Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
2. 8. 2016,
18.36

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Vlatko Čančar Vlatko Čančar Goran Dragić Goran Dragić Igor Kokoškov

Torek, 2. 8. 2016, 18.36

2 leti, 8 mesecev

Slovenski košarkarski selektor Igor Kokoškov

Slovenski selektor: Dragić je tako dober, da se bo sistem prilagajal njemu

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Igor Kokoškov | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovensko košarkarsko reprezentanco manj kot pet dni loči od prve pripravljalne tekme, ki jih bo odigrala v sklopu pred kvalifikacijami za evropsko prvenstvo. Selektor Igor Kokoškov je dočakal vodjo moštva Gorana Dragića, od katerega pričakuje, da bo vodil reprezentanco.

Na odprtem treningu za javnost se je po pravilniku lige NBA slovenski reprezentanci pridružil tudi prvi zvezdnik moštva Goran Dragić, ki pa je po razteznih vajah trening spremljal s klopi, saj ima manjše bolečine v hrbtu.

"Takšen košarkar, kot je on, ne potrebuje veliko časa, da ujame soigralce. Počasi se bo vključil v sistem. Mora se le spoznati z akcijami, ki smo jih že uigravali. Ne začenja z ničle, saj se je že individualno pripravljal, tako da fizični del ne bi smel predstavljati težav," selektor Igor Kokoškov ne pričakuje, da bo imel Dragić težave s privajanjem.

Ta je v Stožicah pozdravil popolno zasedbo 17 košarkarjev, saj so se ob Dragiću reprezentanci pridružili tudi trije igralci iz reprezentance do 20 let (Vlatko Čančar, Kraljević in Žan Mark Šiško).

Nekaj utrinkov s treninga:

"Pričakujem, da bo vodil reprezentanco"

Od Dragića Kokoškov pričakuje vodstveno vlogo na parketu, zato se bo tudi igra prilagajala 30-letnemu organizatorju igre.

"On je tako dober igralec, da se sistem igre prilagodi njemu. On bo narekoval tempo igre in izbral način igre, vendar zaradi tega ne potrebuje dodatnega pritiska. Od njega pričakujem, da je tu, da vodi to reprezentanco in da v tem uživa. Če nekdo nekaj mora delati, to ni dobro. Vsi reprezentanti so tukaj, ker si želijo igrati in ne zato, ker morajo," je dejal srbski trener.

Goran Dragić je bil najbolj oblegan po treningu slovenske reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar Goran Dragić je bil najbolj oblegan po treningu slovenske reprezentance. Foto: Vid Ponikvar

Kakšno igro bo gojil Kokoškov?

"Moram biti prilagodljiv, saj se ekipa nikoli ne prilagaja trenerju. Moram biti pozoren, katere stvari ekipa sprejema in česa ne. Moramo igrati hitro in imeti dobro obrambo," je o igri, ki bo zaščitni znak Slovenije, dejal Kokoškov.

Fotogalerija
1 / 25

Želi si postopnega napredovanja

Slovensko izbrano vrsto po več letih neposrednih uvrščanj na velika tekmovanja čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo prihodnje leto. Kvalifikacije se bodo začele 31. avgusta, še prej pa bodo varovanci Kokoškova odigrali devet pripravljalnih tekem, prvo že v petek.

"Želim si, da bi iz dneva v dan in iz treninga v trening igrali bolje. Stvari v igri se morajo počasi zlagati v celoto, nato pa si želim, da bi od 31. avgusta do 17. septembra odigrali najboljše tekme," o stopnjevanju forme pravi Kokoškov.

"Igralci so na treningih pokazali veliko energije in želje, ob tem pa je veliko dela naredila tudi zveza, ki nam omogoča, da se lahko osredotočamo le na košarko," je Kokoškov pohvalil delo zveze.

Trenutna zasedba selektorja Igorja Kokošova šteje 17 košarkarjev. | Foto: Vid Ponikvar Trenutna zasedba selektorja Igorja Kokošova šteje 17 košarkarjev. Foto: Vid Ponikvar

Čeprav so zgodaj odpadli, ostajajo v načrtih

Še pred prvo tekmo je Kokoškov skrčil seznam in domov poslal Luko Lapornika, Tomaža Bolčino, Domna Bratoža in Blaža Mahkovica. Za krčenje se je odločil tudi zato, da so se s prvim avgustom treningom priključili Dragić in trojček iz mlade reprezentance.

"Na žalost sem moral zelo zgodaj črtati s seznama kandidatov štiri igralce, toda Luka Lapornik, Domen Bratož, Tomaž Bolčina in Blaž Mahkovic ostajajo del prihodnosti slovenske reprezentance. Razumem njihovo razočaranje, vendar drugače na žalost ni šlo. Ne vem, koliko časa bo na pripravah ostalo 17 košarkarjev, nikakršnega roka nismo določili. Odprte so vse možnosti," je o nadaljnjih krčenjih dejal slovenski selektor.

Kvalifikacije se začnejo 31. avgusta

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo Slovenijo čaka šest tekem, za napredovanje pa se bo bojevala s Kosovom, Ukrajino in Bolgarijo. 
Ne spreglejte