Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
16. 6. 2014,
6.06

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bosna in Hercegovina Lionel Messi Lionel Messi Sead Kolašinac

Ponedeljek, 16. 6. 2014, 6.06

8 let, 1 mesec

Bosanski črni humor: Debitirali, namučili favorita in takoj postavili svetovni rekord

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometaši Bosne in Hercegovine so v krstnem nastopu na svetovnem prvenstvu izgubili proti favorizirani Argentini, strelec Lionel Messi pa je po osmih letih dočakal gol na največjem tekmovanju.

V središču pozornosti srečanja na Maracani je bil 26-letni zvezdnik Lionel Messi. Nogometaš, ki je bil v zadnjih letih največkrat izbran za najboljšega na svetu, se lahko pohvali z bleščečo klubsko kariero in številnimi rekordi. Pogreša le večje število zadetkov (in lovorik) na svetovnih prvenstvih. Če se dan pozna po jutru, bi lahko svetovno prvenstvo v Braziliji pomenilo prelomnico in napovedalo nove čase. Kapetan Argentine se je namreč vpisal med strelce ter zatresel mrežo Bosne in Hercegovine, kar mu pred štirimi leti na jugu Afrike, čeprav so gavči na zadnjem svetovnem prvenstvu odigrali pet srečanj, ni uspelo niti enkrat.

Messi čakal okroglih osem let

To je bil šele njegov drugi zadetek na svetovnih prvenstvih. Oba je, če upoštevamo slovenski čas, dosegel ravno 16. junija in ravno proti izbranima vrstama, ki sta zrasli na območju razpadle Jugoslavije. Pred osmimi leti je sodeloval pri obstreljevanju Argentine, ki je takrat igrala proti Srbiji in Črni gori (6:0), ter postal najmlajši Argentinec, ki je kadarkoli na svetovnem prvenstvu dosegel zadetek za reprezentanco. Star je bil 18 let in 357 dni. Osem let pozneje, ko je na Maracani zatresel mrežo Bosne in Hercegovine, mu je odleglo. Čustven odziv ob proslavljanju gola je dokazal, kakšno moč in ogromen vložek premore svetovno prvenstvo, od katerega argentinska javnost pričakuje veliko. Verjame, da so gavči sposobni iti do konca, to pa bi bilo nekaj, kar bi Messija pri častilcih nogometnih podvigov izenačilo z mitskim statusom, ki ga uživa sloviti rojak Diego Armando Maradona. "Dobro je, da smo začeli tekmovanje s tremi točkami. BiH je dobra ekipa, mi pa moramo še veliko postoriti," je strelec prekrasnega drugega zadetka po tekmi pohvalil Sušićeve izbrance.

Osmoljenec Kolašinac izboljšal svetovni rekord za 38 sekund

Argentina je na srečanju z BiH, novinko na svetovnem prvenstvu, veljala za ogromno favoritinjo, a tega na igrišču ni potrdila tako, kot je svetovna javnost od nje pričakovala. BiH je bila, statistično gledano, celo bolj nevarna za zadetek, večkrat je streljala na gol, njeni igralci pa so se celo večkrat vpisali na seznam strelcev od argentinskih, a so imeli to nesrečo, da je Sead Kolašinac dosegel avtogol. In to kakšnega. Dosegel je najhitrejšega v zgodovini svetovnih prvenstev.

Pred njim je bil najhitrejši tisti, ki ga je pred osmimi leti v Nemčiji dosegel reprezentant Paragvaja Carlos Gamarra. Mrežo lastnega vratarja je zatresel že v 3. minuti in pomagal Angliji do zmage. Od začetnega sodnikovega piska pa do zadetka je minilo le 166 sekund, osmoljenec iz vrst BiH, ki igra za Schalke, pa je za nepriljubljen trenutek v svetu nogometa potreboval 38 sekund manj. Avtogol je dosegel v 128. sekundi srečanja in s tem postavil nov svetovni rekord. Bosanski črni humor je znan po tem, da izvablja smeh iz ust tudi v najbolj kritičnih trenutkih. Zato bo podatek, da je reprezentanca BiH odigrala šele prvi dvoboj v zgodovini na svetovnem prvenstvu, pa se že lahko pohvali s svetovnim rekorderjem, naletel na plodna tla. BiH je potrebovala le dobri dve minuti.

Strelec zgodovinskega zadetka: Argentina je bila boljša

Nevsakdanja uteha za reprezentanco, ki je prvič zaigrala na velikem tekmovanju in v Riu de Janeiru dobro namučila favorizirano Argentino. "Dobro smo igrali. Nesrečno smo vstopili v tekmo in prejeli zadetek, a take stvari se v nogometu pač dogajajo. Nato smo pustili srce na igrišče," je po poročanju SportSport.ba dejal strelec zgodovinskega zadetka Vedad Ibišević. V izdihljajih srečanja je s soigralci lovil popoln priključek in pot do točke, a je ostalo pri zmagi dvakratnih svetovnih prvakov z 2:1. "Argentina je bila boljša od nas, a ni veliko manjkalo, pa bi osvojili točko. Če bomo tako igrali tudi na prihodnjih tekmah, ne bo težav," je prepričan napadalec Stuttgarta. BiH se bo za drugo mesto v skupini potegovala z Iranom in Nigerijo.

Ne spreglejte