Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 8. 2023,
23.42

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,81

Natisni članek

Gregor Hrovat Aleksander Sekulić Steve Kerr Luka Dončić Luka Dončić Slovenska košarkarska reprezentanca

Petek, 11. 8. 2023, 23.42

8 mesecev, 2 tedna

Pripravljalna tekma Španija – Slovenija

Slovenci tekmo odprli s petimi trojkami, sledila je velika streznitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,81
Slovenija Španija Luka Dončić | Slovenija se je v Malagi najprej pomerila s Španijo. | Foto Baloncesto España

Slovenija se je v Malagi najprej pomerila s Španijo.

Foto: Baloncesto España

Slovenska košarkarska reprezentanca se je na peti pripravljalni tekmi spopadla s svetovnimi in evropskimi prvaki Španci. Luka Dončić in soigralci so tekmo odprli s petimi trojkami, nakar so domači v drugi četrtini zaigrali resneje v obrambi, jo dobili s 25:14 in na glavni odmor odšli s prednostjo 51:41. V zadnji so prednost samo še višali in vodili tudi za 22 točk! Končni izid 99:79. Prava streznitev za slovensko reprezentanco, ki se je prvič v teh pripravah spopadla z res agresivno obrambo. Dončić je tako dal zase skromnih 17 točk (nad njim 10 osebnih napak, zadel je le pet prostih metov iz 10 poizkusov) ter imel pet asistenc in šest skokov.

Slovenija - Črna gora, prijateljska košarkarska tekma
Sportal Razlika, ki bode v oči: Slovenija z Dončićem in brez njega

Prijateljska tekma (Malaga):

Petek, 11. avgust:

Španija : Slovenija 99:79
Dončić 17, Prepelić in Blažič po 11, Tobey in Hrovat po 10; Aldama 18, Nuñez, W. Hernangomez in J. Hernangomez po 17

Po torkovem srečanju, na katerem je Slovenija na krilih Luke Dončića (34 točk, 14 asistenc in 13 skokov) premagala Črno goro, so se najboljši (zdravi) košarkarji, kar jih v tem trenutku po mnenju Aleksandra Sekulića premore Slovenija, odpravili v Malago. Na dve izjemno zahtevni preizkušnji: najprej z gostitelji, v soboto pa še z ZDA. Obe reprezentanci bosta na svetovnem prvenstvu glavni favoritinji za osvojitev naslova.

Za Špance je bila to šele druga tekma v sklopu priprav za svetovno prvenstvo. Na prvi tekmi so nadigrali Venezuelo (87:57), prvega tekmeca Slovenije na SP. Zasedba Sergia Scariola se lahko pohvali z močno postavo pod obročema na čelu z bratoma Hernangomez, Santiagom Aldamo in Usmanom Garubo.

Slovenija Španija Luka Dončić | Foto: Baloncesto España Foto: Baloncesto España Začetek tekme je bil za Slovenijo vrhunski. Prvi štirje meti so bili izza črte in vse trojke so šle skozi mrežico (12:2). S peto na tekmi (dve od teh je zadel Gregor Hrovat) so vodili z 19:8. V prvi peterki so ob Hrovatu začeli še kapetan Dončić, Jaka Blažič, Jordan Morgan in Bine Prepelič. Slovenija je prvo četrtino, ko ne eni ne drugi niso prikazali tiste prave obrambe, ki osvaja lovorike, dobila le za točko (27:26). Pa je vodila že za 13, saj je sledil delni izid 16:4 za Španijo. Od poškodbi najboljših dveh slovenskih košarkarjev na položaju štiri (Edo Murić in Čančar), ki bosta izpustila prvenstvo, je del tekme na tem igralnem mestu zasedel Dončić. 

Slovenija Španija Luka Dončić | Foto: Baloncesto España Foto: Baloncesto España Ko je zvezdnik Dallasa v drugi četrtini ob agresivni obrambi zadel za vodstvo s 35:32, je nerodno pristal na nogah in v bolečini odšel v slačilnico (bil je pri 12 točkah). Selektor Sekulić je zaradi ugovarjanja (očitno je želel osebno napako nad Luko) dobil tehnično napako. Z Luko vendarle ni bilo hujšega, po nekaj minutah se je vrnil v igro. Takrat je Rudy Fernandez zadel trojko in dve minuti pred glavnim odmorom je domača ekipa sploh prvič povedla (40:38). Španci so igrali vse bolje – na obeh straneh igrišča – in v obrambi "zagrabili" Dončića. V drugi četrtini so dali Slovenci samo 14 točk in po 20 minutah je bilo na semaforju 51:41. Dončić je bil s 14 točkami prvi strelec Slovenije, Hrovat jih je dal 10 (vse v prvi četrtini). Pri Španiji so izstopali Santi Aldama (10 točk) in brata Hernangomez (po devet).

Slovenija Španija Luka Dončić | Foto: Baloncesto España Foto: Baloncesto España Slovenci so dobro odprli tudi drugi polčas, s petimi zaporednimi točkami (Dončić je za znižanje na 46:51 zadel za tri). A v nadaljevanju priključka niso ujeli. Z dvema atraktivnima zabijanjema v zadnji minuti tretje četrtine so Španci obdržali dvomestno prednost (73:63). 

Tekma je bila vse bolj trda v obrambi (trajala je kar dve uri in 12 minut), mladi Bine Prepelič se ni dal zvezdnikom Španije in v zadnji četrtini je dobil nešporten udarec s komolcem v glavo od Willyja Hernangomeza. Naslednje minute so pripadle domačim, ki so igrali zagnano, kot bi že šlo za prvenstvo. In tri minute pred koncem so povedli za 20 (90:70), minuto pred zadnjo sireno pa največ na tekmi 99:77. Zadnjo četrtino so dobili s 26:16 in tekmo z 99:79. Najboljši strelci pri Sloveniji so bili Dončić s 17 točkami, enajst sta jih dosegla Blažič in Klemen Prepelič, deset pa Hrovat in Mike Tobey.

Sekulić vseeno zadovoljen z napredkom

''Viden je bil napredek v igri, tako da sem precej zadovoljen s predstavo. Žal smo se v drugem polčasu preveč ukvarjali s stvarmi, na katere nimamo vpliva, namesto da bi se osredotočali na svojo igro." | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida ''Viden je bil napredek v igri, tako da sem precej zadovoljen s predstavo. Žal smo se v drugem polčasu preveč ukvarjali s stvarmi, na katere nimamo vpliva, namesto da bi se osredotočali na svojo igro." Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

''Viden je bil napredek v igri, tako da sem precej zadovoljen s predstavo. Žal smo se v drugem polčasu preveč ukvarjali s stvarmi, na katere nimamo vpliva, namesto da bi se osredotočali na svojo igro. S tem nam je padla učinkovitost v napadu in Španci so lahko razvili svojo hitro igro. V prvem polčasu smo delovali mnogo bolje, izjema so bile le minute, ko smo naredili nekaj menjav in ob tem spustili ritem igre," je po porazu v izjavi za KZS dejal Sekulić.

''To je bila prava prvenstvena tekma. Oboji smo želeli zmagati. Proti enemu glavnih favoritov za najvišja mesta na svetovnem prvenstvu smo pokazali, da lahko igramo z njim, in to v njegovi dvorani. Trideset minut smo bili enakovreden tekmec, nato pa smo izgubili glavo in Špancem prepustili zmago. Vsekakor smo lahko zadovoljni s predstavo. Dejstvo je, da mora naša igra temeljiti na dobri obrambi. To smo pokazali v prvem polčasu, popraviti pa moramo stvari, ki so se nam dogajale v nadaljevanju, ko nam je padla zbranost in posledično igra v napadu," pa je misli strnil Hrovat.

Špansko priznanje za Dončića
Španska košarkarska zveza je v sodelovanju s časnikom Marca na gradu v Malagi v četrtek pripravila slavnostni večer. Na prireditvi je bilo prisotno tudi vodstvo Košarkarske zveze Slovenije in selektor Aleksander Sekulić, poseben gost pa je bil Luka Dončić, eden izmed prejemnikov nagrad po izboru posebne žirije.

Nagrade so poleg Dončića in Steva Kerra, selektorja ZDA in trenerja Golden State Warriors, ki bo v soboto vodil ameriško reprezentanco proti Sloveniji, prejeli tudi Sergio Rodríguez, Willy in Juancho Hernangómez ter Alba Torrens.

Victor Wembanyama
Sportal Poslastica z Dončićem in čudežnim najstnikom, ki jo bo spremljal ves svet
Slovenija - Črna gora, prijateljska košarkarska tekma
Sportal Tobey ali Morgan? Dončićeve besede bodo štele dvojno!
Slovenija - Črna gora, prijateljska košarkarska tekma
Sportal "Kar dela Dončić na igrišču, ni normalno"
Slovenija - Črna gora, prijateljska košarkarska tekma
Sportal Fantastični Dončić navdušil Stožice, Slovenija ugnala Črno goro
Ne spreglejte