Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
28. 6. 2018,
11.22

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Kitajska 2019 kvalifikacije za svetovno prvenstvo Rado Trifunović Jaka Blažič Edo Murić

Četrtek, 28. 6. 2018, 11.22

5 let, 10 mesecev

Slovenci iščejo pot na Kitajsko

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Rado Trifunović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Vidno oslabljena slovenska košarkarska reprezentanca bo v naslednjih dneh v sklopu kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki ga bo leta 2019 gostila Kitajska, skušala priti do dveh pomembnih skalpov. Proti Špancem in Črnogorcem bodo morali igrati agresivno, vsi poudarjajo v en glas.

Po štirih tekmah kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019 na Kitajskem ima slovenska reprezentanca dve zmagi in dva poraza, kar jo uvršča na drugo mesto v skupini A. Vodilna je neporažena Španija, Črna gora in Belorusija pa imata eno zmago.

Največja težava slovenske izbrane vrste bo, ker na naslednjih dveh tekmah uvodnega dela kvalifikacij ne bo mogla računati na pomoč štirih nosilcev, ki so bili gonilna sila Slovenije pri pohodu do evropskega zlata. Goran Dragić je zaključil reprezentančno pot, Luki Dončiću je Dallas naročil mirovanje (skupaj z Gogijem bosta sedela na tribuni in podpirala ekipo), Anthony Randolph je poškodovan, Gašper Vidmar pa bo opravil artroskopijo kolena.

Gašper Vidmar_vroce
Sportal Udarec za Slovenijo: ostala je brez kapetana Vidmarja

Nikoli ne bo pozabil, kaj so imeli v Istanbulu

Danes bodo v Stožicah ob 20. uri nasproti stali Španci, ki so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo še neporaženi. Čeprav imajo v svoji državni ogromno odličnih košarkarjev, pa tisti najboljši v Ljubljano niso pripotovali. Selektor Sergio Scariolo kljub temu verjame, da bo še enkrat stopil Slovencem na prste.

Jaka Blažič upa na pomoč gledalcev. | Foto: Vid Ponikvar Jaka Blažič upa na pomoč gledalcev. Foto: Vid Ponikvar

"Pred nami sta pomembni tekmi in verjamem, da se bomo na njih dobro pripravili. Veseli smo, da bomo ponovno zaigrali pred domačo publiko v Stožicah. Nikoli ne bom pozabil, kakšno podporo smo imeli na lanskem evropskem prvenstvu. Verjamem, da lahko navijači tudi tokrat pripravijo fenomenalno vzdušje, ki nam bo dalo še dodaten zagon v boju proti Špancem in Črnogorcem," si je zaželel slovenski reprezentant Jaka Blažič.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić bi rad, a ne bo mogel pomagati. Sedel bo le ob parketu.

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo vsi rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija : Belorusija 87:74
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  : Slovenija 92:84
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora : Slovenija 63:75
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija : Slovenija 93:92
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora 

Drugi skupinski del: 
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)
Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.

"Na tekmi proti Španiji bomo tako stavili predvsem na hitro in agresivno igro. Za uspeh bomo morali na igrišču pustiti srce. Na takšnih tekmah imajo zelo pomembno vlogo tudi navijači, ki lahko ekipi dajo še dodatno dozo samozavesti in elana," pravi slovenski selektor Rado Trifunović.

Edo Murić in Aleksej Nikolić bosta morala prevzeti odgovornost v igri slovenske reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar Edo Murić in Aleksej Nikolić bosta morala prevzeti odgovornost v igri slovenske reprezentance. Foto: Vid Ponikvar

"Vseh štirideset minut moramo igrati zavzeto in agresivno, saj si proti taki zasedbi Španije ne smemo privoščiti kriznih minut. Ključno je, da pokažemo energijo, ki nas je krasila na evropskem prvenstvu in da se v dvorani zbere čim več glasnih navijačev, saj lahko v takih izenačenih obračunih prav 'šesti igralec' naredi razliko med zmago in porazom," pa poudarja Edo Murić.

Španskih 12

Alberto Abalde
Pablo Aguilar
Victor Arteaga
Quino Colom
Alberto Diaz
Jaime Fernandez
Juancho Hernangomez
Oriol Pauli
Xavi Rabaseda
Sebas Saiz
Rodrigo San Miguel
Fran Vazquez

Edo Murić
Sportal Edo Murić: Razočaranje spremeniti v zadoščenje
Ne spreglejte