Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
3. 7. 2018,
11.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Radamel Falcao James Rodriguez Gareth Southgate Harry Kane FIFA SP 2018

Torek, 3. 7. 2018, 11.00

5 let, 10 mesecev

Napoved tekme osmine finala SP Kolumbija - Anglija

Angleži že danes po poti reprezentanta, ki ga je selektor poslal domov?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
Gareth Southgate | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zadnjega četrtfinalista letošnjega svetovnega prvenstva v Rusiji bomo dobili po današnji večerni tekmi osmine finala med Anglijo in Kolumbijo na stadionu Otkritie Arena v Moskvi. Angleži, ki na velikih tekmovanjih v zadnjem obdobju kot po pravilu izpadajo na prvi stopnički izločilnih delov, verjamejo, da je napočil čas za spremembo.

Kolumbija - Anglija /20.00/

Stadion Otkritie Arena v Moskvi (44.190 sedišč). Sodnik: Mark Greiger (ZDA).

Verjetni postavi:
Kolumbija (4-2-3-1): Ospina; Mojica, Sanchez, Mina, Arias; Uribe, Sanchez; Muriel, Quintero, Cuadrado; Falcao. Selektor: Jose Pekerman.
Anglija (3-4-2-1): Pickford; Walker, Stones, Maguire; Trippier, Loftus-Cheek, Henderson, Young; Sterling, Lingard; Kane. Selektor: Garry Southgate.

Anglija, ki je v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo igrala tudi s Slovenijo, je na velikem tekmovanju nazadnje stopničko v izločilnih delih preskočila leta 2006, ko je bila na svetovnem prvenstvu v Nemčiji v četrtfinalu.

Leta 2010 je izpadla v osmini finala, od zadnjega svetovnega prvenstva pa se je poslovila že po skupinskem delu tekmovanja. Vmes je dvakrat na prvi stopnički drugega dela tekmovanja dvakrat zapored izpadla tudi na evropskih prvenstvih, v letih 2016 in 2012, medtem ko se na evropsko prvenstvo 2008 sploh ni uvrstila.

Harry Kane je vroč

Letos Angleži, ki so bili v kvalifikacijah zelo suvereni, z zelo spremenjeno in pomlajeno reprezentanco, ki je na velikem tekmovanju prvič brez najboljšega strelca v svoji zgodovini Wayna Rooneyja, v katerega čevlje je uspešno skočil s petimi goli najboljši strelec prvenstva v Rusiji Harry Kane, obetajo več. Zato so prepričani, da jim lahko uspe.

Harry Kane je v Rusiji zaigral samo na dveh tekmah, a je s petimi goli najboljši strelec prvenstva. | Foto: Reuters Harry Kane je v Rusiji zaigral samo na dveh tekmah, a je s petimi goli najboljši strelec prvenstva. Foto: Reuters

V skupinskem delu so naprej premagali Tunizijo z 2:1 in potem razbili Panamo s 6:1. V zadnji tekmi prvega dela tekmovanja so proti Belgiji kalkulirali in z B ekipo izgubili proti Belgiji, s tem pa so se izognili na papirju zahtevnejši veji izločilnega dela prvenstva z Brazilijo, Francijo, Belgijo in Urugvajem.

Toda mnogi so prepričani, da bi se jim to utegnilo maščevati. Resda jih v primeru zmage nad Kolumbijci čaka zmagovalec para, ki ga tvorita Švica in Švedska, v polfinalu pa Rusija ali Hrvaška, a tudi nekateri angleški navijači se bojijo, da jih bo preračunavanje teplo po glavi in bodo izgubili že proti Kolumbiji.

Kolumbijci trepetajo za usodo prvega zvezdnika

Bo James Rodriguez igral? | Foto: Reuters Bo James Rodriguez igral? Foto: Reuters Kolumbijci, ki so bili hit zadnjega prvenstva v Braziliji, kjer so prišli do četrtfinala, so pred zadnjim krogom skupinskega dela tekmovanja celo trepetali za napredovanje, a so po zmagi nad Senegalom osvojili celo prvo mesto v svoji skupini.

Zdaj Južnoameričani trepetajo za usodo svojega prvega zvezdnika Jamesa Rodrigueza. Najboljši strelec zadnjega svetovnega prvenstva ima težave s poškodbo. Pred dnevi se je zdelo, da proti Angliji ne bo igral, a zdaj iz kolumbijske reprezentance prihajajo za njene navijače veliko bolj spodbudne vesti.

"Rezultati zdravniških pregledov so pozitivni. Jasno je, da ne gre za hujšo poškodbo, bomo pa še videli, ali bo lahko nastopil. Če ne bo mogel igrati, bo priložnost dobil kdo drug. Imamo še nekaj sijajnih nogometašev," je dan pred tekmo govoril Jose Pekerman, izkušeni selektor Kolumbije, ki si veliko obeta predvsem od izkušenega napadalca Radamela Falcaa, zvezdnika Juventusa Juana Cuadrada in odkritja letošnjega prvenstva, napadalnega vezista Juana Fernanda Quintera. Nogometaša River Plateja, ki je v Rusiji navdušil celo tako zelo, da naj bi se zanj začel zanimati madridski Real.

Angleži so optimisti in verjamejo, da bodo prekinili urok z velikih tekmovanj in zmagali. Zanašajo se tudi na statistiko, ki pravi, da proti Kolumbiji še nikoli niso izgubili. Dvakrat so remizirali in trikrat zmagali. Tudi leta 1998, ko so se z njimi do zdaj edinkrat udarili na svetovnem prvenstvu.

Bo Garethu Southgatu uspelo to, kar že dolgo ni njegovim predhodnikom? | Foto: Reuters Bo Garethu Southgatu uspelo to, kar že dolgo ni njegovim predhodnikom? Foto: Reuters

Z izkušenimi se je vedno zataknilo, kako bo z mladimi?

"Že 12 let je minilo, odkar smo nazadnje zmagali na tekmi v izločilnem delu velikega tekmovanja. Zdaj imamo lepo priložnost, da to popravimo. V preteklosti smo imeli zelo izkušene reprezentance, pa se je vedno zataknilo. Zdaj imamo mlado ekipo in upam, da se moji fantje zavedajo priložnosti, ki je pred njimi. Sanjamo, da bo Anglija ponosna na nas," je pred tekmo dejal selektor Gareth Southgate, ki je pozornost vzbudil tudi s tem, ker je domov iz Rusije poslal nogometaša Manchester Cityja Fabiana Delpha.

Fabian Delph je zapustil prvenstvo in se napotil v Anglijo, da bi prisostvoval rojstvu svojega otroka. | Foto: Reuters Fabian Delph je zapustil prvenstvo in se napotil v Anglijo, da bi prisostvoval rojstvu svojega otroka. Foto: Reuters

Odšel je, da bi bil zraven pri porodu

Ne zaradi nediscipline, ampak zaradi tega, ker 28-letni Anglež želi biti prisoten pri rojstvu svojega otroka. "Samo enkrat v življenju lahko prisostvuješ pri rojstvu svojega otroka. Nekatere stvari so pomembnejše od nogometa, ena izmed teh je družina," je povedal angleški selektor, a vprašanje je, ali bi bil tako razumevajoč, če bi šlo za kakšnega izmed njegovih najpomembnejših reprezentantov.

Delph je v Rusiji sicer zaigral na obeh tekmah, a je proti Panami na igrišče vstopil, ko so Angleži vodili že s 6:0, proti Belgiji pa je bil v začetni enajsterici, a so Angleži na tej tekmi zaigrali z rezervno postavo. Bomo videli, morda pa bodo Angleži že danes zvečer šli po njegovi poti in se vrnili domov.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo velikega favorita postavljajo Brazilijo, kvota Mehike pa je tako velika, da se tistim, ki bi stavili nanjo, v primeru zmage gostiteljev SP 2018 obeta velik zaslužek. Več o kvotah ...

Ne spreglejte