Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 11. 2023,
19.40

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

Natisni članek

Brighton Newcastle United Arsenal Aston Villa Chelsea Manchester United Manchester City Liverpool Tottenham Premier League angleško prvenstvo

Nedelja, 12. 11. 2023, 19.40

5 mesecev

ANGLEŠKO PRVENSTVO, 12. KROG

Nor derbi med Chelseajem in Cityjem, Liverpool skočil na drugo mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37
Erling Haaland | Erling Haaland je hitro zabil za vodstvo Manchester Cityja pri Chelseaju. Nato se je derbi razvnel. končal pa se je z neoodločenim izidom 4:4. | Foto Reuters

Erling Haaland je hitro zabil za vodstvo Manchester Cityja pri Chelseaju. Nato se je derbi razvnel. končal pa se je z neoodločenim izidom 4:4.

Foto: Reuters

Nedeljski derbi angleške premier lige med Chelseajem in Manchester Cityjem je bil prava poslastica, ki pa ni dala zmagovalca. Spektakel v Londonu se je namreč končal z neodločenih 4:4, City tako ostaja na vrhu prvenstvene lestvice, na drugo mesto pa se je prebil Liverpool, ki je bil s 3:0 boljši od Brentforda. Že za uvod se je v soboto odvila prava drama v Wolverhamptonu, kjer je Tottenham, ki se spopada s številnimi poškodbami svojih nosilcev, z 1:2 klonil proti Wolvesom, potem ko so ti dvakrat zadeli v sodnikovem dodatku. Spursi so tako klonili še drugič zapored. Arsenal je zatem s 3:1 ugnal Burnley in na lestvici skočil pred Tottenham, Manchester United pa je z 1:0 premagal Luton, a sta se pri tem poškodovala danska nogometaša Christian Eriksen in Rasmus Hojlund. Za presenečenje je poskrbel še Bournemouth, ki je z 2:0 ugnal Newcastle. 

Na derbiju kroga v Londonu je padlo kar osem golov, izid je bil 4:4. City, branilec naslova, je trikrat vodil, Chelsea pa je trikrat izenačil, zadnjič v peti minuti sodnikovega dodatka iz enajstmetrovko, ki jo je uspešno izvedel Cole Palmer.

Tudi prvi gol je padel po dosojeni najstrožji kazni, za goste ga je dosegel Erling Haaland. Thiago Silva in Raheem Sterling po napaki Joška Gvardiola sta poskrbela za prvi preobrat na tekmi, Manuel Akanji ob koncu prvega ter Halaand s svojim drugim zadetkom na tekmi in 17. v sezoni na samem začetku nadaljevanja pa za drugega.

Nicolas Jackson je še enkrat izenačil, gol Rodrija pa je napovedoval, da bo zmaga odšla v Manchester. A tako, kot se je tekma začela, se je tudi končala, z enajstmetrovko, ki je Chelseaju - ta je na dveh derbijih v zadnjih dveh krogih dosegel kar osem golov, zagotovila točko, natančen je bil po Sterlingu še en nekdanji igralec Cityja. Ta je zadržal vodstvo na lestvici, pred Liverpoolom in Arsenalom pa ima le še točko prednosti.

Še pred nedeljskim derbijem so bile odigrane štiri tekme, med drugim je Liverpool po prvem porazu v ligi Europa na Anfieldu pričakal Brentford in ga premagal s 3:0. Liverpoolčani so zdaj drugi na prvenstveni lestvici. Dva gola je dosegel egiptovski zvezdnik Mohamed Salah, enega pa Diogo Jota.

Richarlison
Sportal Nova skrb za Tottenham

Tottenham še drugič zapored praznih rok

Tottenham, ki je bil v prvih desetih krogih brez poraza, je po ponedeljkovi nori tekmi s Chelseajem tokrat še drugič zapored ostal praznih rok. Strateg Spursov Ange Postecoglou se ukvarja s številnimi poškodbami in težavami, med drugim proti Wolvesom ni mogel računati na Jamesa Maddisona, Richarlisona in Mickyja van de Vena, zaradi kazni po prejetem rdečem kartonu je manjkal tudi Cristian Romero. A gostje so v Wolverhamptonu kljub zdesetkani zasedbi odločno vstopili v srečanje, že v tretji minuti je za 1:0 zadel Brennan Johnson. Zatem je Tottenham praktično celotno srečanje uspešno branil minimalno prednost, nato pa že v sodnikovem dodatku doživel pravi šok. Najprej je na veselje domačih navijačev v 91. minuti na 1:1 poravnal rezervist Pablo Sarabia, ki je nato v 97. minuti še asistiral ob zmagovitem zadetku Maria Lemina.

Mario Lemina je zadel za tri točke Wolverhamptona. | Foto: Reuters Mario Lemina je zadel za tri točke Wolverhamptona. Foto: Reuters

Arsenal in Man United uspešna, spodrsljaj Newcastla

Bolje se je po prvem porazu sezone odzval Arsenal. Ta je s 3:1 ugnal Burnley. Za vodstvo topničarjev je v sodnikovem podaljšku prvega polčasa zadel Leandro Trossard, a so gostje po devetih minutah igre v drugem polčasu prišli do izenačenja na 1:1, potem ko je v polno meril Josh Brownhill. Gostitelji so kljub temu ohranili mirno kri, za zmago sta nato zadela William Saliba in Oleksandr Zinčenko. Arsenal je ob koncu tekme kljub rdečemu kartonu Fabiu Vieiri v 83. minuti mrežo do konca srečanja ohranil nedotaknjeno in se veselil zmage s 3:1.

Christian Eriksen je moral v 40. minuti z igrišča. | Foto: Reuters Christian Eriksen je moral v 40. minuti z igrišča. Foto: Reuters

Do zmage je prišel tudi Manchester United, ki je po zadetku Victorja Lindelofa v 59. minuti z 1:0 ugnal Luton. United je zmago tudi drago plačal, zaradi poškodb sta namreč igro morala zapustiti Christian Eriksen in Rasmus Hojlund. Oba sta tako vprašljiva za tekmo kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu proti Sloveniji.

Tudi zadnja tekma sobotnega dne je postregla z velikim presenečenjem, saj je Bournemouth ugnal Newcastle, ki je v prejšnjem krogu kot prvi na kolena spravil Arsenal. Za Bournemouth, ki je zmagal šele drugič v sezoni, se je v drugem polčasu dvakrat med strelce vpisal Dominic Solanke in postal junak velike zmage svoje ekipe.

Bayern Harry Kane
Sportal Neverjetna drama na Danskem. Man Utd od raja do pekla.

Angleško prvenstvo, 12. krog:

Sobota, 11. november:

Nedelja, 12. november:

Lestvica:

Najboljši strelci:

13 – Haaland (Man City),
10 - Salah (Liverpool),
8 – Son Heung-Min (Tottenham), Bowen (West Ham),
7 – Wilson (Newcastle),
6 – Hwang Hee-chan (Wolverhampton), Isak (Newcastle), Mbeumo (Brentford), Solanke (Bournemouth),Watkins (Aston Villa), Jackson (Chelsea),
5 – Douglas Luiz (Aston Villa), Edouard (Crystal Palace), Ferguson (Brighton), Nketiah (Arsenal),

Ne spreglejte