Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2016,
20.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

pohodništvo Hribolazec

Torek, 26. 7. 2016, 20.17

6 let, 6 mesecev

Skok v gore: najprej praksa, potem virtualni svet

Hribolazec, skupina na Facebooku z več kot desettisoččlanskim občestvom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Skupina Hribolazec na Facebooku je bržkone ena najbolj številčnih in aktivnih virtualnih skupin, namenjenih debatam ter deljenju mnenj in fotografij s planinsko tematiko v Sloveniji. Ustanovljena leta 2010 in namenjena ožjemu krogu prijateljev, ki bi v njej delili svoje mnenje o preteklih izletih in kovali nove, je v šestih letih prerasla vse okvire. Skupina danes šteje več kot deset tisoč uporabnikov, ki redno in pospremljeno s številnimi všečki in komentarji delijo svoje vtise s planinskih tur.

Ena od fotografij s Hribolazca s ture Kofce–Veliki vrh. Arhiv: Ajde Boncelj. | Foto: Ena od fotografij s Hribolazca s ture Kofce–Veliki vrh. Arhiv: Ajde Boncelj.

Poudarek skupine Hribolazec na Facebooku je na podajanju informacij o trenutnih razmerah v gorah in drugih koristnih informacijah, pobudah za najrazličnejše izlete ali pa služi le kot stran, kjer se človek naužije lepot gora prek številnih fotografij, piše v opisu virtualne, planinsko obarvane skupine, ki jo je 13. 1. 2010 ustanovil Peter Remec.

Eden od administratorjev skupine na Facebooku Sašo Benetek v družbi ustanovitelja Hribolazca, Petra Remca, na Kumu. | Foto: Eden od administratorjev skupine na Facebooku Sašo Benetek v družbi ustanovitelja Hribolazca, Petra Remca, na Kumu. Ker je dela za enega preveč, je določil več administratorjev, med njimi tudi Saša Benetka, našega sogovornika pri pripravi prispevka, ki ga pravkar prebirate.

Vsi administratorji skrbijo za nemoten potek spletne menjave informacij, vtisov in fotografij. Vsake toliko časa zamenjajo profilno fotografijo, opozarjajo na neskladnosti s spravili vedenja v skupini (objavljamo jih v sklepnem delu prispevka), občasno pa zaradi nespoštovanja pravil katero izmed njih tudi izbrišejo.

Zanimivo je, da je bila rast skupine prva štiri leta dokaj skromna, nato pa se je pri številki 1.300 članov kar naenkrat zgodila skokovita rast zahtevkov za pridružitev.

"Še vedno dobivamo po od 15 do 20 zahtevkov za vstop v skupino na dan. Članov je že več kot 9.900 (danes že 10.037, op. p.)," je pojasnil Benetek. Presenetila jih je že prelomnica dva tisoč članov, deset tisoč pa je seveda pravi pozitivni šok.

Najprej vdihni, šele potem napiši

Strinja se, da je raven komunikacije v skupini Hribolazec dostojna in neprimerljiva z žolčnimi razpravami na nekaterih drugih, večinoma politično obarvanih profilih, se pa tudi v njihovi skupini občasno zgodi, da se kdo preveč čustveno odzove in posledične uporabi težke besede.

"Seveda je prav, da se kakšno mnenje tudi napiše, a je treba tudi tukaj prej malce globoko vdihniti, pa šele potem napisati. Drugače pa je bolje kot drugje," je z ravnjo pogovora v Hribolazcu zadovoljen Benetek.

Fotografija s Hribolazca: Nik in Isak na poti na Raduho. Arhiv Katje Odar. | Foto: Fotografija s Hribolazca: Nik in Isak na poti na Raduho. Arhiv Katje Odar.

Pravila in smernice Facebook skupine Hribolazec:

1. Kakršnekoli komercialne objave so strogo prepovedane in pomenijo takojšnjo izključitev iz skupine. Da ne bo pomote: vsekakor so dobrodošle informacije o aktivnostih planinskih društev in raznoraznih organizacij s področja planinstva. Prav tako niso sprejemljive politične ali druge ideološke objave ter vse, kar ne sovpada s tematiko skupine. Če ste torej postali član z namenom promocije določenih spletnih strani, storitev ali karkoli podobnega, ste na napačnem mestu.

2. Vse objave v Hribolazcu naj bodo javne. Vse, kar je objavljeno direktno na Hribolazcu, je v vsakem primeru vidno vsem članom skupine, če pa delite povezavo (npr. albuma fotografij) iz svojega ali kateregakoli drugega profila, pa poskrbite, da bo imela ta povezava nastavitev "Javno" oziroma "Public".

3. Objavljanje fotografij je zaželeno, še posebej, če so aktualne (nekako v okviru meseca dni). Tovrstne objave služijo kot informacija o trenutnih razmerah in so lahko v veliko pomoč drugim članom skupine pri načrtovanju izletov. Če objavljate več kot eno fotografijo, naj bodo te v obliki albuma, bodisi kreiran v sami skupini bodisi kot povezava na (javen) album na drugih profilih.

Benetek z administratorko Klavdijo na Glančniku. | Foto: Benetek z administratorko Klavdijo na Glančniku.

4. Arhivske fotografije načeloma niso prepovedane, objavljajo pa se samo posamezno, in sicer velja pravilo "en član – ena fotografija na teden". Tako se izognemo poplavi arhivskih fotografij, ki prekrijejo aktualne objave, saj s tem skupina izgubi funkcijo obveščanja o aktualnih razmerah.

5. Tako aktualne kot arhivske fotografije morajo nujno vsebovati podatek o datumu in kraju nastanka. Najlažje ti dve informaciji podate kar v ime albuma (primer: Triglav, 16. 8. 2014), lahko pa tudi na kakšen drug dovolj jasen način.

6. Podvojene objave se prav tako brišejo, saj s tem zmanjšujejo preglednost prispevkov. Pred objavo torej preverite, ali mogoče prispevek, ki ga nameravate dodati na zid skupine, tam že obstaja. Če nameravate postaviti vprašanje, se prepričajte, da informacija ni na voljo (tudi) na ostalih spletnih straneh. To velja še posebej za splošne informacije (npr. odprtost koč, vreme …), zato smo v ta namen v opis skupine (desno zgoraj) navedli nekaj koristnih povezav, ki so vam lahko v pomoč.

7. Kreiranje dogodka je omogočeno vsem članom skupine in ni le domena administratorjev. S tem tudi pokažete neko mero resnosti in lahko posledično pričakujete večje zanimanje za svoj dogodek. Če se odločite za ta korak, naj bo dogodek opremljen s čim več informacijami, vsekakor pa mora biti jasno, kdaj in kje se dogodek odvija. V pomoč pri tem naj vam bodo pretekli dogodki. Pomembno: dogodek kreirajte le v primeru, da ga nameravate dejansko izvesti!

8. Kakršnegakoli neprimernega obnašanja do drugih članov oziroma administratorjev skupine ne toleriramo.

Spletne strani, ki ponujajo informacije o planinski tematiki:

- uradna stran Planinske zveze Slovenije

- hribi.net

- Razmere v gorah

- Pespoti.si

- Facebook profil Naj planinska koča 2016

Ne spreglejte