Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2019,
17.30

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

1

Natisni članek

Naj planinska koča pohodništvo

Četrtek, 30. 5. 2019, 17.30

4 leta, 11 mesecev

Namesto rekordnega obiska rekordno slabo vreme in sneg #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

1

Šija | Taborniški dom na Šiji v istem obdobju lani in letos. Razlika je očitna. Oskrbniki slovenskih planinskih koč v mesecu maju zaradi izrazito slabega vremena beležijo hud upad obiska. | Foto Facebook

Taborniški dom na Šiji v istem obdobju lani in letos. Razlika je očitna. Oskrbniki slovenskih planinskih koč v mesecu maju zaradi izrazito slabega vremena beležijo hud upad obiska.

Foto: Facebook

Dež, ki mu že od 6. maja skoraj ni videti konca, katastrofalno vpliva tudi na obisk gora in s tem planinskih postojank. Tako klavrne spomladanske sezone še nismo imeli, ugotavljata Tonka Zadnikar in Franci Beguš, oskrbnika priljubljene Tonkine koče oziroma Orožnovega doma na Bohinjsko Bistrico.

Lani smo v tem obdobju v Sloveniji uživali v skoraj poletnih temperaturah. Živo srebro se je 30. maja 2018 povzpelo do skoraj 30 stopinj Celzija. 365 dni pozneje je povsem drugače. Na Golici sta na primer dve stopinji Celzija, na Kredarici pa je višina snežne odeje dosegla 315 centimetrov, kar je največ v tej sezoni in najkasneje v zgodovini meritev. Menda je tam največ snega navadno ob koncu aprila.

Na Kredarici je trenutno več kot tri metre snega, kar je rekord v debelini snežne odeje v tej zimi. | Foto: Twitter - Voranc Na Kredarici je trenutno več kot tri metre snega, kar je rekord v debelini snežne odeje v tej zimi. Foto: Twitter - Voranc

Podpredsednik PZS: Majski obisk je pod pričakovanji

Podpredsednik Planinske zveze Slovenije in vodja komisije za koče in planinske poti Miro Eržen, ki ne pomni, da bi že doživel tako izrazito vremensko slabo spomladansko obdobje, sicer nima vseh zbranih podatkov, ki bi povsem natančno predstavili trenutno stanje, iz pogovorov z oskrbniki in mnenj s terena pa sklepa, da bo majski izplen obiska pod pričakovanji.

To še posebej velja za planinske koče na višjih legah, ki so zaradi zahtevnosti terena težje dostopne in kjer zaradi trenutno povsem zimskih razmer načrtujejo odprtje z zakasnitvijo. "Planinske koče okrog Triglava bodo svoja vrata najverjetneje odprle šele 25. junija," je napovedal.

Majski obisk slovenskih gora in koč bo pod pričakovanji, ugotavlja podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Majski obisk slovenskih gora in koč bo pod pričakovanji, ugotavlja podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kaj počnejo oskrbniki, medtem ko čakajo, da se vreme izboljša?

Tudi oskrbniki planinskih postojank, ki smo jih poklicali za opis trenutnega stanja in morebitnega obiska, se strinjajo, da tako slabega uvoda v sezono ne pomnijo. Obdobje brez obiskovalcev izkoristijo za opravila, za katera v poletni sezoni preprosto ne bo več časa.

Letošnje poletje bomo z vašo pomočjo že petič izbirali naj planinsko in naj visokogorsko kočo. Glasovanje bomo začeli v ponedeljek, 17. junija 2019. Vabljeni.

Franci Beguš, oskrbnik Orožnove koče na planini za Liscem, prej pa prvi mož Kranjske koče na Ledinah, se je s trenutnimi vremenskimi razmerami preprosto sprijaznil: "Drugega mi tudi ne preostane, poleg tega sem prepričan, da se vremenske razmere v desetih letih prej ali slej poravnajo. Enkrat je slabo, drugič pa je odlično."

Franci Beguš, oskrbnik Orožnike koče na planini za Liscem, deževne dni izkoristi za nujno potrebna opravila v koči. | Foto: plac.siol.net Franci Beguš, oskrbnik Orožnike koče na planini za Liscem, deževne dni izkoristi za nujno potrebna opravila v koči. Foto: plac.siol.net

No, v tem trenutku je slabo, se strinja Beguš. "Ob koncih tedna, razen nekaj domačinov in petih do desetih planincev od drugod, obiska ni. Če je vreme še posebej slabo, sem na koči sam. Ta čas zato izkoristim za druga opravila. Trenutno izdelujem omarice za shranjevanje spalnih rjuh, ubadam se tudi s nošnjo drv, hrane in pijače na kočo," našteva oskrbnik, ki je znan predvsem po organizaciji klasičnih koncertov v gorah. Mimogrede, naslednji bo na sporedu 23. julija.

Tudi Herman Uranič, oskrbnik Doma na Komni, ki je odprt vse leto, tarna nad slabim obiskom in še slabšim vremenom. "Tujci, ki imajo počitnice že vnaprej rezervirane, pridejo tudi v primeru dežja, domačih gostov pa ni," opaža Uranič, ki meni, da je v tem obdobju vsaj 60 odstotkov obiskovalcev manj kot lani.

Herman Uranič, oskrbnik Doma na Komni, poleti pa Triglavskega doma na Kredarici, ocenjuje, da je v tem obdobju na Komni 60 odstotkov obiskovalcev manj kot lani. | Foto: Ana Kovač Herman Uranič, oskrbnik Doma na Komni, poleti pa Triglavskega doma na Kredarici, ocenjuje, da je v tem obdobju na Komni 60 odstotkov obiskovalcev manj kot lani. Foto: Ana Kovač

A ne obupuje. "Če se bo vreme v nadaljevanju leta ustalilo, bomo na ta klavrn maj kmalu pozabili," ostaja optimističen. "Trenutno obdobje izkoriščamo za obnovo prh na Komni, belimo prostore, ker na Komni ni snega, lahko urejamo tudi okolico."

Poletje bo, tako kot je že običaj, preživel kot oskrbnik Triglavskega doma na Kredarici. "Desetega junija se bomo odpravili na Kredarico, kjer nas, kot kaže, najprej čaka kidanje snega, šele potem bomo lahko vstopili v kočo. Načrtujemo, da bo dom odprt od 25. junija."

Ključavnice narcise na Golici se bodo zaradi slabega vremena v maju letos razcvetele pozneje. Foto: www.exploringslovenia.com/tours/golica. | Foto: Ključavnice narcise na Golici se bodo zaradi slabega vremena v maju letos razcvetele pozneje. Foto: www.exploringslovenia.com/tours/golica.

Tudi Katarina Zrnič, oskrbnica Doma na Golici, ni preveč navdušena nad trenutnimi vremenskimi razmerami. "Od 25. aprila je Golico že petkrat pobelil sneg. Trenutno imamo dve stopinji, ključavnice (cvetlice, ki so zaščitni znak Golice) se še vedno niso razcvetele. Čakajo. So v popkih, a tako je že 14 dni. Za cvetenje potrebujejo približno 14 dni sončnega vremena. Predvidevam, da se bo cvetenje zamaknilo za mesec dni."

Prepričana je, da je za neobičajno vremensko stanje kriv človek, njegovo nespametno poseganje v naravo in nespoštljiv odnos, svoje pa naj bi prispevala tudi ozonska luknja.

GRZS, helikoptersko reševanje
Sportal FOTO in VIDEO: Slovenska pilotka, ki rešuje življenja

Strinja se, da vreme zelo slabo vpliva na obisk Golice, a je prepričana, da bodo v nadaljevanju sezone vse nadoknadili. Računa tudi na tuje goste, ti obiska običajno ne odpovedo. Že jutri pričakuje skupino gostov iz Francije, sredi junija pa tudi razcvet prave planinske sezone.

30. maja je Šijo spet pobelil sneg, a oskrbnika računata, da ga bo odnesel že sončen petek.  | Foto: Facebook 30. maja je Šijo spet pobelil sneg, a oskrbnika računata, da ga bo odnesel že sončen petek. Foto: Facebook

Slabo vreme, ponoči je zapadel celo sneg, kroji tudi obisk Taborniškega doma na Šiji v gorski skupini Karavanke, ki leži na višini 1.528 metrov. "Obiska je precej manj kot v istem obdobju lani. Dogaja se tudi, da skupine, ki so se napovedale, zaradi slabega vremena svoj obisk odpovejo, zgodi se, da kdaj ni niti enega gosta, a tako pač je. Položaj rešujemo z obilo dobre volje, drugega nam niti ne preostane," je povedal Miha Teran, ki z ženo Simono skrbi za dom na Šiji.

Tonka Zadnikar Tonkina koča | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na dobro voljo je zanaša tudi Tonka Zadnikar, legendarna oskrbnica Tonkine koče pod Vršičem, ki se s trenutnimi vremenskimi nevšečnostmi ne obremenjuje, ampak ta čas raje izkoristi na pripravo na poletno sezono, saj na njenem vrhuncu za kaj takega preprosto ni časa.

"Zelo smo odvisni od vremena. Če ni pogojev za obisk gora, potem tudi gostov nimamo. Aprila in maja smo imeli zelo slab obisk. K sreči nas obiščejo vsaj tuji gostje. Ti rezervacij običajno ne odpovejo, pridejo v vsakem vremenu. Mimo naše koče pelje pot Alpe Adria in pohodniki, ki hodijo po njej so pri nas redni gostje. Njih slabo vreme ne ustavi, saj pot rezervirajo že vnaprej," je povedala 71-letna Zadnikarjeva, babica uspešne smučarke Mete Hrovat in zagrizena športnica. Oktobra letos bo v Ljubljani odtekla dvoj 35. maraton, kolesarske Dirke okoli Slovenije (DOS) pa se bo lotila prihodnje leto.

Ne spreglejte