Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 7. 2018,
8.35

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe

Natisni članek

poškodba advertorial Artros pohodništvo

Četrtek, 26. 7. 2018, 8.35

2 meseca, 2 tedna

Zvin gležnja: kaj pa zdaj?

Vsebino omogoča Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe

Tako kot pri vsaki aktivnosti se tudi pri pohodništvu ne moremo izogniti poškodbam. Med najpogostejše spadajo različne poškodbe in preobremenitvena vnetja vezi in obsklepnih struktur. Če se nesreča zgodi, je treba ukrepati hitro, pravilno in na ustrezen način.

tek poškodba | Foto:

Zvin gležnja je zelo pogosta pohodniška poškodba. Običajno nastane zaradi nenadnega upogiba stopala navznoter. Pri tem se preobremenijo in poškodujejo vezi na zunanji strani gležnja. Prvi znaki zvina so bolečina, oteklina in omejena gibljivost.

Prva pomoč

Svetujemo, da je v nahrbtniku poleg vseh drugih stvari vedno tudi prva pomoč in da jo seveda znate tudi uporabljati. Ob poškodbi je potrebno gleženj razbremeniti ter poviti z  elastičnim povojem.

Zdravljenje v akutni fazi, ki običajno traja od 12 do 48 ur, je počitek in lokalno hlajenje za zmanjševanje bolečine in otekline. Hladite dvo- do trikrat dnevno po 20minut. Pri tem uporabite hladilne vrečke ali vrečke z ledom. Naredite kompresijo prizadetega dela z elastičnim povojem in dvignite poškodovani del telesa za od 15 do 20 centimetrov nad višino srca, s čimer pospešite limfni in venski obtok.

Po nudeni prvi pomoči na terenu mora gleženj obvezno pregledati zdravnik. Na pregled se lahko naročite v ortopedskem centru Artros, kjer vam nudimo celovito obravnavo na enem mestu.

ortoped artros pregled koleno | Foto:

Kdaj k zdravniku?

Vsaka bolečina je opozorilo, tista, ki traja več kot nekaj dni, pa je znak, da je treba obiskati zdravnika specialista, ki bo ugotovil, zakaj do težav prihaja in se bo odločil za nadaljnje postopke diagnostike in zdravljenja glede na stopnjo poškodbe. Osnovna slikovna preiskava je v tem primeru rentgensko slikanje, s katero izključimo poškodbo skeleta. Slikanje z magnetno resonanco nam omogoči natančnejšo oceno stopnje zvina in obsega poškodb sklepnih vezi.

Zdravljenje zvina gležnja je najpogosteje konzervativno s fizikalno terapijo in poteka brez zapletov. Operativno zdravljenje pride v poštev le hujših zvinih s popolnim pretrganjem vezi.

Hitro in brez čakalne vrste se lahko naročite na MR preiskavo sklepov v ortopedskem centru Artros.

Vrnitev k aktivnostim

Bistveno je, da čim prej pričnete s fizioterapijo pri fizioterapevtu. To pomembno prispeva k  povrnitvi funkcionalnosti sklepa v najkrajšem času.

S terapijami v akutni fazi zmanjšamo bolečino in otekanje sklepa predvsem z izvajanjem ročne limfne drenaže in naprednimi obsevalnimi tehnologijami  kot sta terapija z visoko energijskim laserjem (HIL) in tarčna radiofrekvenčna terapija (TRT).

Po umiritvi bolečine s terapevtsko vadbo povrnemo gibljivost sklepa in  poskrbimo za okrepitev mišic. Z vadbo, ki spodbuja povrnitev propriocepcije - občutka za položaj sklepa, delujemo preventivno, saj zmanjšujemo tveganje za ponovitev zvina.

Izkušen fizioterapevt vam z individualnim pristopom in učinkovitimi terapevtskimi metodami lahko pomaga k hitrejšemu okrevanju in vrnitvi k športnim aktivnostim. Naročite se na individualno obravnavo v fizioterapevtskem centru Artros Reha.

fizioterapija vadba rekreacija poškodba | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne spreglejte