gledalcev. Več kot dovolj, da je potekal nogometni praznik. Gledalci so uživali, zaploskali novim zadetkom in zmagi Olimpije, pri tem pa nestrpno čakali na trenutek, ko je kapetan Darijan Matić v zrak povzdignil zlato "kanto", simbol prevlade v slovenskem klubskem nogometu. Dočakali so ga malce pred 19. uro.

V Stožicah smo spremljali športno in bučno navijanje. | Foto: V Stožicah smo spremljali športno in bučno navijanje.

"Čakanja je konec, čas je za novo ero," je dobri dve uri poprej prek velikanskega transparenta na severni tribuni sporočila navijaška skupina Green Dragons. Ravno takrat, ko so nogometaši Olimpije stopili na zelenico in se sprehodili po špalirju, ki so jim ga namenili tekmeci iz Novega mesta.

Podobno kot na večnem derbiju z Mariborom, ki ga je Olimpija nesrečno izgubila, a ji to ni porušilo načrtov pri osvojitvi naslova, so se tribune pred začetkom tekme obarvale zeleno-belo. Vsak gledalec je prijel bel oziroma zelen karton, nogometaši z zmajem v klubskem grbu pa ob pogledu na tribune začutili toplino pri srcu. Zagorele so zelene bakle, aktivirale so se zelene dimne bombe, vse je bilo v znamenju barve, s katero se tako radi poistovetijo Ljubljančani.

Navijači opozorili kolega, ki je vrgel baklo na igrišče

Takole je proslavljal član Olimpije Matic Fink. | Foto: Takole je proslavljal član Olimpije Matic Fink.

Ko je padel prvi zadetek na srečanju, Miha Zajc je zadel v polno v 23. minuti, se je prižgal nov paket bakel. Ena je priletela na igrišče, v neposredno bližino začudenega vratarja prvakov Nejca Vidmarja. Občinstvo je bilo ogorčeno in je nezadovoljstvo podkrepilo s koncertom žvižgov. Edinim na tekmi. Do navijača, ki se ni držal dogovora in je pirotehnično sredstvo odvrgel na zelenico, je pritekla skupina stanovskih kolegov in ga na nič kaj prijazen način opozorila, da ni ravnal v skladu z dogovorom.

Tudi navijači so želeli, da bi ceremonialni dvoboj minil brez vzorcev nešportnega navijanja, zato je bila njihova jeza toliko večja. To je bil le še dodaten dokaz, kako je na štadionu prevladovala ljubezen do zeleno-bele barve.

Poslali so sporočilo nesrečnemu Nemanji Mitroviću, ki je pred tekmo stopil na igrišče in pozdravil občinstvo. Visoki branilec, ki bi se lahko znašel na Katančevem seznamu, bo po operaciji ahilove tetive odsoten z igrišč vsaj šest, morda celo osem mesecev. "Drži se, Nemanja," so ga pozdravili s severa Stožic, hkrati pa so se zahvalili vsem, ki so pomagali Olimpiji na šampionski poti, a so zapustili klub. Seznam je dolg. Na njem je kar nekaj trenerjev, navijači so imeli najbolj v mislih Marijana Pušnika, ki je z Olimpijo osvojil jesenski naslov, nekdanjemu kapetanu in kralju strelcev Andražu Šporarju pa so namenili status klubske legende, čeprav je ljubljanski klub zapustil še zelo mlad. Podobno velja za hitronogega Ezekiela Hentyja.
 

Matić prejel pokal in se zahvalil navijačem

Ob polčasu je med občinstvo poletelo sto majic s klubskimi obeležji, ki so postale vroče blago. Skoraj ga ni bilo gledalca, ki si ni zaželel spomina na dan, ko je Ljubljana pozdravila prvake. Stojnice pred štadionom so bile polne kupcev, prodajalci niso skrivali navdušenja zaradi velikega povpraševanja in dobre prodaje. Kako dobro je šla, je bilo razvidno po koncu tekme.

Kapetan Olimpije Darijan Matić je ponosno dvignil v zrak lovoriko za naslov prvaka. | Foto: Kapetan Olimpije Darijan Matić je ponosno dvignil v zrak lovoriko za naslov prvaka.

Ko je sodnik Andrej Žnidaršič iz Kranja označil konec tekme, je na zelenico z vseh strani prihrumelo na tisoče navijačev v zeleno-belih obeležjih. Dlje kot do roba igrišča niso smeli. Želeli so si zagotoviti čim lepši pogled na osrednji trenutek večera, ko je predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin predal pokal kapetanu, ljubljencu navijačev zmajev.

Zaslišali so se taktni nesmrtnega nogometnega epa The Queen "We Are The Champions", odmevalo je "Mi smo prvaki", z neba so poleteli zlati, srebrni in zeleni trakci ter polepšali zabavo. Trener Rodolfo Vanoli, ki je pred kratkim podaljšal sodelovanje z Olimpijo za dve leti, je na slavnostni oder pripeljal hčerko, njegovi izbranci so nazdravljali z velikanskimi kozarci, polnimi piva. To je bil nepozaben trenutek, na katerega obstoj je Ljubljana v zadnjih desetletjih že pozabila.

Matić se je s slavnostnega odra zahvalil občinstvu. "Hvala vsem, ki ste nas spodbujali vso sezono doma in na gostovanjih. Brez vas nam ne bi uspelo. Najlepša hvala," je bil kapetan ponosen na navijaško moč Olimpije, ki so jo nogometaši v prejšnji sezoni (vsaj v Stožicah) močno pogrešali. Za konec je še obljubil, da bodo nadaljevali zgodbo čez nekaj mesecev. Do takrat bo imel niti in škarje v rokah predsednik Mandarić …

Krka je padla s 3:0

Olimpija je v zadnji tekmi zasluženo nadigrala zadnjeuvrščeno Krko, ki se poslavlja od prve lige. Na tekmi, polni ekshibicijskih potez, pri katerih je prednjačil Miroslav Radović, so se med strelce vpisali Miha Zajc, Blessing Eleke in Antonio Delamea Mlinar.

Olimpija : Krka 3:0 (2:0)

Stadion Stožice, gledalcev 13.000, sodniki: Žnidaršič, Žunič (oba Kranj) in Lunežnik (Zgornja Ložnica).

Strelci: 1:0 Zajc (23.), 2:0 Eleke (44.), 3:0 Delamea Mlinar (87.).

Olimpija: Vidmar, Klinar, Kelhar, Zajc (od 80. Alves), Kronaveter, Matić (od 90. Bajrić), Eleke, Radović, Fink (od 65. Krefl), Delamea Mlinar, Zarifović.
Krka: Mitrović, Bogdan, Brkljača, Fuček, Ejup, Dežmar (od 46. Kostanjšek), Marotti, Boccaccini (od 77. Dangubić), Welbeck, Novak (od 46. Muhammed), Majcen.

Rumeni kartoni: Klinar; Ejup, Dežmar.

Ne spreglejte