Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
5. 9. 2016,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 9. 2016, 17.00

6 let, 6 mesecev

Igor Kokoškov izpostavlja, da bodo morali odgovoriti na pravi način

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Foto: Grega Valančič/Sportida

Po dveh tekmah in zmagah v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2017 je za slovensko reprezentanco napočil največji test. V sredo si bodo Goran Dragić in soigralci zrli iz oči v oči z neporaženimi Ukrajinci. Selektor Igor Kokoškov je fantom predstavil nevarnosti in slabosti, še enkrat pa se je spomnil Bolgarije, proti kateri se slovenski košarkarji niso znali odzvati na agresivno igro.

Po prihodu iz Bolgarije so misli slovenskih košarkarjev že usmerjene proti Ukrajini. Selektor Igor Kokoškov se je dopoldne s fanti zbral pred sedežem Košarkarske zveze Slovenije, nato pa so skupaj odpotovali v Zreče, kjer se bodo pripravljali na sredin obračun z Ukrajino (Zlatorog ob 20. uri).

"Trener si 24 ur na dan. Nenehno razmišljam o fantih. Pred nami je najtežja tekma tega leta. Tako moramo biti nanjo tudi pripravljeni. Fantje to vedo. Ukrajina igra povsem drugače kot Bolgarija. Z istim trenerjem so skupaj že več let. Za takšne tekme se živi," je Kokoškov na hitro pogledal proti naslednjemu preizkusu v kvalifikacijah.

Kako na EuroBasket 2017?

Na evropsko prvenstvo bodo odpotovale najboljše reprezentance iz vsake skupine in štiri najboljše drugouvrščene ekipe iz sedmih kvalifikacijskih skupin. Slovenija nastopa v skupini E skupaj z Bolgarijo, Kosovom in Ukrajino.
 

Slovenija : Bolgarija 83:78 (22:9, 38:35, 59:55)
G. Dragić 20, Murić 19; Vezenkov 22, Georgiev 16.

Slovenija : Kosovo 113:68 (84:49, 64:31, 33:19)
G. Dragić 22, Z. Dragić 17; Vidmar, Murić, Omić vsi po 15; Berisha 21, Rugova 14, Hajrizi in Doellman oba po 7
 

Lestvica 2/6 tekem

1. Slovenija 2 tekmi - 4 točke
2. Ukrajina 2 - 4
3. Bolgarija 2 - 2
4. Kosovo 2 - 2

"Razočaran sem, ker smo imeli slab odgovor na agresivno igro"

"Organizatorji igre morajo biti pripravljeni." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Organizatorji igre morajo biti pripravljeni." Foto: Grega Valančič/Sportida Nato je beseda nanesla na obračun z Bolgarijo, proti kateri so imeli njegovi izbranci dvakrat dobljeno tekmo že v svojih rokah, a so nato gostiteljem omogočili, da so se vrnili v igro za zmago, ki pa je s 83:78 pripadla naši izbrani vrsti.

Največ težav jim je povzročala agresivna igra, zaradi katere so izgubili kar 23 žog. "Tu sem nekoliko razočaran, ker proti Bolgarom nismo odgovorili na pravi način. Vendarle smo mi agresivna ekipa. Imeli smo preveč izgubljenih žog. Na takšno igro nismo imeli odgovora. Ekipe bodo proti nam v bodoče tako igrale. Organizatorji igre morajo biti pripravljeni. Razočaran sem, ker smo imeli slab odgovor na agresivno igro. Večje ekipe bodo to kaznovale," je dejal srbski strokovnjak na klopi Slovenije.

Po kratkem premoru se je še navezal na to temo: "Ne moremo reči, da o tem nismo govorili. To je mešanica nekaj stvari. Na njihovo agresivnost moraš odreagirati še z večjo agresivnostjo in pametjo. Tu ni filozofije. Energija je naša identiteta, a moramo igrati tudi pametno."

Proti Bolgarom višine niso izkoristili. Resnica je nekje vmes.

Alen Omić bo imel proti Ukrajini veliko dela. | Foto: Grega Valančič/Sportida Alen Omić bo imel proti Ukrajini veliko dela. Foto: Grega Valančič/Sportida Prednost Slovenije v dvoboju z Bolgarijo je bila višina, a centra Gašperja Vidmarja in Alena Omića niso več izkoristili. Na vprašanje, zakaj nista dobila več žog pod obročem, je Kokoškov odgovoril: "To morate vprašati njiju. Igralec si mora najti in izboriti prostor. Trener San Antonia Gregg Popovich pravi, ko izvajaš akcijo, ne iščeš enega igralca, ampak mora žoga krožiti. Ta potem najde pravega igralca. Resnica je nekje vmes. Branilci potarnajo, da nimajo dovolj žoge, prav tako centri. Jaz jih nato vprašam, kje je potem žoga. Iskati moramo prostega igralca. Proti Bolgarom je bilo to početje katastrofalno."

Od danes naprej se slovenski košarkarji pripravljajo na tretjega tekmeca v kvalifikacijah za EuroBasket 2017. Tudi Ukrajina po dveh tekmah še ne pozna poraza. Vsi se zavedajo, da igra Ukrajine temelji na centrih Kirilu Fesenku in Vjačeslavu Kravtsovu.

"Oba centra imata izkušnje v NBA. Stalno je nekdo v igri. A dominantne centre imamo tudi mi. V postavi bodo trije," je dejal Kokoškov in dal vedeti, da bo v sredo ob standardnih Vidmarju in Omiću igral še Žiga Dimec.

Ukrajinci nimajo dominantnega organizatorja igre

Goran Dragić bo lahko izkoriščal slabost Ukrajincev, ki nimajo odličnih organizatorjev igre. | Foto: Grega Valančič/Sportida Goran Dragić bo lahko izkoriščal slabost Ukrajincev, ki nimajo odličnih organizatorjev igre. Foto: Grega Valančič/Sportida Do sredine tekme bodo trenirali enkrat dnevno, Kokoškov pa je spregovoril tudi o slabih straneh igre ukrajinske izbrane vrste: "Nimajo dominantnega organizatorja igre. A je pri Ukrajini organizator igre tudi center Fesenko. Košarkarji Ukrajine znajo igrati in povrhu vsega tudi zrelo."

Ukrajina je na prvi tekmi z 79:69 doma premagala Bolgarijo, na drugi pa na gostovanju na Kosovem tamkajšnjo reprezentanco preskočila z vsega 70:63. Ali je Kokoškova igra proti Kosovu kaj presenetila? "Gledali smo tekmo. Psihološki moment je tu ključen. Potovanje, atmosfera, fanatično navijanje, vse to vpliva na agresivnost ekipe in na drugi strani na samozavest. Kosovo je bil drugačna ekipa kot proti nam. Vsak zna igrati košarko. Morda se sliši kot stereotip, ker ponavljam, da ne bomo zmagali že s tem, da se pojavimo na parketu," je odgovoril Kokoškov.

Ne spreglejte