Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 7. 2018,
14.03

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Naj planinska koča Vršič Ruska kapelica

Torek, 24. 7. 2018, 14.03

5 let, 9 mesecev

Ruska kapelica pod Vršičem praznuje 102. obletnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Ruska kapelica | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

V letu, ko svet obeležuje stoto obletnico konca prve svetovne vojne, bo v soboto pri Ruski kapelici pod Vršičem spominska slovesnost ob 102. obletnici postavitve kapelice. Slovesnosti se bodo udeležile uradne delegacije Rusije, ruske pravoslavne cerkve in mesta Sankt Peterburg. Letošnja slovesnost sovpada z dnevi Sankt Peterburga v Sloveniji.

Častni pokrovitelj slovesnosti ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne in govorec na slovesnosti bo predsednik republike Borut Pahor. Poleg njega bo zbrane na spominski slovesnosti letos nagovoril tudi vodja ruske delegacije, minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov.

Delegacijo mesta Sankt Peterburg bo vodila namestnica tamkajšnjega guvernerja, pristojna za socialno in demografsko politiko Ana Mitjanina. Delegacijo ruske pravoslavne cerkve bo vodil namestnik sankpeterburškega Aleksandro-Nevskega samostana, škof Kronštadtski Nazarij.

Pričakujejo več tisoč ljudi

Ob robu slovesnosti bodo na Bledu ekumenski pogovori delegacije ruske pravoslavne cerkve s predstavniki slovenske katoliške cerkve, srbske pravoslavne cerkve in slovenske evangeličanske cerkve. Ruska kapelica | Foto: STA , Foto: STA ,

Prireditelji tako kot vsako leto pričakujejo, da se bo sobotne slovesnosti udeležilo več kot tisoč ljudi, zaradi česar bo od Kranjske Gore do Ruske kapelice med slovesnostjo delna zapora ceste in bo za vse, ki se bodo slovesnosti udeležili, v Kranjski Gori organiziran brezplačni avtobusni prevoz.

Slovesnosti, ki se bo začela ob 10. uri, bo v centru Kranjske Gore sledilo še tradicionalno družabno srečanje članov Društva Slovenija Rusija.

V Kranjski gori bo že v petek koncert ženskega pevskega zbora Sanktpeterburške duhovne akademije, KD Odmev in mešanega pevskega zbora Kranjska Gora.

V župnijski cerkvi bo zvečer spominska maša, v kranjskogorski dvorani Vitranc pa brezplačni koncert Mance Izmajlove in ruskih umetnikov pod pokroviteljstvom fundacije Ruski mir. Ženski pevski zbor Sanktpeterburške duhovne akademije bo v nedeljo nastopil tudi v ljubljanski frančiškanski cerkvi.

Tonka Zadnikar
Sportal Legendarna oskrbnica: Zelo težko sem se navadila na gospe s torbicami in v salonarjih

Vrhunec dni Sankt Peterburga v Sloveniji bo petkov galakoncert solistov sanktperburške opere ob spremljavi koncertnega zbora Sankt Peterburga in italijanskega simfoničnega orkestra Mitteleuropa pod taktirko dirigenta Petra Feranca, ki bo v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Poleg tega bo koncertni zbor Sankt Peterburga na sobotni spominski slovesnosti pri Ruski kapelici nastopil z duhovnimi deli ruskih skladateljev.

Ruska kapelica kot znamenje sodelovanja in človeštva

Ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev je na današnji novinarski konferenci poudaril, da so v več kot sto letih, ki jih je preživela Ruska kapelica, "pihali različni vetrovi, so se pojavile in izginile države, se spreminjale meje", a se odnos Slovencev do kapelice in prek tega do ruskega naroda ni spremenil, zaradi česar je tudi nastala tako dobra tradicija z neprecenljivim pomenom.

Vršič - Ruska kapelica | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Župan Kranjske Gore Janez Hrovat je menil, da tudi Ruska kapelica kaže, da je potrebno sodelovanje, da so poti človeštva široke in nas ne sme prevzeti sovraštvo. Prisotnost vedno več mladih ljudi je po njegovih besedah dobra spodbuda, zato je pozval Slovence, "ki jim ni vseeno za zgodovino in prihodnost", da se udeležijo sobotne slovesnosti ... in si pri kapelici stisnejo roko prijateljstva.

Pogled na Triglav s Kanjavca
Sportal Naj kotički v slovenskih gorah: Triglav in južni pristopi z bohinjskih planin

Predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Ivan Geržina je med drugim prav tako poudaril, da je Ruska kapelica postala legenda in iz simbola vojne postala simbol miru.

Triglav
Sportal Kakšna je v teh dneh gneča na Triglavu?
Rusko kapelico pod Vršičem so pred 102 letoma, leta 1916, zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin na umrle tovariše, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz. V spomin na umrle v plazu so ruski ujetniki v gozdu pod Vršičem sami postavili leseno kapelico v pravoslavnem slogu.

Po prvi svetovni vojni so za kapelico skrbeli domačini in okoličani ter jo ogradili. Po rekonstrukciji ceste leta 1937 so našli številne grobove umrlih ruskih ujetnikov, posmrtne ostanke so pokopali v kostnici ob kapelici, nad katero so postavili piramido, na njej pa napis Sinovom Rusije.

Lesena kapelica je z leti strohnela, zato so jo leta 1991 konzervirali in obnovili dotrajane dele, obnovili pa so tudi grobove ruskih ujetnikov pri Erjavčevi koči ter očistili in obnovili grob neznanega vojaka ob kapelici. Leta 2006 je bila kapelica v celoti obnovljena.
Mojca Odar
Sportal Učiteljica in gorska reševalka, zaradi katere učenci postajajo pravi poznavalci Triglava
Ne spreglejte