Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 10. 2023,
19.26

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Chelsea Liverpool Manchester United Erling Haaland Pep Guardiola Manchester City Arsenal Premier League angleško prvenstvo

Nedelja, 8. 10. 2023, 19.26

6 mesecev, 3 tedne

Angleško prvenstvo, 8. krog

City bled kot že dolgo ne, Arsenal slavi po 15 tekmah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Arsenal Manchester City | Arsenal je po 15 ligaških tekmah vendarle premagal Manchester City. | Foto Reuters

Arsenal je po 15 ligaških tekmah vendarle premagal Manchester City.

Foto: Reuters

Osmi krog angleške premier lige je prinesel dvoboj med ekipama, ki sta se v prejšnjem prvenstvu borili za naslov prvaka: Arsenal je gostil in z 1:0 premagal Manchester City. Sinjemodri so bili topničarjem pravi trn v peti, saj jih v ligi niso premagali 15 tekem, od tega so prejšnjih 12 izgubili. Na prvi tekmi kroga je z golom Mickyja van de Vena Tottenham z 1:0 premagal Luton. Chelsea je Burnley odpravil s 4:1, Manchester United pa Brentford z 2:1. Je pa Liverpool z Brightonom zgolj remiziral (2:2).

Josep Guardiola
Sportal Po Cityju in Unitedu izgubil še Liverpool. In to kako!

Že osmi krog je dal dvoboj ekip, ki sta se v prejšnjem angleškem prvenstvu borili za naslov državnega prvaka: Arsenal je na stadionu Emirates gostil Manchester City. Ekipi, ki v zadnjih dveh sezonah igrata najboljši nogomet v Angliji, sta nas v prvem polčasu pustili precej hladne. Joško Gvardiol in Nathan Ake sta imela na začetku tekme dve polpriložnosti, to je bilo pa tudi vse. V drugem polčasu je bil City napadalno bled kot že dolgo ne, a kazen je prišla šele v 87. minuti. Arsenal je izkoristil zmedo v kazenskem prostoru gostov ter za vodstvo in zmago z 1:0 je zadel Gabriel Martinelli.

Arsenal ima zdaj tako kot Tottenham na vrhu premier lige 20 točk, City je na tretjem mestu z 18 točkami, Liverpool pa na četrtem s 17.

 Gabriel Martinelli  | Foto: Reuters Gabriel Martinelli Foto: Reuters Arsenal je v prejšnji sezoni prav dvoboj s Cityjem stal lovorike, saj je izgubil oba. Še več: nogometaši iz Manchestra so londonske tekmece premagali tudi v pokalu FA. Arsenal Cityja v premier ligi ni premagal že vse od decembra 2015! Takrat sinjemodrih še ni vodil Pep Guardiola, s katerim so spomladi osvojili ligo prvakov. To je zadnjih 15 tekem. Še več: zadnjih 12 medsebojnih tekem v premier ligi so Londončani izgubili, kar je njihov najdaljši niz porazov v zgodovini proti katerikoli ekipi. Je pa letos poleti Arteta vendarle dobil dvoboj s španskim strategom: Arsenal je po streljanju 11-metrovk dobil angleški superpokal (community shield).

Guardiola: Arsenal je nazaj

Dva dni pred tekmo je Guardiola o Arsenalu govoril z izbranimi besedami: "So zelo dobra ekipa. Prejšnjo sezono so se borili za naslov. In to sezono so znova tukaj. Da, Arsenal je nazaj, kjer je bil že, ko sem bil sam še mlad oziroma sem začel trenersko kariero v Barceloni. Ko sem prišel sem, ga ni bilo nekaj let, zdaj pa je nazaj. In je kandidat za naslov prvaka. Ko pogledaš na koledar tekem, veš, da je gostovanje na Emiratesu eno najtežjih."

Tottenham bliže vrhu, Liverpool zapravil priložnost

Nogometaši Tottenhama so po zmagi v gosteh proti Lutonu z 1:0 zasedli vrh angleškega prvenstva. Edini zadetek na prvi tekmi kroga sta zrežirala letošnja novinca v dresu Spursov. V 52. minuti je podajo Jamesa Maddisona izkoristil Mickey van de Ven. Tottenham je celoten drugi polčas odigral z igralcem manj, potem ko je bil po dveh rumenih kartonih v izdihljajih prvega izključen Yves Bissouma. Varovanci avstralskega stratega Angea Postecoglouja so po osmih tekmah zbrali 20 točk. 

Scott McTominay | Foto: Reuters Scott McTominay Foto: Reuters Manchester United se je na domačem stadionu srečno rešil proti Brentfordu. Še do 93. minute so varovanci Erika ten Haga zaostajali z 0:1, nato pa je dva gola dosegel rezervist Scott McTominay. Prvega v tretji, drugega pa v sedmi minuti sodnikovega dodatka. V igro je vstopil v 87. minuti.

Liverpool je imel na nedeljski tekmi osmega kroga premier lige priložnost, da se približa vrhu lestvice, a je Brighton po neodločnosti v obrambi rdečih ob prostem strelu izenačil na 2:2 v 78. minuti prek Lewisa Dunka. Brighton je povedel v 20. minuti po golu Simona Adingre, nato pa je še pred polčasom dvakrat zadel Mohamed Salah. Najprej je bil natančen v 40. minuti, pet minut kasneje pa je izkoristil še najstrožjo kazen.

Angleško prvenstvo, 8. krog:

Sobota, 7. oktober::

Nedelja, 8. oktober:

Lestvica:

Najboljši strelci:

– Haaland (Man City)
6 – Son Heung-Min (Tottenham),
5 – Bowen (West Ham)
4 – Edouard (Crystal Palace), Ferguson (Brighton), Hee-Chan Hwang (Wolverhampton), Isak (Newcastle), Mbeumo (Brentford), Saka (Arsenal), Watkins (Aston Villa), Wilson (Newcastle)

Jürgen Klopp
Sportal Klopp poziva k ponovitvi tekme: To je brez primere, to se še nikoli ni zgodilo
Ne spreglejte