Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
20. 11. 2017,
15.27

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,08

2

Natisni članek

svetovno prvenstvo kvalifikacije reprezentanca Jurij Macura Edo Murić Zoran Dragić Rado Trifunović

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 15.27

6 let, 5 mesecev

Zlati junaki spet zbrani v Ljubljani, tokrat z drugim ciljem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,08

2

Rado Trifunović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Dva meseca po tem, ko je Slovenija osvojila evropsko prvenstvo v košarki, je čas za novo reprezentančno akcijo. Selektor Rado Trifunović zaradi vojne med Mednarodno košarkarsko zvezo (Fiba) z evroligo ne bo mogel računati na najboljše može. Manjkali bodo tudi košarkarji iz lige NBA. Tik pred začetkom reprezentančne akcije je moral nazaj v Španijo odpotovati mladi Jurij Macura. Selektor bi rad, da bi se na dveh tekmah z Belorusijo in Španijo približali energiji z EuroBasketa.

Dan pred zborom je selektor Rado Trifunović prejel novico, da v novembrskem kvalifikacijskem ciklusu za svetovno prvenstvo ne bo mogel računati na Eda Murića in Zorana Dragića. Po novem je tudi Zoki član Anadolu Efesa, ki se je odločil, da slovenskih košarkarjev na reprezentančni zbor ne bo poslal.

Prav tako se je debi v reprezentanci preložil za nadarjenega Jurija Macuro. Sedemnajstletni košarkar evroligaške Baskonie je dobil klic iz Španije, da se mora vrniti, kar jasno kaže na to, da so evroligaški klubi zaostrili vojno s Fibo.

Pogovor z Radom Trifunovićem:

"Mladi Jurij je bil že v Ljubljani, vendar so Španci poklicali, da ga ne pustijo. Vsi smo odreagirali in skušali to prepričati, vendar ni šlo. Jurij ima tam še brata Sergeja in situacija bi bila čudna. Na koncu so se odločili, da se mora vrniti. Žal mi je, da ne bo mogel že zdaj okusiti reprezentance, saj je naša naložba za naprej," je o mladeniču sprva dejal Trifunović.

Mahkovic z razlogom menjava, Čančar in Hrovat prideta v torek

Gregor Hrovat se bo ekipi pridružil v torek, Blaž Mahkovic pa je dobil mesto v reprezentanci, potem ko so tik pred zdajci klubski ne dobili Edo Murić, Zoran Dragić in mladi Jurij Macura. | Foto: Vid Ponikvar Gregor Hrovat se bo ekipi pridružil v torek, Blaž Mahkovic pa je dobil mesto v reprezentanci, potem ko so tik pred zdajci klubski ne dobili Edo Murić, Zoran Dragić in mladi Jurij Macura. Foto: Vid Ponikvar Načrti pri sestavi ekipe so se mu iz dneva v dan spreminjali, zato je imel strokovni štab ogromno različic, kdo bo sploh prišel na reprezentančni zbor. Zdaj bo imel na voljo dvanajst od načrtovanih štirinajstih košarkarjev. Naknadno je vpoklical Blaža Mahkovica: "Zanj sem se odločil, ker je polivalenten košarkar. Murić in Macura bi bila kot krilni center, Zoran je visoki branilec, krilo. Vsi trenerji smo se skupaj odločili za Mahkovica. V načrtu smo imeli 14 igralcev, zdaj jih imamo dvanajst. Ekipa je še vedno dobra in zame je najboljša na svetu."

Na današnjem zboru smo lahko videli veliko veselih obrazov. Kar sedem košarkarjev je namreč iz moštva, ki je septembra osvojilo zlato medaljo na evropskem prvenstvu. Vlatko Čančar je edini iz sedmerice, ki je danes še manjkal. Ekipi se bo pridružil v torek zjutraj, saj je imel še terapijo za koleno. V torek se bo priključil tudi Gregor Hrovat – zvečer ima tekmo državnega prvenstva proti Šentjurju.

Rad bi energijo in enotnost z EuroBasketa

Sedem košarkarjev iz ekipe, ki je osvojila evropsko prvenstvo, bo zaigralo v novembrskih kvalifikacijah. | Foto: Vid Ponikvar Sedem košarkarjev iz ekipe, ki je osvojila evropsko prvenstvo, bo zaigralo v novembrskih kvalifikacijah. Foto: Vid Ponikvar Slovenija bo v kvalifikacijah igrala v skupini z Belorusijo, Črno goro in Španijo (kako priti na svetovno prvenstvo 2019, je razloženo v spodnji tabeli). Prva tekmeca bosta Belorusija in Španija. V petek se bodo Slovenci v Stožicah pomerili z Belorusi, dva dni pozneje pa sledi gostovanje v Španiji. Ta ima povsem spremenjeno moštvo v primerjavi z EuroBasketom, saj nima niti enega košarkarja ne iz evrolige ne iz lige NBA.

"Načrt je, da se uigramo. Da začutimo drug drugega. Želimo si približek tistega, kar nas je krasilo na evropskemu prvenstvu. Želimo energijo in enotnost. Bili smo odločni, ampak skromni. Rad bi videl, da to dosežemo v kratkem času," so želje Trifunovića, ki se bo med tednom zagotovo slišal tudi z nekdanjim selektorjem Igorjem Kokoškovom, s katerim sta nenehno v stiku.

Slovenska reprezentanca za tekmi z Belorusijo in Španijo

Ime in priimek

Igralno mesto

Višina

Rojen

Klub

Jaka Blažič

branilec

196 cm

30. 6. 1990

Morabanc Andorra (ŠPA)

Vlatko Čančar

krilo

203 cm

10. 4. 1997

Mega Bemax (SRB)

Žiga Dimec

center

211 cm

20. 2. 1993

Krka

Gregor Hrovat

krilo

196 cm

18. 8. 1994

Petrol Olimpija

Miha Lapornik

branilec

194 cm

18. 10. 1993

Zlatorog Laško

Blaž Mahkovic

k. center

201 cm

21. 3. 1990

Helios Suns

Klemen Prepelič

branilec

191 cm

20. 10. 1992

Paris Levallois (FRA)

Matic Rebec

org. igre

180 cm

24. 1. 1995

Enisey Krasnojarsk (RUS)

Luka Rupnik

org. igre

186 cm

20. 5. 1993

Fuenlabrada (ŠPA)

Žan Mark Šiško

org. igre

190 cm

29. 6. 1997

Ilirija

Gašper Vidmar

center

211 cm

14. 9. 1987

Banvit (TUR)

Saša Zagorac

k. center

206 cm

1. 1. 1984

Sopron (MAD)

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija - Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  - Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora
 
Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte