Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 3. 2020,
10.34

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

5

Natisni članek

Rado Trifunović Koronavirus

Sobota, 28. 3. 2020, 10.34

4 leta, 1 mesec

Trifunović ni več selektor slovenske košarkarske reprezentance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

5

Rado Trifunović | Rado Trifunović ni več selektor slovenske košarkarske reprezentance.  | Foto Grega Valančič/Sportida

Rado Trifunović ni več selektor slovenske košarkarske reprezentance.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Kar se je namigovalo že vse po prvem ciklusu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2021, je zdaj tudi dokončno postalo jasno. Rado Trifunović ni več selektor slovenske košarkarske reprezentance, Košarkarska zveza Slovenije pa se še naprej pogovarja z grškim strokovnjakom Dimitrisom Itoudisom.

Predsednik naše krovne košarkarske organizacije Matej Erjavec je v pogovoru za Dnevnik potrdil pričakovano. Rado Trifunović ne bo več prvi mož aktualnih evropskih košarkarskih prvakov.

Na čelo naše izbrane vrste je prišel po velikem zmagoslavju v Istanbulu 2017, ko je Slovenija prišla do zgodovinske zlate medalje. Takrat je bil pomočnik srbskemu strokovnjaku Igorju Kokoškovu.

Pred njim in reprezentanco so bile kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki so se sicer dobro začele. Slovenija je nato pod njegovo taktirko odigrala štirinajst tekem in zmagala le štirikrat. Da pot ne pelje v pravo smer, je pokazal uvod v kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021. Slovenija je kljub okrepitvi z Jordanom Morganom izgubila na gostovanju na Madžarskem, doma pa se mučila s severnimi sosedi Avstrijci.

Dimitris Itoudis
Sportal Španci: Dončić in Slovenci po OI z grškim trenerjem, pri KZS potrdili pogovore

Pogovori z Grkom

"Rado je dodana vrednost, saj je strokoven, ima čudovit odnos z igralci, ki mu zelo zaupajo, njegov angažma z njimi v smislu individualnih treningov, pogovorov in drugega pa je neprecenljiv. Res pa je, kar je priznal tudi sam, da ni v trenerski kondiciji, v smislu, da bi bil stalno v pogonu. Potem pride trenutek, ko moraš v treh dneh pripraviti taktiko s tistimi igralci, ki jih v tistem trenutku dobiš, kar ni lahko nikomur. So objektivni razlogi, zakaj se mu ni izšlo, bi ga pa vsekakor na košarkarski zvezi želeli zadržati kot del reprezentance še naprej," je za omenjeni časopis dejal Erjavec.

Grk Dimitris Itoudis je kandidat, da prevzame slovensko košarkarsko reprezentanco. | Foto: Reuters Grk Dimitris Itoudis je kandidat, da prevzame slovensko košarkarsko reprezentanco. Foto: Reuters Kaj kmalu se je v javnosti pojavilo ime Dimitris Itoudis, ki se je v karieri kar trinajst let učil od velikana evropske košarke Željka Obradovića, s katerim sta sodelovala pri Panathinaikosu.

Odgovorni pri Košarkarski zvezi Slovenije so potrdili pogovore z grškim strokovnjakom, ki vodi CSKA in ga je leta 2016 ter 2019 popeljal do naslova prvaka v elitni evroligi.

Jaka Blažič
Sportal "Stojimo za selektorjem Trifunovićem!"

Rado še v reprezentanci. Morda z enako vlogo kot prej?

"V tem trenutku do uradnega sodelovanja še ne more priti, saj ne mi ne Itoudis ne vemo, kako bodo stvari potekale naprej. Sva pa v dnevnem stiku, a trenutno košarkarske teme niso v ospredju, temveč, kaj kdo počne, kako so najine družine in podobno. V sredo sva se dogovorila, da o košarkarskih temah začneva znova govoriti takoj, ko bo zavladala določena stabilnost, torej, da bo na mizi koledar klubskih in reprezentančnih tekmovanj," je  dejal Erjavec.

Na KZS so želeli Itoudisa angažirati za junijske kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu. A so bile slednje prestavljene na prihodnje leto, kar bo zagotovo zamaknilo tudi kvalifikacijski turnir. Slovenijo pa že novembra in februarja prihodnje leto čaka nadaljevanje kvalifikacij za EuroBasket 2021, v katerih Itoudis zaradi nesoglasij med Fibo in Evroligo ne bi mogel voditi naše izbrane vrste, saj je njegov CSKA v elitni evropski klubski druščini.

Matej Erjavec je potrdil, da bo Trifuvnoić ostal del reprezentance. | Foto: Grega Valančič/Sportida Matej Erjavec je potrdil, da bo Trifuvnoić ostal del reprezentance. Foto: Grega Valančič/Sportida

In kaj bo s Trifunovićem? Kot smo že na Sportalu pisali, je bil Trifunović dodana vrednost slovenske reprezentance, ki je osvojila EuroBasket 2017. Premore namreč veliko znanja in škoda bi bilo, če ga ne bi še naprej na podoben način serviral izbrani vrsti. Povrhu vsega zelo dobro pozna košarkarje, kar bi novemu selektorju prišlo še kako prav.

"Z Nesterovićem sva se s Trifunovićem pogovorila. Je odličen človek in velik profesionalec. Ob dejstvu, da bi lahko sodeloval z Itoudisom, je zastrigel z ušesi. Prepričan sem, da se lahko od njega vsak trener v Sloveniji veliko nauči," je še dejal Erjavec.

Ne spreglejte