Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
9. 8. 2013,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bayern München Borussia Dortmund Josep Guardiola

Petek, 9. 8. 2013, 15.24

8 let

Bayern pod Guardiolo še neznanka, Borussia ni rekla zadnje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pokalni uvod je mimo, tudi nemški superpokal, zdaj je nastopil čas za točke. Javnost zanima, ali bo Bayern pod Josepom Guardiolo, ki želi spreminjati zmagoviti model predhodnika, še vladar zelenic.

V zadnjem velikem evropskem finalu smo na Wembleyju spremljali nemški festival. Bayern je v razburljivem srečanju strl odpor Borussie Dortmund in se vrnil na evropski vrh, nogometne smernice pa so dobile potrditev, da je nemška bundesliga prerasla v enega največjih nogometnih spektaklov na svetu. To že več let potrjuje obisk srečanj, ki je najvišji na svetu, kar se tiče prvoligaških tekmovanj. Predvsem po zaslugi ogromnih, a zelo udobnih štadionov in zgledne organizacije, ki v domovini klobas ter piva navdušuje na vsakem koraku.

Za dodaten dvig pozornosti nogometnih dogajanj v Nemčiji so poskrbeli še novi obrazi, ki so prišli v poletnem času. Trener Bayerna Josep Guardiola se zaveda, da je obul ogromne čevlje, ki jih je pred njim nosil Jupp Heynckes. Osvojil je vse, kar se je osvojiti dalo, hkrati pa nogometne ljubitelje navdušil z dopadljivo in atraktivno igro. Nekdanji strateg Barcelone, ki je svetu podaril ''tika tako'', je priznal, da pritisk navijačev ne bo njegov zaveznik, saj vsi od njega pričakujejo, da ponovi podvige uigranega Heynckesovega stroja. Cilji Bavarcev so ogromni, saj po izgubljenem superpokalu, ko je Borussia Dortmund dokazala, da ni vse v imenih, želijo osvojiti pet lovorik. ''Želimo ponoviti trojno krono (liga prvakov, bundesliga in nemški pokal), hkrati pa zbirki dodati še evropski superpokal (30. avgusta s Chelseajem) ter postati svetovni klubski prvak,'' je za Bild povedal športni direktor Bayerna Matthias Sammer. Guardiola želi spremeniti zmagoviti Heynckesov model ter najti mesto za zveneči okrepitvi v zvezni vrsti (Thiago Alcantara ter Mario Götze). Po novem je iz začetne enajsterice izpadel celo Bastian Schweinsteiger, ki so ga tekmeci ter soigralci izbrali za najboljšega v bundesligaški sezoni 2012/13, v napadu je vedno manj zadovoljen Hrvat Mario Mandžukić.

Pri Dortmundu, ki je dokazal, da se lahko kosa z zvezdniškimi Bavarci, ni več ''izdajalca'' Götzeja, so pa prišli Henrikh Mkhitarjan in Pierre-Emerick Aubameyang in Sokratis “Papa” Papastahopolous, ki se jih je razveselil Jürgen Klopp. Za letos je resda zaradi poškodbe ostal brez Poljaka Lukasza Piszczeka, navijače rumeno-črnih tudi skrbi, kako bo igral razočarani napadalec, poljski biser Robert Lewandowski.

Brez Slovencev v prvi nemški ligi

Uvodno dejanje nemškega prvenstva bo zvečer na razprodani Allianz Areni, kjer bo Bayern skušala presenetiti še ena Borussia, tista iz Mönchengladbacha. Med elito se je vrnila Hertha Berlin, prišel je tudi Eintracht Braunschweig, ki se je v sedemdesetih letih minulega stoletja potegoval za vrh, nato pa padel v pozabo. Takrat je dres Eintrachta nosil tudi Danilo Popivoda. V boj za visoka evropska mesta naj bi se spustili tudi Bayer Leverkusen, Schalke in Stuttgart, morda pa ponovno preseneti kdo, tako kot se je zgodilo v prejšnji sezoni, ko se je med najboljše pomešal Freiburg.

Tudi v tej sezoni v nemškem prvenstvu žal ne bo slovenskih nogometašev, bo pa nekaj reprezentantov (zdajšnjih in nekdanjih) nastopalo v drugi nemški ligi.

Ne spreglejte