Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
12. 8. 2022,
13.00

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Natisni članek

nasvet za izlet v hribe pohodništvo Karavanke Vrtača Naj planinska koča

Petek, 12. 8. 2022, 13.00

11 mesecev

NASVET ZA IZLET V HRIBE (9.)

Vrtača z veliko začetnico: pohod do mogočnega cepina

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

pohod hribi Vrtača | Nad oblaki. Vrtača je drugi najvišji vrh Karavank. | Foto Matej Podgoršek

Nad oblaki. Vrtača je drugi najvišji vrh Karavank.

Foto: Matej Podgoršek

Podaljšan praznični konec tedna, pa še v soboto se bo znova naredilo lepo vreme. Hribi bodo tako spet vabili. Nimate ideje, kam? Vsak petek vam eno ponudimo mi. Naslednja ideja je Vrtača (2.181 m), preverite pa tudi prejšnje.

pohod hribi Konj
Sportal In lahko si boste rekli: Zdaj sem pa na Konju! #video

Vrtača pisano z malo začetnico je majhna kraška kotanja, pisano z veliko pa vse prej kot to. Gre za drugi najvišji vrh Karavank (2.181 metrov nadmorske višine), ki se kot podolgovat zašiljen greben dviga 600 metrov nad Zelenico in več kot 1.500 metrov nad Celovško kotlino. Gre torej za mejni greben. Vrh označuje velik kovinski cepin, ki je zagotovo eden bolj markantnih objektov v slovenskih gorah. 

Koča na Zelenici, kjer se lahko okrepčamo, in Vrtača desno zgoraj. | Foto: Matej Podgoršek Koča na Zelenici, kjer se lahko okrepčamo, in Vrtača desno zgoraj. Foto: Matej Podgoršek Najbolj priljubljeno izhodišče za pohod na Vrtačo je mejni prehod Ljubelj. Veliko parkirišče je levo od predora, pod nekdanjim smučiščem Zelenica, manjše (brezplačno) pa desno od predora, kjer se sicer začne pot na še eno zelo priljubljeno kočo nad Tržičem - kočo na starem Ljubelju. A mi se tokrat odpravljamo na Vrtačo in vzpon se začne po makadamski cesti ob robu smučišča Zelenica.

Za zgornjo postajo sedežnice lahko pot nadaljujemo desno po strmi cesti ali naravnost po pešpoti, ki se cikcak na pobočje vzpenja po kamnitem terenu, ki ga obdaja rušje. Na levi opazujemo velika melišča pod strmimi pobočji še ene zelo priljubljene gore v tem delu Slovenije, Begunjščice. Kočo na Zelenici dosežemo v dobri uri, hitrejši lahko tudi v 45 minutah. Ta je ob vrnitvi z Vrtače lahko postojanka za okrepčilo po naporni turi. Desno navzgor od koče se nam že odpre pogled proti cilju, Vrtači.

Pohodniške ideje Mateja Podgorška lahko na Sportalu spremljate vsak petek.
Upamo, da najdete tudi kaj zase. 
Mateja lahko spremljate tudi na profilu na Instagramu Instagram.com/matejtravels ali na njegovem kanalu na YouTubu.

Pod južnimi pobočji Vrtače, ko se vzpenjamo z Zelenice. | Foto: Matej Podgoršek Pod južnimi pobočji Vrtače, ko se vzpenjamo z Zelenice. Foto: Matej Podgoršek

Zadnji del poti | Foto: Matej Podgoršek Zadnji del poti Foto: Matej Podgoršek Za kočo na Zelenici krenemo prek travnika oziroma nekdanjega otroškega smučišča po desni poti v smeri Vrtače in Stola (levo se odcepi strma pot na Begunjščico).

Za veliko skalo nas pot vodi nazaj v gozd, po katerem se bomo v naslednjih minutah zložno vzpenjali po južnih pobočjih Vrtače. Več kot pol ure hodimo v smeri zahoda, v smeri Stola. Ko je gozd že za nami in prečimo melišča pod Vrtačo, dosežemo razpotje. Naravnost se gre na Stol, mi pa zavijamo desno navzgor.

Pot postaja vse strmejša in vzpon kondicijsko zahtevnejši, so pa zato razgledi vse lepši. Ko dosežemo zahodni greben Vrtače, se pot obrne desno in pred nami je najtežji del pohoda. Tu je potrebno nekaj več previdnosti zaradi nevarnosti zdrsa (še posebej ob sestopu), sem in tja se bomo oprijeli tudi skal.

Glavni greben Vrtače dosežemo v naslednjih 20 minutah. Sledi še zadnji položnejši del poti, ki je v primeru megle oziroma nizke oblačnosti lahko prav misteriozen. Sam sem imel ob vzponu na Vrtačo nekaj smole z vremenom in v tem delu poti nisem videl veliko več kot le nekaj metrov pred sabo.

Vrtača (2.181 m)

Izhodišče: Ljubelj (1.058 m)
Višinska razlika: 1.100 metrov
Čas pohoda: tri ure
Zahtevnost: delno zahtevno

Skalnati vrh | Foto: Matej Podgoršek Skalnati vrh Foto: Matej Podgoršek Na skalnatem vrhu Vrtače bomo v približno treh urah, hitrejši lahko že v dveh urah in desetih minutah. Ne le 1.100 višinskih metrov, pot je tudi sorazmerno dolga, saj obide skoraj celoten greben Vrtače.

Ob jasnem vremenu bosta sosednja Stol in Begunjščica kot na dlani, navzdol pa se odpira prekrasen pogled na Zelenico na jugu in Celovško kotlino na severu. Sam bom prav zaradi razgledov pohod moral ponoviti, saj je bil vrh sprva zavit v meglo. Po pol ure čakanja se je sicer pokazalo sonce, a megla je pogled proti dolini in sosednjim vrhovom še zakrivala. 

Sestopimo po isti poti. Ko sem sam dosegel kočo na Zelenici, se je megla razkadila in pokazal se je tudi vrh. Vreme je v hribih nepredvidljivo in vsakič pač ne moremo imeti sreče z razgledi, predvsem pa je pomembno, da se pred vzponom prepričamo, da bo vreme vsaj stabilno, da ne grozijo nevihte in dež. Pa srečno!

Ste že bili na Vrtači? Tukaj so še druge pohodniške ideje:

hribi pohod Vrtaško sleme
Sportal Po strmini z "legendarnim slovesom" na Vrtaško Sleme
Gletscherweg Innergschlöss
Sportal Pohod do ledenika, po eni najlepših gorskih poti v Avstriji #video
Storžič
Sportal Krožna pot na Storžič, gor čez Kališče, dol mimo Javornika #video
Špik hude police kozorogi
Sportal Pohod v kraljestvo kozoroga #foto #video
Stenar Kriški podi
Sportal Pijana nevesta in vzpon na Stenar bo lažji #foto #video
Svinjak
Sportal Pohod na goro z najbolj nenavadnim imenom − Svinjak
pohod hribi Dovška Baba
Sportal Pohod na Dovško Babo s čudovitim pogledom na Triglav #video
Ne spreglejte