Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
28. 6. 2018,
22.34

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

3

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Kitajska 2019

Četrtek, 28. 6. 2018, 22.34

2 leti, 8 mesecev

Po porazu Slovenije proti Španiji

Dončić in Dragić od blizu videla močan španski udarec

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

3

Slovenija Španija košarka | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pred osem tisoč navijači slovenskim košarkarjem ni uspelo doseči želene zmage v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Španci so bili v tem ciklusu še drugič boljši od slovenske izbrane vrste. Tokrat so še bolj gladko kot na domačih tleh osvojili peto zaporedno zmago. Odsotnost ključnih mož se je v slovenskem taboru preveč poznala. Marsikdo je pogledoval na tribuno, na kateri sta kot navijača sedela Goran Dragić in Luka Dončić, ki bi ju Slovenija krvavo potrebovala.

Španci so v Slovenijo pripotovali povsem sproščeni, saj so prepričljivo na prvem mestu kvalifikacijske skupine A. Za slovensko izbrano vrsto je bil položaj drugačen. Zmaga bi bila še kako dobrodošla, zato je bila prisotna nervoza. Tudi sicer mirni selektor Rado Trifunović je nekajkrat negodoval nad sodniškimi odločitvami.

Največ bojazni sta za slovenski tabor predstavljala skok in organizacija napadov. Če se je pod obročem poznala odsotnost poškodovanih Gašperja Vidmarja in Anthonyja Randolpha, pa bi pri organizaciji napadov še kako potrebovali Luko Dončića - skupaj z Goranom Dragićem je spremljal tekmo na tribuni -, ki bi bil nevaren tudi za koš.

Slovenija Črna gora
Sportal Slovenci po novem porazu v nezavidljivem položaju

"Klemna so dobesedno pretepli. Sodniki so ostali nemi."

Španci so imeli v prvem polčasu kar enajst skokov v napadu, na koncu pa je bilo 50:35. Edini center slovenske reprezentance Žiga Dimec v tem času ni zbral niti enega. Premoč pod obročema je bila očitna. "Slovenija nima visokih igralcev. Ekipa je, kakršna je. Zame je najboljša," je dejal selektor Rado Trifunović.

Slovenija Španija košarka | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Selektor Španije Sergio Scariolo se je odločil, da bo skušal iz igre odrezati novega člana Real Madrida Klemna Prepeliča, ki je bil ob odsotnosti Vidmarja kapetan reprezentance. Veliko njegovih metov ni našlo želenega cilja – iz igre je metal 1/10, tekmo pa zaradi udarca predčasno končal. "Klemna so dobesedno pretepli. Sodniki so ostali nemi," je potožil Trifunović.

Rado Trifunović
Sportal Slovenci iščejo pot na Kitajsko

"Španci so zelo fizična ekipa, zato je bila morda videti najslabša tekma"

Španci so nepovezano igro Slovenije znali s pridom izkoristiti, kakor tudi darila, ki so jim jih naši košarkarji izročali. Ob začetku tretje četrtine je bila ključna izgubljena žoga. Slovenija je najprej zaostanek 12 točk stopila na vsega štiri točke, nato pa imela napad, da bi se gostom s Pirenejskega polotoka povsem približala. A je Aleksej Nikolić izgubil žogo, Španci pa so nemudoma zrežirali delni izid 11:0 in ob koncu tretje četrtine prišli do velikega naskoka (60:45).

Sergio Scariolo je bil razumljivo zadovoljen po novi zmagi Španije. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Sergio Scariolo je bil razumljivo zadovoljen po novi zmagi Španije. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Takšnega naskoka niso izpustili iz rok in dosegli še do peto zaporedno zmago v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Slovenija je zdaj pri dveh zmagah in treh porazih. "Ne bom priznal, da je bila to najslabša tekma. Fantje so se borili in dali maksimum. V višini smo bili hendikepirani. Španci so zelo fizična ekipa, zato je bila morda videti najslabša tekma. Španci so bili fizično močnejši," je še dejal selektor slovenske izbrane vrste.

"Slovenija ima dva milijona ljudi. Če ni vseh 12 najboljših z evropskega prvenstva, je težko igrati."

"Nismo jih mogli ustaviti. Z Dimcem sva hitro dobila osebne napake. Žal mi je zaradi tega. Slovenija ima dva milijona ljudi. Če ni vseh 12 najboljših z evropskega prvenstva, je težko igrati. Ne moremo obljubljati zmag. Težek sistem je. Ni pripravljalnih tekem. Daš nosilcu žogo, če jim gre, potem gre, sicer ne. Danes jim ni šlo. Danes so nas naskakali. Poraz moramo vzeti za veliko šolo," je dal Edo Murić vedeti, da se Sloveniji odsotnost vsakega igralca zelo pozna.

Luka Dončić žal ni mogel pomagati ekipi, ki bi ga krvavo potrebovala. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Luka Dončić žal ni mogel pomagati ekipi, ki bi ga krvavo potrebovala. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenijo zdaj čaka še zadnja tekma uvodnega dela kvalifikacij. V nedeljo bo v Ljubljani gostovala še Črna gora, slovenska izbrana vrsta pa bo zmago krvavo potrebovala, če bo hotela ohraniti realne upe za odhod na svetovno prvenstvo, ki ga bo leta 2019 gostila Kitajska.

Debi Mesička

"Vesel sem, da sem premierno zaigral v dresu slovenske reprezentance. Pred tekmo sem si dejal, da moram dati vse od sebe. Priznam, da nisem pričakoval toliko minut, zato sem selektorju hvaležen za izkazano zaupanje," je po tekmi povedal Blaž Mesiček.

Ne spreglejte