Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
22. 8. 2011,
17.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jure Zdovc Božidar Maljković Vlade Divac Miha Zupan

Ponedeljek, 22. 8. 2011, 17.38

8 let

Zdovc o Spartaku, Kirilenku ter sporu Divac-Maljković

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski košarkarski strokovnjak Jure Zdovc je s Finske, kjer se pripravlja njegov Spartak, spregovoril o novemu delodajalcu, možnosti prihoda Kirilenka ter tudi o medijski "vojni" Divac-Maljković.

Po uspešni sezoni v Unionu Olimpiji, katera se je sicer za Jureta Zdovca končala predčasno po zaključku F4 lige NLB v Stožicah, nekdanji slovenski selektor ni dolgo iskal novega kluba. V svoje vrste ga je privabila mogočna Rusija, oziroma Spartak iz Saint Petersburga, ki se lahko pohvali z dvema naslovoma državnih prvakov – enega je osvojil v nekdanji Sovjetski zvezi (1975), drugega pa v današnji Rusiji (1992). S pomočniki in igralci je že pošteno zavihal rokave in se trdno lotil dela, saj ne želi prepustiti ničesar naključju. Konec koncev pa so apetiti kluba visoki - prav vsi si želijo dobrih nastopov ter uvrstitev. "Ne morem še natančno povedati o vrednosti ekipe, ker so košarkarji še večinoma z reprezentanco. Na pripravah imam trenutno 14 igralcev, od tega je sedem mlajših in sedem tistih, na katere bolj resno računamo. Manjka še pet igralcev – trije so v A reprezentancah, dva pa na univerzitetnih igrah na Kitajskem. Sicer pa sem zadovoljen z moštvom. Mogoče nam manjka še en igralec na zunanjih mestih. Poskušali smo sestaviti mlado in ambiciozno ekipo. V veliki meri nam je to uspelo narediti. Igralce, ki smo si jih na nek način želeli, smo dobili. Tu mislim na Loukasa Mavrokefalidesa, Yotama Halperina in Vladimirja Dragičevića. Od ostalih tujcev pa so pod pogodbo že bili Miha Zupan, Patrick Beverley ter Nikola Dragović," je uvodoma za Sportal glede sestave moštva dejal Jure Zdovc.

Želja je pripeljati Kirilenka za več let

Veliko se v javnosti govori, da si klub želi v svoje vrste zvabiti zvezdnika Andreja Kirilenka, ki je otrok Saint Petersburga, od koder prihaja Spartak. Nekdanji trener Uniona Olimpije bi si kakopak želel imeti v ekipi odličnega ruskega krilnega košarkarja, ki bi prinesel velik doprinos. Ali bo Kirilenko sploh romal v Evropo, je veliko odvisno od lockouta v ligi NBA. Dejstvo pa je, da je Kirilenko že po evropskem prvenstvu leta 2007 izrazil željo, da bi se vrnil v domovino, tako da ga verjetno tudi sedaj vleče nazaj h koreninam. "O tem se govori dva, tri mesece. Išče se dodaten pokrovitelj, da bi se morda uresničil ta prestop, a pod pogojem, da se tudi on strinja. Nedvomno bi bil njegov prihod ogromen plus za nas. Ne razmišlja se le o pogodbi za dva, tri mesece, temveč večletni. Za klub bi bilo to izjemnega pomena. Če želimo biti enakovredni CSKA-ju ter Himkiju, ki imata najboljše domače košarkarje, bi morali dobiti tudi mi ruskega igralca ekstra razreda, sploh če gledamo dejstvo, da morata biti na parketu istočasno vsaj dva ruska igralca," tudi Zdovc ne skriva želje, da bi imel pod svojim okriljem igralca kova Kirilenko.

"Žal mi je, da se je moje ime pojavilo v kontekstu"

Ni pa se le ruski reprezentant pojavljal v medijih v zadnjem obdobju, katerega si želi prav tako CSKA, temveč tudi Jure Zdovc. Njegovo ime je bilo nekako potisnjeno v javno obračunavanje Vlada Divca in Božidarja Maljkovića, ki se je začelo, čeprav korenine segajo veliko bolj globlje, ob izjavi Divca, da ne razume, kako so se lahko Slovenci odrekli Zdovcu, ki bi po njegovem mnenju naredil največji rezultat na evropskem prvenstvu in da bi bilo najbolje za Slovenijo, da bi jo vodil prav on. "Do sedaj nisem hotel komentirati, ker ne vidim razloga, da bi. To gre za neke stare zamere. Spoštujem oba in obema želim vse naj naj. Žal mi je, da se je moje ime pojavilo ravno v tem kontekstu – sporu. V nepravem času se je to zgodilo, saj reprezentanca potrebuje mir. Verjamem pa, da tudi Divac ni ob tej izjavi slabo mislil," je imel o tej temi za povedati najboljši slovenski selektor, ki je Slovenijo na EP na Poljskem leta 2009 popeljal do četrtega mesta, ter dodal, da je bil letos veliko v kontaktu z Božidarjem Maljkovićem, ki bo našo izbrano vrsto vodil na prvenstvu Stare celine v Litvi. "Z Božom sva se velikokrat slišala, od kar je prevzel reprezentanco. Pred pripravami ga je veliko stvari zanimalo. Nazadnje pa sva se pogovarjala o tematiki Mihe Zupana, ki je naš igralec in ima težave s hrbtom. Seznanili so nas, kako je z njim," je za konec s Finske, kjer se z ekipo Spartaka pripravlja na novo sezono, sporočil še Zdovc, ki je v pretekli sezoni naredil košarkarsko evforijo v Sloveniji, potem ko je Olimpijo po dolgih sušnih letih vnovič pripeljal med šestnajst najboljših ekip v Evropi.

Ne spreglejte