Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
16. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Bayern Carlo Ancelotti Arsene Wenger UEFA liga prvakov Arsenal

Četrtek, 16. 2. 2017, 4.00

1 leto

Odzivi po zmagi Bayerna nad Arsenalom s 5:1

Wenger v šoku: Vse smo delali narobe

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Arsenal Bayern | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Derbi velikanov na Bavarskem je osrečil navijače Bayerna. Nemški prvak je v prvi tekmi osmine finala lige prvakov ponižal Arsenal (5:1). Dolgoletni trener londonskega kluba Arsene Wenger, ki je doživel nov poraz v Evropi, ni skrival razočaranja nad katastrofalnim drugim polčasom.

Stara klubska znanca, ki sta se v tem stoletju v ligi prvakov pomerila že 20-krat, sta poskrbela za novo atraktivno predstavo. Občinstvo na Allianz Areni je v sredo prišlo na svoj račun, saj je dočakalo kar šest zadetkov (5:1), po tekmi pa navijačem londonskega kluba ni bilo do smeha. Njihovi ljubljenci so jih ponovno pustili na cedilu v osmini finala lige prvakov.

Če je po prvem polčasu še kazalo (1:1), da bi se lahko Arsenal končno maščeval Bayernu za številna razočaranja v ligi prvakov, je drugi del povsem pripadel gostiteljem. Štirikrat so zatresli mrežo nemočnih gostov iz Londona in si z visoko zmago 5:1 na široko odprli vrata četrtfinala.

Usodna je bila poškodba Koscielnyja

Laurent Koscielny (levo) je v prvem polčasu dobro ustavil prvega napadalca Bayerna Roberta Lewandowskega (desno). V drugem delu ... | Foto: Guliverimage/Getty Images Laurent Koscielny (levo) je v prvem polčasu dobro ustavil prvega napadalca Bayerna Roberta Lewandowskega (desno). V drugem delu ... Foto: Guliverimage/Getty Images Angleški predstavnik je v drugem polčasu močno popustil. Trener Arsene Wenger, ki bo morda vodil topničarje le še nekaj mesecev, se je čudil.

"Težko je pojasniti tak padec. Pred koncem prvega polčasa smo imeli zreli priložnosti za vodstvo z 2:1. Zdi se mi, da pri drugem zadetku Bayerna nismo imeli sreče, saj je sodnik najprej pokazal, da to ni kot za gostitelje, nato pa smo prejeli gol (1:2). Še pomembneje je to, da smo takrat že ostali brez Koscielnyja. Takrat smo razpadli," je izkušeni francoski strateg, ki na vročem stolčku Arsenala sedi že 21 let zapored, za eno prelomnih točk dvoboja označil poškodbo rojaka Laurenta Koscielnyja

Francoski branilec je na začetku drugega polčasa zapustil igro, njegovi soigralci pa so doživeli polom. Arsenal je prvič po slabih treh letih v enem polčasu prejel štiri gole. Nazadnje jih je marca 2014 proti Chelseaju.

Zadnjih 25 minut je bilo kot v nočni mori

"Na takšnih tekmah moraš ostati zbran vseh 90 minut. Tretji gol nas je ubil. Po zaostanku 1:3 nismo več našli pravega odgovora. Zadnjih 25 minut je bilo za nas prava nočna mora," je priznal 67-letni strokovnjak, ki bo z Arsenalom, če ne bo na povratni tekmi na Otoku dočakal čudeža, v osmini finala lige prvakov izpadel že sedmič zapored.

Lahko Arsenal po porazu z 1:5 še izloči Bayern?

  • Da.
    7,01 %
    15 glasov
  • Ne.
    92,99 %
    199 glasov
Oddanih 214 glasov

Po prvem polčasu je bil zadovoljen, nato pa ni skrival razočaranja. | Foto: Reuters Po prvem polčasu je bil zadovoljen, nato pa ni skrival razočaranja. Foto: Reuters

"Ne iščem izgovorov, ampak le pojasnjujem. Takšen poraz me je šokiral. Vse smo delali narobe, kar je pokazal tudi peti prejeti gol," je spomnil na zadnji gol Bayerna, ki ga je v 88. minuti dosegel rezervist Thomas Müller. Nemški reprezentant, ki je v tej sezoni v strelski krizi, sploh ne bi dobil priložnosti za strel, če Alex Oxlade Chamberlain ne bi pretiraval s preigravanjem pred lastnim kazenskim prostorom.

Odgovoril le na tri vprašanja

Prvi strelec srečanja je bil Thiago Alcantara. Španec je zadel v polno dvakrat. | Foto: Guliverimage/Getty Images Prvi strelec srečanja je bil Thiago Alcantara. Španec je zadel v polno dvakrat. Foto: Guliverimage/Getty Images Bavarci so izkoristili darilo in premoč pretopili v zmago s 5:1. "Če potegnemo črto pod dvoboj, lahko povem, da ima Bayern boljšo ekipo. Zelo dobro je igral v drugem polčasu, ko nam je padla raven igre," je pojasnil dolgoletni trener Arsenala, ki je bil po tekmi zelo slabe volje. Na novinarski konferenci je v slabih treh minutah odgovoril le na tri vprašanja, nato pa zapustil prostor.

Razočaranje Arsenala je bilo tako veliko, da je po tekmi pred navijače stopil le en igralec, in sicer osmoljenec Chamberlain. Ta je zakuhal peti gol v mreži Davida Ospine, ki mu je Wenger namenil prednost pred Petrom Čechom.

Francoz je vedno manj priljubljen med navijači, vedno več je tistih, ki bi radi, da bi poleti njegov položaj zasedel nekdo drug. Pogodba s topničarji mu poteče po koncu sezone.

Ancelotti se želi izogniti težavam

Bayern je doma v ligi prvakov zmagal že 16. zapored. | Foto: Reuters Bayern je doma v ligi prvakov zmagal že 16. zapored. Foto: Reuters Bayern je na dobri poti, da v ligi prvakov izloči Arsenal že četrtič po letu 2005.

"Zaslužili smo si takšno zmago. Igrali smo dobro, a to ni bil finale. Moramo igrati še povratno tekmo. Priigrali smo si lepo prednost, po kateri nočemo narediti napačnega koraka. Zdaj se moramo dobro pripraviti za povratno tekmo v Londonu. Skušali jo bomo odigrati na podoben način kot to. S podobnim pristopom, željo, zbranostjo. Želimo se izogniti kakršnimkoli težavam," je bil umirjen, a hkrati odločen Carlo Ancelotti, ki v tej sezoni lovi že šesti evropski naslov. Dva je osvojil kot nogometaš Milana, dva kot trener Milana, enega pa kot trener Reala.

Bayern je na dobri poti, da ubrani naslov nemškega prvaka. Ima sedem točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem, odlično mu kaže tudi v ligi prvakov, kjer si je pred povratnim dvobojem zagotovil visoko prednost. Proti Arsenalu je poskrbel še za nov rekord lige prvakov, saj je dosegel 16. zaporedno domačo zmago.

Nizozemski zvezdnik Arjen Robben je povedel Bayern v vodstvo z mojstrskim strelom z razdalje. | Foto: Reuters Nizozemski zvezdnik Arjen Robben je povedel Bayern v vodstvo z mojstrskim strelom z razdalje. Foto: Reuters

Rekorden niz domačih zmag Bayerna:

Bayern je od jeseni 2014 v ligi prvakov na domačem štadionu zmagal že 16-krat zapored. Padli so Manchester City (1:0), Roma (2:0), CSKA Moskva (3:0), Šahtar Doneck (7:0), Porto (6:1), Barcelona (3:2), Dinamo Zagreb (5:0), Arsenal (5:1), Olympiakos Pirej (4:0), Juventus (4:2 - po podaljških), Benfica Lizbona (1:0), Atletico Madrid (2:1), Rostov (5:0), PSV Eindhoven (4:1), Atletico Madrid (1:0) in Arsenal (5:1).

Robben izpostavil značaj ekipe

Dvakratni strelec Thiago Alcantara je bil po visoki zmagi presrečen: "Arsenal je spoštovanja vreden tekmec, a smo ga premagali v veličastni izvedbi." Strelec prvega gola Arjen Robben je poudaril značaj moštva.

Veselje nogometašev in navijačev Bayerna po petardi, ki je počila v londonski mreži. | Foto: Reuters Veselje nogometašev in navijačev Bayerna po petardi, ki je počila v londonski mreži. Foto: Reuters

"Naša ekipa ima trden značaj. Ne bi smeli prejeti izenačujočega zadetka, a smo še naprej dominirali in nadzorovali tekmo, v drugem polčasu pa dosegli prekrasne zadetke," je dejal Nizozemec. Najlepši zadetek je bil njegov, na drugi strani pa je edini gol za Arsenal dosegel Alexis Sanchez. In to šele v tretjem poizkusu, ko mu je Manuel Neuer najprej ubranil strel z bele točke, nato pa se je žoga vendarle še enkrat odbila proti Čilencu.

Povratna tekma bo v torek, 7. marca, v Londonu.  

Ne spreglejte