Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
6. 9. 2016,
10.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Torek, 6. 9. 2016, 10.58

6 let, 6 mesecev

Zoran Dragić: Vse je videti, kot da so prijateljske tekme, a jih jemljemo resno

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Foto: Grega Valančič/Sportida

Med pomembnejše člane slovenske košarkarske reprezentance spada tudi Zoran Dragić. Skupaj s soigralci se zaveda, da je pred njimi izjemno pomembna kvalifikacijska tekma za EuroBasket 2017 z Ukrajino. "Upam, da bo Zlatorog poln," pravi Zoki.

Slovenija je po dveh tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2017 še neporažena. Na uvodu je doma s 113:68 premagala Kosovo, v soboto pa na gostovanju po težki bitki s 83:78 še Bolgarijo.

Zoran Dragić je na gostovanju v Botevgradu od vseh košarkarjev na parketu prebil največ minut. Selektor Igor Kokoškov ga je v igri držal 35 minut, v tem času pa je lahko mlajši od bratov Dragić videl tako vzpone kot tudi padce.

Slovenija je namreč nekajkrat vodila s 14 točkami razlike, nato omogočila Bolgarom, da so izničili zaostanek in prešli celo v vodstvo, a se je na koncu tekma za našo izbrano vrsto vendarle končala pozitivno.

Kako na EuroBasket 2017?

Slovenija po 12 letih znova igra kvalifikacije za veliko tekmovanje. V boju za nastop na EP 2017 bo odigrala šest tekem, na evropsko prvenstvo pa se bodo ob prvouvrščeni reprezentanci iz vsake skupine uvrstile še štiri najboljše drugouvrščene reprezentance.

"Če bomo šli vsi v kontakt, sodniki ne bodo mogli piskati prekrška vsem"

"Po eni strani so nas nekoliko pretepli. Preslabo smo se odzvali. Naslednjič se kaj takšnega ne sme ponoviti. Delali smo osnovne napake, ki jih ne bi smelo biti. To je težava. Začeli smo dobro kot proti Kosovu, nato pa se umaknili nazaj. Na začetku moramo pokazati, kdo smo. Mi moramo narekovati potek tekme. Tudi glede sodnikov. Če bodo ti videli, da gre vseh pet fantov v kontakt, ne bodo mogli vsem petim dosoditi prekrška. Če gre le eden, pa to ni dobro," se je Zoki dotaknil dvoboja z Bolgarijo.

Ne prezrite:

Igor Kokoškov izpostavlja, da bodo morali odgovoriti na pravi način
"Česa takšnega si ne smemo več dovoliti"
Goran Dragić prevzel odgovornost nase

V reprezentanci je letos pozdravil tretjega selektorja. Pred Kokoškovom sta bila na čelu Jure Zdovc in Božidar Maljković. Od vseh, kot pravi, se je nekaj naučil, trenutnemu pa je namenil naslednje besede: "Igor ima ameriško fineso. Prav tako je v njem srbska kri (smeh, op. p.). Delamo zelo dobro, prav tako se razumemo dobro. Verjamem, da bomo to le stopnjevali. Zna tudi povzdigniti glas. Morda ga vi niste videli takšnega. Vsem želi vse dopovedati na normalen način, jasno pa, da tudi povzdigne glas."

"Ni mi težko dati koša, če imam žogo"

"Ključno je, da se bomo ognili padcem, sicer pa si skupaj prizadevamo za to, da bo reprezentanca boljša." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Ključno je, da se bomo ognili padcem, sicer pa si skupaj prizadevamo za to, da bo reprezentanca boljša." Foto: Grega Valančič/Sportida Največja težava v slovenski igri so padci, ki se dogajajo našim košarkarjem. Nihanj je še preveč, zaradi teh pa se izbranci Kokoškova znajdejo v težavah. Proti kakovostnejšim reprezentancam se lahko to maščuje: "Prihodnje leto bo zagotovo bolje, ker bomo dalj časa skupaj. Mislim, da že zdaj dobro funkcioniramo, ker se že poznamo. Pomagamo tudi Igorju, ker ne pozna vseh košarkarjev. Skupaj si moramo prizadevati za to, da bomo boljša reprezentanca. Ključno je, da se bomo ognili padcem, ki se pojavljajo v igri."

Na prvi tekmi proti Kosovu je dosegel 19 točk, dvoboj z Bolgari pa končal pri sedmih točkah. In kako je zadovoljen s svojima predstavama? "Vedno dam lahko več. Ni mi težko dati koša, če imam žogo. Zmagovali bomo, ko bo zadnja poteza prava. Reprezentanca ni le en košarkar, ampak skupek vseh petih. S svojimi predstavami sem zadovoljen," odgovarja Dragić.

"Vse je videti, kot da so prijateljske tekme"

Vedo, kje so največje nevarnosti Ukrajine. "Upamo, da bo Zlatorog v sredo poln," pravi Zoki. | Foto: Grega Valančič/Sportida Vedo, kje so največje nevarnosti Ukrajine. "Upamo, da bo Zlatorog v sredo poln," pravi Zoki. Foto: Grega Valančič/Sportida Skupaj s košarkarji kvalifikacijskega naboja za evropsko prvenstvo na lastni koži še ni občutil, zato se tudi on privaja na gostovanja v Bolgariji, pred njim pa sta še tisti v Ukrajini in na Kosovu: "Drugače je igrati. Zame so to prve kvalifikacije. Vse je videti, kot da so prijateljske tekme. Saj jih vzamemo resno in vemo, da moramo zmagati, vendar ni občutka kot na prvenstvu. Za to smo si sami krivi, ker se lani nismo uvrstili v četrtfinale."

Za konec se je dotaknil še sredinega obračuna z Ukrajino, s katero se bodo naši košarkarji, če sklepamo po prvih dveh tekmah in igralskem kadru, udarili za končno prvo mesto v skupini E. "Ukrajina je kakovostna reprezentanca, ki igra na evropskih prvenstvih. Nima krilnega centra in igra z dvema centroma. Odigrati bomo morali stoodstotno. Spodrsljaja si ne moremo privoščiti. Upam, da bo Zlatorog poln. V Stožicah sem bil presenečen, da je bilo toliko ljudi, ker Slovenci niso vajeni kvalifikacij. Verjamem, da bo v Zlatorogu še več navijačev, ker igramo proti konkurentu za prvo mesto. Z njimi bomo imeli tako šestega igralca."

Ne spreglejte